1. Enne kui räägid, kuula teisi

Kõigepealt tuleb teisi kuulata, aga mitte nii, et niheled kannatamatult ja peas vasardab vaid see, mida ise plaanid öelda. Kuulata tuleb kogu tähelepanuga ja üritada teise mõtet sada protsenti jälgida. Ainult nii, kui inimesed üksteist kuulavad, saavad sündida tõeliselt head ideed ja teise inimese arutluskäik aitab küpseda ka su enda ideel, mille oleksid muidu ehk toorena välja prahvatanud.

2. Ole valmis oma arvamust muutma

Kui sa teisi tõeliselt kuulad ja suudad teiste ideedega kaasa minna, võib ka su enda arvamus muutuda. Selles pole midagi halba. Ainult rumalad ja põikpäised inimesed klammerduvad enda arvamuse külge ega tee väljagi sellest, et situatsoon on vahepeal muutunud.

3. Kontrolli oma eelarvamusi

Kõik me näeme maailma läbi mingi oma vaatenurga, kogemuste ja arvamuste, aga jälgi hoolega, et sa pimesi kellegi arvamust ei usaldaks või ennatlikult kellegi arvamust hukka ei mõistaks. Veel hullem, kui teed kallutatuna olulisi järeldusi. Sa ei pea kõiges oma arvamust avaldama, vahel teavad teised paremini. Inimesed, kellel on vaja igal teemal kõvahäälselt oma arvamust avaldada, jätavad kõige rumalama mulje, ära ole selline — avalda oma arvamust vaid siis, kui see on läbimõeldud ja sa oskad seda kaitstes argumenteerida.

4. Tõsta oma käsi

Nüüd oled sa valmis oma arvamust avaldama. Kui veel kahtled, siis mõtle nii, et sa oled kõik läbi mõelnud ja su mõtted on väärt kuulamist.

Kõige olulisem

Kõige olulisem on see, et säilitada mõõdukus: ära võta sõna liiga palju ega liiga vähe, vaid mõtle alati läbi, mida sul öelda on. Usu, nii tõused vaikselt ja kindlalt järjest hinnatumaks töötajaks ja kaugel siis see ametikõrgenduski enam on.

Allikas: She Knows