1. Sa ei vaja viisaastakuplaani
Veel mõni aeg tagasi julgustati inimesi ajagraafikuid koostama, et suured saavutused hõlpsamini tuleksid: unelmate töökoht enne 25. eluaastat, abielu enne 27ndat, esimene laps enne 30ndat. Õnneks ei ole enam kohustuslik oma rahulolu ette kaardistada. Millelegi pühendumine, sest nii on kombeks, olgu see kas abiellu astumine või vaimselt mitterahuldava tööga leppimine, takistab sind leidmast olukordi, mis teeksid sind tõeliselt õnnelikuks.

2. On võimalik, et üheöösuhtest areneb püsisuhe
Usu või mitte, aga su kiirafäärikaaslasest võib saada su poiss-sõber. Tänapäeva inimesed on oma karjääriga niivõrd hõivatud, et neil ei ole aega kuude kaupa kohtamas käia ja alles siis teada saada, kas neil on ka füüsilist klappi.

Vanad head tõed, mis töötavad ka praegu ning on ikka veel tõese kõlaga:
  • Üldiselt ei ole hea mõte mehega esimesel kohtingul magada.
  • Kena oleks sulle peokutse saatnud tegelast kirjakese või SMSiga tänada.
  • Võiksid oma poiss-sõbra vanemaid teietada, kuni teete sinasõprust.
  • Kui sind kellegi juurde külla kutsutakse, siis võta midagi kingiks kaasa – šokolaad toimib alati.
  • Ära räägi inimestest nende selja taga halba – see tuleb sulle ringiga tagasi.

3. Pere ei pea olema esimesel kohal
Mitte igaüks ei sünni hoolitsevasse klanni. Kui sinu pere on pigem kuratlik kui kokkuhoidev, siis ei maksa liigseid süümekaid tunda, kui lood endale sõpradest asenduspere. “Naised, kellel on oma perega ebameeldivad suhted, kolivad tihti kodust eemale ja loovad perelaadsed suhted korterikaaslaste, kolleegide ja sõpradega,” on raamatu “Forced to be Family” autor Cheryl Dellas veendunud. “Inimestega, kes pole su veresugulased, on tihtipeale isegi lihtsam avatud olla, see aga võib sind kergemini viia intiimsemate suheteni.”

4. Töö ja lõbu koos on okei
Mitte just kaua aega tagasi peeti kolleegidega kohtingutel käimist karjäärialaseks enesetapuks. Kuid ettevõtted on täheldanud, et kontorisisesed suhted tõstavad märkimisväärselt tootlikkust (isegi 20%) ning on seetõttu reegleid lõdvemaks lasknud. Erandiks on suhted ülemuse ja alluva vahel.

On fakt, et ligi pooled tööinimestest on kolleegiga kohtamas käinud ja ligi veerand nendest (kaasa arvatud Ameerika uus presidendipaar Barack ja Michelle Obama) ka omavahel abiellunud.

5. Probleemide eest võib plehku panna
Pärast meeleheitlikku lahkuminekut unistad põgenemisest Itaaliasse, et lohutuseks jäätist ning pastat süüa. Ekspertidel on sinu jaoks vaid üks sõnum: arrivederci. “Naised arvavad, et nad peavad probleemide lahendamiseks neid analüüsima. Selline käitumine aga hoopiski suurendab rahutust ning depressiooni,” ütleb teose “Women Who Think Too Much” autor Susan Nolen-Hoeksema.

Puhkus ja uue suuna leidmine pärast ebameeldivaid sündmusi, isegi kui tegemist on vaid mõnepäevase sõprade külastamisega, võib olla teretulnud variandiks. Keskkonnamuutus aitab sul erapooletult valida parimat tegevusplaani tulevikuks.

6. Ontlik soeng ei taga töökohta
Tundus, et veel mõni aasta tagasi oli omal alal tippu jõudmiseks kaks võimalust: suurepärane CV või ontlikus stiilis juukselõikus. Meie suureks rõõmuks on mõjukad ärinaised, näiteks Oprah Winfrey tõestanud, et sul võivad olla nii edukas karjäär kui ka suurepärane välimus. “Paljud tähtsad ettevõtted saavad aru, et naised ei pea olema maskuliinsed, et olla edukad,” on veendunud raamatu “Casual Power” autor Sherry Maysonave.

Loe värskest Cosmopolitanist:
• Scarlett Johansson: “Ma armastan armastust.”

• Recessionista’de võidukäik.

• 69 siivutut seksiküsimust.

• “Mu parim sõber vägistas mind!”
7. Pereisa on väärt leid, mitte luuser
Kuna üha enam naisi teenib tänapäeval oma kaasast rohkem ja lasteaiatasud on kõrged, siis jääb mõnel pool maailmas üha suurem osa isasid koju lapsi kasvatama.

Paljud noored mehed kasvasid peres, kus ema töötas, nad austavad edukaid naisi ega eelda, et see, kes leiba teenib, peab olema kindlasti aadamapoeg. Mees, kes on nõus koju jääma, on ilmselgelt toetav, oskab kompromisse teha ja on oma mehelikkuses kindel – kõik need on partneri puhul suurepärased omadused. See süsteem töötab hästi, kui ka naisel on edumeelsed mõtted sugude võrdsuse osas ja ta laseb mehel majapidamisküsimuste üle kontrolli omada, et jõujaotus oleks tasakaalus.

8. Sa ei pea suureks kasvama ja tingimata maja ostma
Kunagi “ennemuistsel aal” peeti üürikorteris elavaid täiskasvanuid kehva sissetulekuga Peeter Paanideks, kes ei tahagi suureks saada. Analüüsides praegust kinnisvarakriisi, võib aga üürimine tunduda isegi nutikam. “Vale on arusaam, et kinnisvara on investeering, mis alati raha sisse toob,” ütleb raamatu “The Subprime Solution” autor Robert Shiller.

9. Suhe võib pärast petmist ellu jääda
Kas petjad on julmad, isekad ja enesekesksed? “Umbes 15–20% nendest seda ka on, kuid ülejäänud on heatahtlikud ja ebatäiuslikud inimesed, kes armastavad oma partnerit, kuid tegid lolli vea,” ütleb raamatu “When Good People Have Affairs” autor Mira Kirshenbaum.

Veelgi enam, selline ajutine mõtlematus võib paare isegi liita.

Sina juhid oma elu!
Inimesed on õnnelikumad ja tervemad, kui nad järgivad enda, mitte teiste poolt seatud eesmärke.

Täisteksti loe värskes Cosmopolitanis!