Uurisin ennast ja teisi ning leidsin kümme enamlevinud motivatsiooni leidmise võtet.

1. Küsi endalt, mis muutub maailmas paremaks

Millised on su tegevuse või tegutsemata jätmise tulemused ja tagajärjed? Millise muutuse maailmas — kasvõi sinu väikeses maailmas — toob tegutsemine kaasa? Need on küsimused, mida enda käest pärin järelejätmatult päevast päeva. Just selline pärimine aitab selgeks teha, mis on oluline ja mis mitte. /--/

Mis juhtub sinu töö tulemusena? Loetle kolm põhjust, miks on su tegevus tähtis. Milline on su järgmine tegevus, et see oluline muudatus ellu viia?

2. Ole juht ilma ametinimetuseta

/--/ Me ei vaja juhtimiseks tiitlit. Ainsana loeb meie endi suhtumine, mille aluseks on tahe olla tõeline juht, kes näitab teistele oma eluviisi ja käitumisega teed.

Mõtle hetk sellele, millise juhi käe all sa tahaksid töötada ja millise inimesega kõige rohkem koos elada. Pane kirja sellise inimese viis väärtust. Nüüd hakka ise selliseks, võttes kasutusele ühe tõelise juhi omaduse korraga. Kui üheks neist omadustest on näiteks positiivsus, siis järgmiste nädalate jooksul väldi negatiivsust nii teistele räägitavas jutus kui ka enda sisekõnes. Kui selleks on julgus teha uusi asju, siis vali välja esimene uus asi ning asu seda ellu viima. Kui teiste tunnustamine, siis tunnusta end ümbritsevaid inimesi. Kui tänu, siis täna teisi.

3. Mida sa tegelikult tahad?

Tunnen inimest, kelle jaoks on raha teenimine tõeline kirg — see kujutab endast nende jaoks kõikehaaravat mängu. Teise jaoks on oluline anda kõik pere heaks. Kolmas tegutseb ennast unustavalt oma ande teostamise nimel. Neljas ihkab rahulikku elu, mis võimaldaks lihtsalt hetkes olla. Igaühel meist on oma siht, millel liigume mõnuga. Milline neist on sinu oma ja miks oled selle tee valinud? Vana hea reegel ütleb, et tõeline põhjus peitub kuni seitsme miks-küsimuse taga... /--/

4. Kuidas saad muuta tegevuse huvitavamaks?

Me ei pea tegelikult tegema mitte midagi, kuid vahel on meil arukas teha igavaid asju, sest nende tegematajätmine tooks kaasa liiga suure kahju. Mõtle selliste tegevuste puhul, mida saad teha igava tegevuse huvitavamaks muutmiseks. Lapsed suudavad leida peaaegu igalt poolt mängu — võiksime ju püüda neile selle poolest sarnaneda. Võta hetk ja nuputa, mil viisil saad oma kõige tüütuma tegevuse muuta mänguliseks või õpetavaks.

5. Mida võidad igal juhul?

Vaatle oma tegevust ning pane kirja, kuidas võidad sellest igal juhul, isegi ebaõnnestumise korral. Rääkisin hiljuti inimesega, kes kirjutab õpikut. Tema jaoks oli keeruline leida selleks motivatsiooni, sest pole kindel, kas õpik üldse ilmub. Kui uurisin, mida ta igal juhul võidab, vastas ta, et on juba võitnud: ta on õpiku kirjutamise käigus mõnest asjast paremini aru saanud, õpiku kirjutamine võimaldab tal endal paremini õpetada ning pealegi talle meeldib kirjutamine kui protsess — see on lihtsalt mõnus. Seega pane kirja, kuidas ja mida võidad tegevusest igal juhul.

6. Üks asi korraga

/--/ Kui otsustad näiteks hommikuti jooksmas käia, siis ära võta endale ühtegi teist uut harjumust. Homme hommikul tõuse veerand tundi varem ja jookse paarsada meetrit. Kui oled seda teinud, on põhjust end õlale patsutada ja rahul olla. Kui paarisaja meetri jooks tuleb hästi välja, tõuse veel mõni minut varem ja jookse pool kilomeetrit.

Tegutse tasapisi ning sa jõuad märksa kaugemale. Paha lugu on selles, et säärane keskendumine nõuab kannatust, aga meie ihkame kiireid tulemusi. Paraku puudub nende saamiseks võimalus: olümpiavõitja teeb suursaavutuse nimel aastaid töid, superstaar on harjutanud tuhandeid tunde ning geniaalne ärimees on vastu näppe saanud kümneid kordi. Meil on valida kahe variandi vahel: kas sihikindlalt tasapisi edasi liikuda või tormata ja siblida ühe koha peal. Teisel juhul jääb endale liikumise illusioon, kuid laiemalt võttes ei muutu midagi peale energia raiskamise.

7. Muuda rutiini

Kui mingist asjast on kõrini, siis uuri, mida saad muuta. Tee väike proov: pane käed rinnale risti ja seejärel rista käed teist pidi — nii, et teine käsi on peal. On ju ebamugav tunne? Harjumuse muutmine on alati ebamugav, kuid loob hädavajalikku vaheldust. Kui treenime ainult üht kätt või jalga, siis teine jääb nõrgaks ning meie tegutsemisvõime väheneb.

Kui muudad mõnda harjumuspärast tegevust, oled sunnitud asju taas avastama ja uuesti õppima ning see aitab vahel leida uut hingamist. Proovi teha vahel mõnda asja nii nagu tegutseksid esimest korda, vaadates seda uustulnuka silme läbi. Selle tulemusena võid avastada mõne viisi või tunde, mis aitab edaspidi olla efektiivsem ja nautida tegevust rohkem.

8. Puhka aktiivselt ja tee sporti

Kui liigud piisavalt ja vahel võtad mõnikümmend minutit, et panna pulss kiiremini lööma ja veidi higistada, siis jõuad märksa rohkem. Mida paremas vormis on meie füüsis, seda virgem on vaim. Oluline on ka see, kuidas sisustad vaba aega. Kui palju energiat annab sulle teleri ees vedelemine või sihitu netis surfamine? Mida võiksid teha nende tegevuste asemel, mis sulle tegelikult mitte midagi kasulikku ei paku? Kellega võiksid suhelda, mida teha, millist raamatut lugeda?

9. Maga

Täiskasvanu organism vajab 7-8 tundi und ööpäevas. Kui pead varem ärkama, mine ka varem magama. Unepuudus annab tunda paari ööga ja nn järgi- või ettemagamisest pole suurt kasu. Säti oma tegemised nii, et vajalik arv unetunde saab täis. /--/

10. Ela vahelduvas rütmis

Ükski loom ei jookse kogu aeg kõigest jõust, inimene ka mitte. Loodusel on oma rütm: öö vaheldub päevaga, valgus pimedusega, kasv kahanemisega. Nii võiksime ka meie vahelduva rütmi eest hoolitseda. Kui puhkus vaheldub tööga, lähedased töökaaslastega, töömõtted eraelulistega, pingelised ajad rahulikumatega, siis toimime paremini. Harjuta seda: võta ette homne päevakava ja planeeri see nii, et selles oleks kindel rütm, mis aitaks sul panustada võimalikult palju ning samas mõnusalt puhata.

Pikemalt loe SIIT
Hea lugeja, kuidas leiad sina jõudu, et edasi minna?