Kehakeel aitab professionaalsele suhtlemisele alati kaasa, aga paraku telefoni teel ei ole võimalik seda kasutada. Küll aga on päris mitu viisi, kuidas ärevust tekitavad telefonikõned lihtsamaks muuta.

Situatsioon number üks: veidrad vaikushetked

Lahendus: kasuta neid oma kasuks ära

Me kõik teame kui piinlikud vaikushetked olla võivad. Mida küll see teine inimene praegu mõelda võiks? Pausid viitavad tavaliselt teema vahetusele või mõtlemishetkele. Ära karda neid, see on täiesti normaalne. Kasuta parem neid vaikushetki ära ja kogu end korraks. Võta sekund mõtlemaks, mida sa just ütlesid ja kas soovid sellele midagi lisada. Kui sul pole midagi lisada, siis oota ja ehk soovib hoopis teine osapool midagi öelda. Tea ka, et võid vabalt teha oma jutu sees pausi ja end koguda. Võta aega, mõtle läbi, mida sa tegelikult öelda tahad ja tee seda alles siis.

Situatsioon number kaks: sa ei kõla läbi telefoni iseendana

Lahendus: hääletoon loeb

Räägi läbi oma diafragma (su hääl peaks tulema su kõhust, mitte su kurgust). Lindista ennast samal ajal, kui telefoniga räägid ja kuula seda pärast järgi ning analüüsi oma nõrki ja tugevaid külgi. Naerata, kui sa räägid, sest kõlad siis palju rohkem iseendana. Räägi aeglaselt ja anna endale aega mõtlemiseks.

Situatsioon number kolm: su mõte kaob ära

Lahendus: märkmetest võiksid saada su uued parimad sõbrad

Enne tähtsat kõne tasuks selleks ette valmistuda. Pane kirja, mida sa tahaksid selle kõnega saavutada. Kirjuta üles ka see, mida sa plaanid öelda. Viimase puhul on aga väga oluline, et sa ei paneks oma mõtteid täislausetena kirja, vaid kasuta märksõnu. Nii kõlad loomulikuna, mitte nagu robot. Kõne jooksul võid märksõnu järjest maha tõmmata.

Situatsioon number neli: hakkad puterdama

Lahendus: kasuta sõnavara, millega sa juba tuttav oled

Kujuta ette nagu sa räägiksid hoopis kauaaegse kolleegiga ja suhtle professionaalselt, aga samal ajal vabalt. Kasuta sõnu, mida sa ka tavaliselt kasutad ja kui kardad, et võid puterdama hakata, siis harjuta enne kasvõi sõbrannaga, mida soovid öelda. Las nad kritiseerivad sind ja siis päris olukorras oled juba targem.

Situatsioon number viis: sa pole kõikideks küsimusteks valmistunud

Lahendus: harjutamine teeb meistriks

Me oleme selles olukorras kõik olnud: vestlus läheb väga hästi, aga siis küsitakse sult küsimusi, millele sa kohe vastata ei oska. Mida teha? Mõtle läbi kõik küsimused, mis selles olukorras ette võiks tulla ja harjuta nendele vastamist nii autosõidu ajal, duši all kui ka voodis enne magamaminekut. Mida rohkem sa harjutad, seda rohkem oled sa selleks ka telefonikõne ajal valmis. Kui tegemist on mõne küsimusega, kus pead iseendast rääkima, ära mõtle vastuseid üle.

Allikas: The Everygirl