Kas see sulle meeldib või mitte, kuid sa pead austama oma ülemust ja arvestama tema seisukohtadega. Ta on kõige tähtsam isik igas asutuses ning just tema arvamusest sõltub sinu positsioon. Nimelt tema otsustab sinu saatuse, kui tahad palka juurde küsida, kui kavatsed karjääriredelil edasi liikuda või soovid lihtsalt töölt varem ära minna. Seetõttu tuleks temaga häid suhteid hoida.

Kui lähedased teie suhted peaksid olema, on teie kahe otsustada. Teoreetiliselt kehtestab ülemus tööl käitumisreeglid, samas sõltub paljugi sinu positsioonist. Loomulikult võib šefiga sõbrustada, kuid tuleb meeles pidada, et tööl kehtivad hoopis teistsugused reeglid kui isiklikus elus, ning neid ei tohi üksteisega segi ajada.

Kas „sina“ või „teie“

Mitte kunagi ära riku töökohal välja kujunenud reegleid. Kui kõik teietavad ülemust, tuleb ka sinul seda teha. Isegi siis, kui ülemuseks on sinu sõbranna. Kas hakkate sinatama, sõltub juba temast, ning nimelt tema peab sulle selle ettepaneku tegema.

Kui aga tööl on kombeks üksteist nimepidi kutsuda, muutub suhtlemine bossiga vähem ametlikuks. Ometi ei tähenda see, et teie suhted on sõbrasuhted. Isegi kui oled juhtkonnaga sina peal, tuleb nende poole alati austusega pöörduda.

Ära üle piiri mine

Ära räägi šefile oma kodustest probleemidest. Ei tasu kurta, et mees sind petab, ämm on aga õudne tüütus. Isegi siis, kui olete isiklikus elus sõbrad, ei ole töökoht sellisteks juttudeks sobilik. Enamgi veel. Kui sa näiteks tunnistad, et ei saa remondiga kuidagi hakkama, siis võib see näida palvena töölt ära küsida, sel ajal, kui kolleegidel on käsil kibekiire projekti lõpetamine. Võite end mõlemad halvasti tunda.

Kui soovid teada saada, kui kaugele võid oma juttudega minna, mõtle enne järele, kas teie suhetes leidub ikka sõbralikke noote. Kõige kindlamaks tõendiks on siiras naeratus ja lahke sõna. Näiteks: „Kuidas sa end täna tunned?“ või „Kas nädalavahetus möödus hästi?“ Ole siiski ettevaatlik. Sinu vastureaktsioon on tähtis. Ära püüa liialt originaalitseda ning ära tüüta ülemust tarbetute üksikasjadega.

Jutusta vaid positiivsetest sündmustest. Isegi juhul, kui su päev oli lausa vastik ning boss märkas seda ja küsis, kas kõik on ikka korras, ära kiirusta oma halba tuju tema peale valama. Pessimistid on kehvad kandidaadid liidriteks. Seetõttu, kui ülemusel tekib arusaam, et oled nende killast, siis tuleb sul ametikõrgendus ära unustada. Vasta vaoshoitult, et sul valutab näiteks pea — tassist kohvist aga piisab, et kõik jälle korda saaks.

Ka sina võid küsida, kuidas ülemuse enesetunne on ning kuidas elavad tema naine ja lapsed. Samas pea meeles, et küsimus peab olema neutraalne — ei tohi üksikasjadesse laskuda. Kui sulle vastatakse lühidalt: „Kõik on korras, tänan küsimast“, ei tohi enam jutuajamist jätkata.

Vastastikune delikaatsus

Kui te oma ülemusega teineteist suurepäraselt mõistate, ei sega miski teid sõbrustamast. Võimalik, et see ongi juba juhtunud. Teie lapsed käivad ühes koolis, te kohtute jalutuskäikudel pargis, teil on ühised tuttavad. Selles pole midagi halba, ometi nõuab taoline olukord piiride kehtestamist.

Mitte kõik kolleegid ei pea teadma, kui lähedased tuttavad te olete. See võib tekitada asjatut keelepeksu. Sa ei taha ju, et sind pugejaks peetakse või inimeseks, kes sai oma töökoha tutvuse kaudu. Ärge arutage kõikide kuuldes seda, millest eile õhtul kohvikus lobisesite. Mitte kunagi ei tohi headele kolleegidele rääkida, et sul käis külas sinu sõbrast ülemus.

Muide, täpselt samuti peab käituma ka ülemus. Kui ta püüab teievahelist sõprust ära kasutada, et näiteks teada saada, mida alluvad temast mõtlevad, anna talle delikaatselt mõista, et ei soovi sellest rääkida. Muuda lihtsalt teemat.

Kui sõprus segab

Sõbrasuhted ülemusega lisavad enesekindlust, kuid vastupidi ootustele ei kergenda sinu jaoks tähtsate probleemide lahendamist.

Mõtle järele, mis oleks raskem, kas küsida palgalisa härra direktorilt või sõbrast ülemuselt? Esimene vastaks sulle ilmselt, et peab analüüsima sinu töö tulemusi ning lubab vastuse anda paari päeva pärast. Kuigi taoline vestlus täiesti võõra inimesega on teatav stress, on ometi olemas šanss, et sinu tööd hinnatakse vääriliselt ning palka tõstetakse. Kui mitte, siis võid ju endale hakata paremat kohta otsima.

Kui aga lähed sama küsimusega ülemuse juurde, kes on sulle hea sõber, on küllalt suur tõenäosus, et saad ebameeldiva vastuse. Sulle võidakse vastata, et „kullake, tead ju isegi, et meil on suured probleemid, seega ära minult palka juurde küsi. Vaja on oodata“. Ja sina kui kaastundlik sõbranna jäädki ühele kohale istuma, selle asemel, et paremini tasustatavat kohta otsida.

Seega pead ise otsustama, mis sulle kasulikum ja mugavam on.

Allikas: Planeta Ženstšinõ