KUIDAS ROHKEM RAHA SÄÄSTA?

Paljud väidavad, et kulutamisharjumusi on keeruline muuta. Lihtne on aeg-ajalt mõelda, et „ah, ma ei raiska sel nädalal üldse raha“, aga see on võimatu eesmärk, sest kui sa just kusagil metsas onnis ei ela, pead raha kulutama, et hakkama saada. Mõned võivad tõesti suuta keelata endale kõike muud peale eluks hädavajalike asjade, aga enamik meist pole sellised!

Üks põhjuseid, miks kulutamisharjumuste muutmine võib olla nii raske, on see, et need on meie igapäevarutiini sügavalt juurdunud ja raha kulutamisega kaasneb peaaegu alati ka emotsionaalne aspekt. Paljud meist käivad poes — kas internetis või päriselt — siis, kui on igav, stress või miski teeb muret. Või kui oleme õnnelikud ja tahame tähistada ning meil on kalduvus kulutada rohkem, kui tohiks.

Kui sul on võlgu ja sa ei suuda iga kuu lõpuks nulli jääda või üldse raha säästa, võib olukorra muutmine tunduda ületamatu eesmärgina. Siinkohal võib väga tõhusaks osutuda väga väikeste sammudega alustamine, üritamata kõike korraga muuta.

Ava endale eraldi kogumiskonto. See tundub ilmselge, aga kui sul on raha praegusel arvelduskontol, kipud seda kergemini kulutama. Ava kogumiskonto ja kanna iga kuu alguses sellele mingi summa, teades, et sa ei või seda kasutada. Või kui sul jääb enne palgapäeva raha alles — ükskõik, kui väike summa –, kanna see kogumiskontole. Kogumiskontol makstakse intresse, nii et teise arve avamise vaev saab tasutud.

Kasuta kogumisrakendust. Hulk mobiilirakendusi koguvad raha automaatselt sinu eest. Need analüüsivad, kui palju sa iga nädal kulutad, kannavad kogumiskontole selle summa, mida sa nende arvates endale lubada saad või ümaravad väljaminekud naela/euro/dollarini ja kannavad jäägi üle. Sa ei pane säästmist tähelegi, sest summad on nii väikesed, aga need hakkavad kogunema ja tavaliselt saab raha vajadusel ka kohe tagasi kanda.

Võta endale mündipurk. See võib tunduda vanamoeline, aga enamikul inimestel on kodus münte. Kui sa neid kogud, võid need mingil hetkel panka viia ja lasta oma arvele kanda. Paljudes supermarketites on olemas aparaadid, mis loevad münte ja annavad väikese vahendustasu eest paberraha vastu.

Esimene kaizen’i samm: harju münte käe- või rahakotist nädala lõpus purki panema ja sa näed, kuidas need kogunevad.