Tee kodutöö ära

Selleks, et palgakõnelusteks valmis olla, peaksid juba eelnevalt uurima, kui palju keegi, kel on sulle sarnane ajalugu ja oskused, teenib.

Kui oled ettevõtte pakkumise ära kuulanud, on aeg läbirääkimiste pidamiseks. Tea, palju sa väärt oled, aga keskendu ka summale, mis sulle juba pakuti ja mõtle, kui palju sul reaalselt on ruumi tingimiseks.

Mõtle kindlasti ka sellele, kas oled hetkel ala- või ülemakstud.

Küsi 10-20% rohkem, kui sa praegu teenid

Rusikareegel on, et tavaliselt on okei küsida 10-20 protsenti rohkem, kui sa praegu teenid. Kui esimene pakkumine on sinu jaoks liiga madal, on sul ruumi tingimiseks, aga kui pakkumine juba on 20% kõrgem sinu senisest palgast, võiksid jätkuvalt juurde küsida (kasvõi viis protsenti). Sel juhul sa lihtsalt tead, et oled juba võitnud.

Kasuta oma teadmisi

Esimene samm läbirääkimiste võitmiseks on nendega alustamine. Seega, ära nõustu kohe esimese pakkumisega, mis su tulevane potentsiaalne ülemus sulle teeb.

Kuigi paljud tööandjad ootavadki, et nende pakkumisele vastatakse omapoolse pakkumisega, väldivad paljud kandidaadid seda ja jätavad raha lauale. Sina ei pea üks neist olema.

Allikas: Business Insider