Oled leidnud endale suurepärase töökoha ja ka palk vastab sinu nõudmisele. Ometi ei tähenda see kaugeltki, et uued kolleegid võtavad su kohe avasüli vastu. Sina oled uus, keegi ei tunne sind, seetõttu suhtutakse sinusse kui võõrasse teatava usaldamatusega ning ettevaatlikult.

Kui sundimatult sa ka ei käituks, kui ideaalne sa ka välja ei näeks, ikkagi ei suuda sa vähemalt esialgu usaldust võita. Ometi on sinu võimuses saada meeldivaks suhtlejaks ja vastutulelikuks töökaaslaseks.

Vaata ringi

Enne oma professionaalsete võimete ja iseloomu demonstreerimist vaata veidi
ringi ning püüa kindlaks teha, kellel on suurem autoriteet ja miks. Võib-olla, et ka sinul on needsamad omadused, mida sinu uued kolleegid hindavad. Ja vastupidi — võimalik, et see, mida sina oluliseks pead, ei ole antud kollektiivis aktsepteeritav.

Tee luuret

Tähtis on, et sina kui uus töötaja ei kardaks küsimusi esitada. Keegi teine ei tea ju sinu probleeme. Ära häbene küsimast näiteks, kus võib kohvi juua või kes võiks üleskerkinud probleemi kõige paremini lahendada. Alati on parem küsida ja teha õigesti, kui karta küsimist ning hiljem vigu parandada.

Kui oled häbelik inimene, ära püüa seda varjata bravuuritsemise taha. Ära sulgu ka enesesse. Ütle piisava avameelsusega ja võimalikult rahulikult, et oled närvis, kuna sul on esimene tööpäev. Palu, et kolleegid aitaksid sind. Usu, sinu sõnad ei jää tähelepanuta.

Kohane

Hakkad ennast võõrana tundma ning vaevalt ka juhatuse sümpaatia võidad, kui tuled näiteks erkpunases pluusis tööle firmasse, kus on tegelikult kombeks tagasihoidlikult riietuda. Parem oleks oma individuaalsust rõhutada hiljem — siis kui oled end tõestanud professionaalina ning sinu välimusele enam erilist tähelepanu ei pöörata. Selleks ajaks on sulle ka selge, millist vabadust riietuses võid endale lubada.

Ole avatud

Pane tähele suhtlusstiili. Kui kõik teietavad omavahel, oleks hea, kui sellest traditsioonist kinni peaksid. Ning pole üldse tähtis, kui vana sa seejuures oled. Ja veel üks oluline moment. Ära anna järele ahvatlusele suhelda inimestega vaid telefoni või e-posti teel. Kui on tekkinud probleemid, saa vajaliku inimesega kokku ja räägi temaga.

Hea võimalus kontaktide saamiseks on ühised lõunalkäigud. Need toimuvad sundimatus õhkkonnas ning aitavad barjääre kaotada. Kui sinu tööletulek langeb aga kokku piduliku koosviibimisega, ära seda ignoreeri. Samas ära seal üle pinguta, taotledes kollektiivi heakskiitu. Efekt võib osutuda vastupidiseks.

Kuulata

Mitte mingil juhul ära kuku õpetama ega oma autoriteeti rõhutama. See sulle küll kasuks ei tule. Kui sa näed, et suudad ülesandega paremini toime tulla, paku lihtsalt oma abi. Põhjenda seda sellega, et sul on tarvis rohkem oma uuest tööst teada, saamaks tulevikus iseseisvaks spetsialistiks, mitte aga tarbetuks koormaks kollektiivile. Sinu töö näitab kolleegidele ise sinu teadmisi ühes või teises vallas. Samas sa ei solva vanu olijaid ning võimalik, et pälvid koguni nende austuse.

Igal asjal oma aeg

Niisiis, asudes uuele töökohale, võta omaks sealsed tavad. Ära unusta, et esialgu oled seal külaline ning hea tooni kohaselt ei tohi sa muuta sissejuurdunud harjumusi ega viidata süsteemi puudustele. Loomulikult on värske pilk asjadele kasulik. Senikaua aga, kuni sa pole toimuva põhjustest aru saanud, tuleks hoiduda järskudest väljaütlemistest ning liiga kiiretest järeldustest.

Esialgu tuleb rohkem kuulata, mida räägivad teised. Vaidlusttekitavates olukordades ole neutraalne või poolda enamuse arvamust. Kui sinust saab aga „oma“, võid asuda tasapisi muutuste teele. Peaasi, et kolleegid ei suhtuks sellesse kui pealetungi.

Test: kas sul on šansse?

Vasta „jah“ või „ei“.

1. Püüan uues kollektiivis olla selline, nagu ma tegelikult olen.
2. Räägin alati tõtt otse näkku.
3. Mind on peaaegu võimatu milleski ümber veenda.
4. Ma ei loobu mitte iialgi ja mitte mingi hinna eest oma
põhimõtetest.

Võti: Kui vastasid suurele osale väidetest „ei“, siis sind võetakse ilmselt uude kollektiivi vastu. Kui sa nõustusid enamikuga väidetest, siis on vägagi kahtlane, kas suudad kollektiivi sulanduda. Kui vastuseid „jah“ ja „ei“ oli võrdselt, on sul väljavaade omaks saada.

Allikas: Liza