Elustiilitreener Sonia Gallagher'i sõnul tuleks tööl läbipõlemist vältida, kuna enesehinnang, töösse ja ellu üldisemalt suhtumine peegeldub igapäevastes suhetes lähedastega, kirjutas selfgrowth.com.

Järgnevalt on välja toodud Gallagher'i soovitatud sammud, kuidas tööl läbipõlemist ennetada ning sellest taastuda.

Muuda vaatenurka

Tuleks järgi mõelda, kas elu koosneb tööst või on see vaid üks osa elamisest. Sea piirid ja tee kindlaks, et näed tööd ja enese isikut eraldiseisvana. Vastasel juhul koguneb tühjuse tunne ja rahulolematus, mis näitab, et töö kontrollib inimest.

Sea piirid

Töökohustusi ei tohiks kindlasti koju kaasa võtta või vähemalt tuleks antud kommet piirata ühele päevale nädalas või kuus. Pane paika kindlad ajad nädalas, mil iseenda jaoks vähemalt paar minutit võtta. Tuleks leida võimalusi, et kodus viibides perega koosolemisele keskenduda.

Lühike jalutuskäik

Juba paariks minutiks kontorist lahkumine ja jalutamine aitab pausi ajal pea selgeks saada. Keskkonnavahetus aitab puhkepause sisustada ja enegiat taastada.

Lõunata väljaspool kontorit

Tuleks vältida kontorilaua taga lõunatamist. Vähemalt pooleks tunniks tööpostilt lahkumine aitab keskendumisvõimet taastada ning vähendab ärevust. Lahku kontorist kasvõi paariks minutiks ja suhtle inimestega.

Sea prioriteedid ümber

Ohjad tuleks enda kätte haarata ja elu soovitud sihtpunkti suunas juhtida. Kui endale või perele pühendatud aeg jääb napiks, peaks muudatusi tegema ülesanneteloendis, et tekiks rohkem vaba aega. Kustutada tuleks tegemiste nimekirjast kõik, mis lõppeesmärkidele kaasa ei aita.

Inimene võtab endale liiga palju kohustusi, mis põhieesmärkidele mingit mõju ei avalda. Ülesannete tähtsuse järjekorda seadmine aitab näha, millele kulub kõige rohkem aega. Sealt edasi on lihtsam leida alternatiivseid viise nende kohustuste täitmiseks ning võimalusel nende delegeerimiseks. Samuti peaks muutuma selgemaks, millised tegevused ettevõtte või tööandja jaoks kõige tulemuslikumad on.

Lihtsusta enda elu

Mida rohkem omada, seda enam tuleb asjade eest tasumise nimel tööd teha ning nende üles leidmiseks aega kulutada. Seega peaks vabanema kõigist tarbetutest esemetest. Samuti tuleks vältida negatiivseid suhteid, mis võtavad liialt energiat. Loo kodus ja tööl võimalikult palju lihtsustavaid süsteeme.

Õpi keelduma

Oluline on vältida kohustuste ja ülesannete võtmist, mis tegelikult on määratud kellelegi teisele. Kolleegidega peaks paika panema piirid. Prioriteete ümber seades tuleb ka arusaamine, mis ülesanded on tähtsad ja mis raiskavad aega. Antud infot teades tuleks keelduda kõigest, mis takistab tööelu tasakaalu.

Paindlik töögraafik

Läbipõlemise sündroomi vältimiseks võiks proovida mõned päevad kuus kodus töötamist. Tänu tehnoloogiale, mis võimaldab kodus elektronposti laekuvaid kirju kontrollida, telefonile vastata ja kontoriga ühenduses olla, saab paljude ametite puhul väljaspool kontorit töötamist endale lubada.

Kodus töötamine suurendab vabade tundide arvu päevas, kuid unustada ei tohiks kindlate töötundide määramist ja nendes püsimist.

Väike puhkus

Isegi kui tegemist on päevaga pargis, on väikene puhkus endale ja perele aeg-ajalt vajalik. Kasutades loomingulisust, võib leida soodsaid ajaveetmise võimalusi ning kogeda elu pakutavaid rõõme.

Naera rohkem

Naer maandab väga tõhusalt stressi. Seega tuleks vaadata komöödiafilme ja -seriaale ning veeta aega koos inimestega, kes mõjuvad inspireerivalt ja levitavad õnnepisikut.

Tasakaal tööelus on isikliku ja ametialase edu võtmeks. Samas on sobivad töötingimused individuaalsed ning muutuvad vastavalt eluetapile.