Kolmest naisest ja kahest mehest koosnev teadlastegrupp jõudis järeldusele, et tavalise või tagasihoidliku välimusega naised on tööl püüdlikumad ja edujanulisemad.

Nende järelduste aluseks oli argument, et naised on traditsiooniliselt olnud koduhoidjad ja mehed toovad leiva lauale. Kui naise lähikonnas leivateenijatest puudus on, peab ta aga ise (eriti, kui välimust napib) pere toitmisega hakkama saama.

Et tõestada meestepuuduse mõju naiste valikutele viisid uurijad läbi rea katseid.

Esmalt mõõdeti kindlates piirkondades abiellumiseks sobilike meeste arvu ning selgus, et mida vähem on piirkonnas atraktiivseid mehi, seda suurem on seal kõrgepalgaliste karjäärinaiste osakaal.

Teise katse raames näitasid uurijad naistele erinevaid artikleid, jättes lähipiirkonna meesteolukorrast erinevaid muljeid. Naised, kes uskusid, et nende läheduses häid mehi napib, eelistasid karjääri perele.

Viimases katses testisid uurijad, kas nende oletus, et end inetuks peavad naised teevad rohkem tööd, peab paika. Nad andsid naistele lugeda artikleid, mis kirjeldasid lähedalasuvates ülikoolilinnakutes tudeerivate meeste osakaalu ning küsisid hiljem naistelt küsimusi nende perekonna ja karjääriplaanide kohta.

Naised, kes pidasid end vastassoo jaoks väheatraktiivseks, tundsid karjääri vastu oluliselt suuremat huvi.

Uurimus ilmus ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology.