Selleks, et batsille vältida, hoidu nende kõige räpasemate kohtade puudutamisest või pese käed kohe, kui see vältimatuks osutus:

1. Kohvikann

Üks kõige pisikuterikkamaid koht kontoris on vaieldamatult kohvikann. Mõtle sellele: kõigi käed puudutavad seda nii hommikul kui ka päeval ning isegi, kui sa kannu pesed, hoiad sa seda pesemise ajal sangast kinni ning see ei saa korralikult puhtaks.

Kui aga keegi puhastaks ka kannu sanga vähemalt korra päevas (näiteks desinfitseerivate salvrättidega) vähendab see mikroobide levikut juba 80%. Seni aga, kui mõni kolleeg pakub ise välja, et toob sulle tassikese kohvi, haara võimalusest kinni.

2. Koopiamasin

Ühiskasutuses koopiamasinat kasutatakse nii tihti, et see on pisikute levimiseks suurepärane koht. Lisaks tundub meile, et seda ei pea kogu aeg puhastama. Mõtle masina küles olevatele nuppudele — tõenäoliselt pole neid juba päris pikka aega keegi puhastanud.

Taaskord: kui sa viitsiksid kord päevas võtta lapi ja need nupud puhtaks tõmmata, väheneb batsillide hulk juba märkimisväärselt.

3. Sinu mobiiltelefon

Mobiiltelefon käib sinuga igal pool kaasas, olgu selleks siis tualettruum, lõunalaud või koosolekuruum. See tähendab, et su telefon on tõenäoliselt ka väga räpane. Uuringu järgi on ühel keskmisel telefonil kümme korda rohkem baktereid kui vetsupotil. Selleks, et hakkaksid iga päev oma telefoni puhastama, lülita see tegevus enda igapäevarutiini. Näiteks, iga kord, kui pesed oma käsi, tõmba lapiga ka telefon puhtaks — nii lihtne see ongi!

4. Sinu töölaud

Paljud viirused (ka gripp) lendab umbes kümme minutit õhus ja langeb seejärel erinevatele pindadele, kus ta suudab elus püsida mitu päeva. Su laud ja sellel olevad asjad on selleks suurepärane koht. Kui puudutad esmalt oma lauda ja seejärel nägu, võidki juba järgmisel päeval aevastama ja köhima hakata.

Selleks, et puhtust hoida, puhasta oma lauda kord päevas ja mõtle läbi, mida sa sellele asetad. Kui paned tualetti minnes oma käekoti maha, aga laua taha jõudes toetad lauale, jõuavad põrandal olnud bakterid kohe ka sinna.

5. Tualettruumi kraanid

Inimesed, kes käivad vetsus ja seejärel pesevad käsi puudutades selleks ka kraani, levitavad hetkega baktereid ühest kohast teise. Selleks, et pärast käte pesemist kraani kinni keerates käsi bakteritest säästa, haara üks salvrätik ja keera sellega kraan kinni (seejärel kasuta seda ka ukselingi puudutamiseks, sest ka see on batsillidega kaetud).

Allikas: Well+Good