Taoliste retseptide propageerijad manipuleerivad meiega. Nad sisendavad meile, et meist saavad väljavalitud, kui kasutame nende nõuandeid. Ülejäänud aga, kes neid ei järgi, jäävadki luuseriteks.

Edu on alati ühe võrdlemine teisega. Niipea kui tekib küsimus edust, kerkib esile ka selle vastand — ebaedu. Samas võib tuju rikkuda asjaolu, et alati leidub keegi, kes on veelgi edukam.

Katsed tõsta oma reitingut „õnneseen — luuser” hierarhias räägivad sisemisest rahulolematusest. Sellel, kes tunneb end tõesti edukana, pole üldse tarvis midagi tõestada. Tegelikult tuleks otsida hoopis teed iseendasse, mitte edu juurde.

Edu kangast võib kududa edukatest eluhetkedest. Materjal selleks valitakse aga tähelepanu fokuseerimise abil. Soovitavalt peaks tähelepanu olema juhitav. Ühelt poolt ning ühtedes olukordades — mitte liiga kitsas, et mitte varjutada uusi võimalusi. Teisalt tuleb silmas pidada, et liiga suur arv võimalusi hajutab tähelepanu ning kõikide nende analüüsimiseks ei jätku lihtsalt energiat.

Jah, inimene jälgib tõepoolest teatud sündmuste voolu. Soovides suurendada oma rahulolutunnet, peab ta saama selle voolu mõtestajaks. Tema ülesanne on osaleda voolus teadlikult. Selleks tuleb arvestada enda jaoks sobiva ohutuse ja riski tasemega. Kui seda ei tehta, kaotatakse palju võimalusi. Jagades oma tähelepanu ja jõupingutusi võimaluste voolus, tuleb arvesse võtta oma sisemisi eesmärke ja väärtusi.

Edukas on see, kes oma saatuse tõenäosusteooriat edukalt kasutab

Kogenud kaardimängija arvutab alateadlikult oma võimalusi sõltuvalt sellest, millised kaardid on juba mängust väljas ja millised võivad vastase käes olla. Seejuures jälgib ta ka kaaslase miimikat ja hingamist. Tema võidu toob talle matemaatiliste ja psühholoogiliste meetodite sümbioos.

Nii on ka elus. Edu saavutamine sõltub paljuski sellest, milline „kaart” on sinu kätte sattunud. Ent tõenäosust on võimalik tõsta mitte üksnes õigete matemaatiliste arvutustega, vaid ka oma tundlikkusega teiste inimeste signaalide suhtes. Pealegi me elame, kuni tunneme. Elu tunnetamine annab lisaenergiat.

Tulles tagasi kaardimängu metafoori juurde — mida rohkem partiisid mängida, seda enam šansse on võita. See on oma isikliku õnne teadliku strateegia ja taktikalise planeerimise küsimus.

Lend tähtede poole

Lend õnnetähe poole kulgeb läbi külma ja kõleda kosmose. Parem on selle ohtusid teadmiseks võtta, kui neid ignoreerida. Edusse pimesi uskuda oleks kui kaarte mängides kindlalt teada, et saad alati head kaardid ning siis sa käitudagi vastavalt. Selge, et sellise strateegiaga tuleb kaotus. Pimesi ei tasu midagi uskuda. Parem oleks selgelt ette kujutada, milliseid võimalusi saab kasutada.

Alustada tulekski tegelikult ebaõnnestumistest ja nende vältimisest. Ebaõnnestumised juhtuvad ju sagedamini. Seega ongi esimene samm edukuse teel nende vältimine.


Kas siis on võimalik saavutada edu, olles teel iseendasse? Küllap on.

1. Eelkõige tuleb kindlaks määrata oma autentsed eesmärgid ja väärtused ning koostada nende reiting. Seejuures pead teadma, et need väärtused on vaid sinu omad, mitte aga teiste poolt sulle peale surutud, olgu või kõige parematel kaalutlustel.

2. Astu sündmuste voolu ning võimalusel suurenda selle intensiivsust. Selleks tuleb sul suurenda omaenda teadvustatud aktiivsust.

3. Pööra tähelepanu kõrgete reitingutega sündmustele, mis võivad anda maksimaalse tulemuse. On mõttekas olla tugev seal, kus vaja, ning nõrk seal, kus võib. See aitab kontsentreeruda tulemuslike sündmuste voolule.

4. Kasuta ära sulle „ette juhtunud” võimalus. Seda enam, et oled juba ise palju teinud selleks, et see sulle ette juhtuks.