Paraku kujuneb jõulueelne periood pigem täiendavate kohustustega hullumajaks. Niigi jagub vaevalt aega töö, pere ja hobide jaoks, nüüd lisanduvad sinna asutuse, lasteaia ja lapse huvialaringide jõulupeod, kahekümnele sugulasele kingituste ostmine, kodu kaunistamine ning jõuluõhtu ettevalmistamine. Uuringud näitavad, et 90% naistest kurdavad ajapuudust just jõulukuul ja kõigest 35% saavad vajalikel ettevalmistustel abi oma pereliikmetelt. Õnneks ei pea see nii olema!

Nimekirjade varajane koostamine aitab meil paremini planeerida. Koosta endale mitu jõulunimekirja, aga hoia need kõik sama paberi peal (et mitte ära kaotada või unustada). Näiteks ühele poole lähevad kõik enne jõule tehtavad tegevused, teisele vajalikud ostud. Kingituste nimekiri võib olla veel täitsa eraldi. Kui jääd kingituste ostmisel lootma sellele, et ehk jääb poes käies midagi huvitavat silma, siis suure tõenäosusega kulutad ikkagi ostudele rohkem aega (ka raha) ja oled pidevalt stressis. Pigem istuge koos kaaslasega maha, koostage paari tunniga vajaminevate ostude nimekirjad ja hiljem hoiate kordades aega kokku.

Sarnaselt päkapikke ootava lapsega — alusta vara! Mida varem saad oma nimekirjad ja kingiostud tehtud, seda rahuolevam oled. Eriti kavalad teevad jõuluoste veel sügiseste allahindluste ajal või võtavad endale kohustuse tulla puhkusereisilt tagasi koos jõulukinkidega. Ka kodu kaunistamine ei pea jääma viimasele hetkele. Õige jõulutunne tuleb tuppa kaunistuste ja kuusega — muretse kaunistused juba novembris ja kuusk tuppa detsembri alguses!

Tavaliselt kulub kõige enam aega perele ja paarikümnele sugulasele sobivate kinkide otsimisele. Jällegi — mida paremini oled asja enda jaoks läbi mõelnud, seda vähem aega kulub hiljem ostmisele. Aga… kas on üldse võimalik peale neid paljusid aastaid kõikidele huvitavaid ja eelarvesõbralikke kinke teha? Ka heade ideede puhul võib nende ostmine võtta päevi ja päevi aega. Üks aja kokkuhoidmise võimalus on kasutada Eestis edukalt tegutsevaid veebipoode. Ma usun, et jõulusaginas küünarnukitunde asemel võikski otsida kinke veebist. Seda saab teha koos kaaslasega ja peale laste voodisseminekut!

Või miks peakski kõikidele erinevaid kingitusi tegema? Mõtle igal aasta välja üks konkreetne teema ja tee kõikidele samalaadne kingitus. Ühel aastal võivad selleks olla omavalmistatud moosipurgid, kus peal kingisaaja nimi. Teisel aastal vahvad kruusid, mis ostad korraga ühest poest valmis ja kaunistad koos perega (portselanvärvidega) ära. Kõik suurepärased kingitused ja jääb ära poodides stressamise vaev.

Tööandja jõulupidu, koostööpartneri jõulupidu, lasteaia jõulupidu, lapse tantsuringi jõulupidu, veel kolme MTÜ, mille liikmeks sa oled, jõulupidu — see on vaid väike nimekiri üritustest, mille jaoks meil jõulude eel aega tuleb leida. Tavaliselt proovimegi võimalikult paljud neist oma graafikuga sobitada stiilis „kui aega jääb, siis üritan jõuda“. Las ma kordan üle ühe lihtsa tõe — aega ei „jää“ kunagi. Kui sa tahad millegi jaoks aega leida, siis pead selleks ise midagi ette võtma. Mina soovitan teha oma sotsiaalsetest kohustustest juba ette nimekiri, kus määrad ürituse prioriteedi ja sellele kuluva aja. On üsna selge, et lapse jõulupeole tuleb igal juhul aega võtta, sellega on lihtne. Koostööpartneri jõulupeo olulisust pole aga enam nii lihtne määrata. Kui tunned siiski kohustust kohal viibida, määra endale juba ette aeg, mida sellele kulutad. Kas pead olema alati peo lõpuni kohal või piisab tunnisest „läbiastumisest“? Kas saame jagada erinevate koostööpartnerite vastuvõtud oma kolleegide vahel ära? Kindlasti mõtle eelnevalt läbi kogu logistika — kas seal lähedal on mingi kaubanduskeskus, kust saan ilma sõitmisele kuluva lisaajata vajalikud ostud ära teha? Kui tööpäevalõpu ja ürituse vahele jääb vaba aeg, kuidas kasutan selle nii, et saaks veel midagi olulist tehtud? Kõike ei peagi jõudma. Tähtis on leida need 20% tegevusi, mis annavad 80% vajalikust tulemusest.

Ongi selleks korraks kõik. Minu soovitus on võtta üks näpunäide ja üks nädal korraga. Kui oled selle ellu viinud, proovi järgmist. Kõiki korraga rakendades võid jääda ajahätta ja seda me just siin ju praegu vältida üritamegi. Head ajajuhtimist!