Kohe alustuseks, miski ei ole reetvam, kui viisakas ülikonnas tööle ilmumine (kui igapäevaselt pole ülikonna kandmise kohustust) ning teatada, et pead minema keset tööpäeva hambaarsti juurde.

Uue töökoha leidmine on nagu ise juba täiskohaga töö ning see võtab aega ja pühendumist. Seega, et kõiki neid ärakäimisi maskeerida, tasub teha veidi eeltööd.

Kui töö ei võimalda paindlikkust, planeeri puhkust nii, et oleks võimalik töövestlustel käia. Maksimaalse ajakasutuse huvides tasub igaks päevaks mitmeid intervjuusid kokku leppida. Kuid vaatame lähemalt ka teisi võimalusi.

  • Ajasta töövestlused lõunapausidele.
  • Kui võimalik, jää mõnel päeval tööle kauemaks ning tee osa asju ette ära, et ülemusel ei oleks põhjust kurta, et midagi tegemata on. Või teine võimalus — alusta tööpäeva varem ning lahku varem. Igal juhul tasub olemasoleval töökohal tubli olla ja häid tulemusi näidata, sest nii lepib ka ülemus meelsamini sellega, kui küsid pereasjade lahendamiseks tööajast mõned hetked. Igatahes on tööpäeva algusest või lõpust aja võtmine muude asjade tegemiseks vähem kahtlustäratav kui lahkumine keset tööpäeva.
  • Veelgi parem, kui lahkumised muude asjade ajamiseks oleks etteplaneeritud. Kontorist varem lahkumine paar korda paari nädala jooksul ei ole kahtlustäratav. Kui sa planeerid oma töögraafikut nii, et saad kord nädalas tööga hiljem alustada, jääb sul nädalas alati üks päev, millele saad rahulikult töövestlused planeerida ja ei pea eraldi oma äraoleku põhjuste üle aru andma. Peaasi, et töö oleks tehtud. Kindlasti ei tasu raisata aega pakkumiste peale, mille osas kahtled, vaid valida need, mis on tõesti huvipakkuvad. Ka põhitöö kõrvalt tööd otsides kehtib põhimõte, et kvaliteet on olulisem kui kvantiteet.
  • Kui tead, et plaanid edasi liikuda, hakka kasutama rohkem kodukontorit. Siis pole kolleegid harjunud sind liiga sageli kontoris nägema ja sinu äraolek ei tekita erilisi küsimusi.
  • On töökohti, kus ollakse nõus pidama töövestlusi ka Skype’i teel.
  • Kui uus töökoht sind väga vajab, on nad nõus intervjueerima sind ka peale tööpäeva lõppu. Kindlasti tasub see võimalus lauale tuua. Meeles peab pidama, et uue töökoha lootuses ja ootuses ei tasuks tööülesannetele käega lüüa, sest see rikub suhteid ja jätab lõppkokkuvõttes halva mulje.
Allikas: Elukunst