Aga selle asemel pean tunnistama, et pärast Euroopa vabatahtlikku teenistust Argentinas on minu elu võtnud suisa uskumatuid pöördeid! Ma räägin nüüd enam-vähem vabalt viite keelt, olen julgenud hakata vabakutseliseks ajakirjanikuks, läinud uuesti ülikooli, elanud erinevates põnevates paikades ja teinud selle kõige kõrvalt endiselt vabatahtlikku tööd.

Rääkimata sellest, et ilma vabatahtliku tööta ei oleks ma kunagi leidnud endas julgust minna ihuüksinda rändama Ladina-Ameerikasse, õlul vaid seljakott. Ilma vabatahtliku tööta ei oleks ma kunagi jõudnud raamatu kirjutamiseni. Ilma vabatahtliku tööta ei oleks minu elus väga paljusid fantastilisi sõpru-tuttavaid erinevatest maailma riikidest. Ilma vabatahtliku tööta oleks minu maailmapilt tunduvalt ahtam.

Vabatahtliku tööta ei oleks ma kunagi leidnud endas julgust...
... minna ihuüksinda rändama Ladina-Ameerikasse, õlul vaid seljakott. Ilma vabatahtliku tööta ei oleks ma kunagi jõudnud raamatu kirjutamiseni. Ilma vabatahtliku tööta ei oleks minu elus väga paljusid fantastilisi sõpru-tuttavaid erinevatest maailma riikidest. Ilma vabatahtliku tööta oleks minu maailmapilt tunduvalt ahtam.

Intervjueerisin alles hiljuti üht inimest, kelle töö on saata noori tegema Euroopa vabatahtlikku teenistust ning ta tõi välja huvitavad põhjuse, miks teha vabatahtlikku tööd. „Inimesed kardavad tihti, et nad ei saa olla sellised või teistsugused. Meid hoiavad tagasi kompleksid ja meie peades kujunenud stereotüübid,“ ütles ta, „vabatahtlik töö on üks viis muuta mõtteid, mis hoiavad meid tagasi.“

Usun, et selle naise sõnades on sisu. Vabatahtlik töö — olgu siis välismaal või koduses Eestis — võib anda viimase vajaliku tõuke oma elu muutmiseks. Eriti, kuna vabatahtlikult saab teha lugematul arvul erinevaid asju, võimalused on lõputud ja igaüks saab valida just sellise töö, mis talle meeldib ja teda arendab, mis annab uusi teadmisi ja oskusi, mis paneb teda endale sobivalt proovile.

Näiteks aprilli viimased kümme päeva möödusid umbes kahekümnel toredal noorel Jazzkaare tähe all, aidates täita festivali kodulehte värskemate uudistega kontsertidest. Nad tegid intervjuusid, küsitlesid publikut, kirjutasid arvustusi. Nad saavad uhkusega öelda, et tegid vabatahtlikku tööd. Ja mina saan uhkusega öelda, et aitasin neil seda teha, toimetades nende lugusid ja lisades neid Jazzkaare kodulehele. Samuti vabatahtlikult.

Meie andsime Jazzkaarele oma aega, vastu saime aga meeletult vahvat muusikat, uusi teadmisi ja toredaid tuttavaid või isegi uusi sõpru. Mõelda vaid, nii mõnigi neist sai intervjueerida jazzmuusika maailmanimesid! Ilma vabatahtliku tööta poleks neile ilmselt sellist võimalust avanenud. Kes teab, võib-olla andis just see vabatahtlik töö mõnele neist tõuke muuta oma elu ja ehk saab kellestki neist noortest tulevikus hinnatud muusikaajakirjanik.

Vabatahtlik töö aitab liigutada enda jaoks ise paika pandud piire, avades ukse hoopis uude maailma ja see on midagi, mida soovitaksin teha kõigil. Selleks ei pea minema välismaale, liituma mingite ühendustega või olema rangelt organiseeritud. Miks mitte sõpradega koos võtta ette midagi, mis kuidagi aitaks oma kogukonnas asju paremaks teha? Ka näiteks külaseltsi ülal hoidmine või noortele koolis oma ameti tutvustamine on vabatahlik töö. Muide, Lääne-Euroopa noored räägivad, et neil, kes on teinud vabatahtlikku tööd, on tunduvalt lihtsam hiljem tööd leida.

Liis Kängsepp on teinud vabatahlikku tööd alates 1999. aastast, kui ta koos sõpradega hakkas Noorte Meediaklubi nime all korraldama noortelaagreid neile, kes tahtsid õppida paremini koolilehti tegema.
2003. aastast alates on ta vabatahtlikuna aktiivselt seotud Jazzkaare veebiga — alustas reporterina, nüüd koordineerib teisi vabatahlikke ja toimetab festivali ajal Jazzkaare kodulehel uudiseid.
2007.-2008. aastal elas Buenos Aireses, Argentinas, kus tegi Euroopa vabatahtlikku teenistust, tema kogemusest valmis hiljem raamat „Minu Argentina“.
Sel laupäeval, 7. mail kell 13.00 annab ta vabatahtlike messi raames Nokia Kontserdimajas töötoa „Vabatahtlik töö — hüpe uude maailma“.

Vabatahtlikule tööle on pühendatud ka ajakirja Hea Kodanik viimane number, mida saab lugeda aadressil: http://www.ngo.ee/heakodanik.