Perekonna eelarve ja raha — need pole mitte ainult igapäevase elu lahutamatud elemendid, vaid sageli ka võimuatribuudid. Kui need on olemas, tekib tunne, et me kontrollime teisi. Seetõttu saab finantsidest sageli perekonfliktide põhjus.

Psühholoogid kinnitavad, et raha on kui „kolmas“ kahe partneri suhetes. Raha pärast tekivad tohutud riiud. Isegi kõige armastavam paar võib ostetud asjade pärast tülli minna. Seda näeb hästi lahutusprotsesside ajal kohtus, kus mõningad paarid on võimelised kuude kaupa jagelema mööbli või lauanõude pärast.

Kui sa tahad harmoonilist liitu luua, siis tuleb teil kahel õppida rääkima rahast. Ja polegi tähtis, kas seda on palju või jääb sellest ühtelugu puudu.

Järgnevalt on toodud mõningad nõuanded, kuidas erinevates olukordades taolisi konflikte lahendada ja eelkõige — kuidas neid üldse vältida.

Palgast palgani…

Teie finantsiline olukord pole juba mõnda aega kiitmist väärt. Kuigi töötate mõlemad, jätkub vaevalt ots otsaga kokku tulemiseks. Igal kuul tuleb millestki loobuda. Juhtub, et jääte hiljaks ka oma arvete maksmisega. Võtate pidevalt laenu ning elate alatises pinges. Olete mõlemad sellest igavesest stressist väsinud.

Kui olukord pole just kiita ja rahast jääb puudu isegi kõige hädavajalikemateks kulutusteks, siis pole konfliktid mägede taga. Vahendite puudus sünnitab suure hirmu tuleviku ees. Te ei tea, kas suudate sellest väljuda. Süüdistate teineteist, et kumbki teenib liiga vähe ja otsite paremat tööd. Seda eriti siis, kui varem oli kõik hästi ning raha ei vallanud kõiki teie mõtteid.

Vajadus raha laenata on tõsine põhjus ärritumiseks. Kõige sagedamini püüame laenata sugulastelt ning siis pole salvavatel märkustel lõppu. „Ütle oma mehele, las otsib endale parema töökoha“, kuuled sa oma emalt. „Miks su naine ei otsi endale teist töökohta lisaks?“, küsib mehe pere. Sellised kommentaarid püstitavad aga teie kahe vahele vihkamise seina.

Ka asjade korraldamine pangas on samuti konfliktide põhjuseks. Vaidlused selle üle, kes sel korral läheb uut krediiti vormistama, võivad teie suhted ohtu seada.

  • Suhtu sellistesse eluhetkedesse kui katsumustesse. Paljud staažikad paarid kinnitavad, et finantsprobleemid ühendasid neid omal ajal. Tõestasid, et nad võivad teineteisega arvestada ning tänu sellele elati raske periood üle.
  • Kirjutage üles kõik väljaminekud. Kulutatud raha analüüs tuleb kasuks ning sellest võib kujuneda algus muutustele paremuse poole. Võib-olla üks teist jätab maha suitsetamise, nähes, kui palju raha kulub sellisele halvale harjumusele. See tuleb kasuks nii tervisele kui ka rahakotile.
  • Väikeste sissetulekute puhul on parem omada ühist arvepidamist. Vajalik on ka kristalne ausus. Pole vaja varjata oma teise poole eest preemiat või muud ettenägematut tulu. Seegi on ühine raha.
  • Mõelge järele, kuidas te võiksite lisa teenida. Teie hetkeolukorras võib see osutuda ainsaks väljapääsuks.
  • Kui teil tuleb laenu võtta, pidage kinni reeglist: sina laenad oma pere käest, tema — oma perelt. Mitte vastupidi! Parem on ebameeldivaid asju, nagu näiteks palve pangalt laenupikenduse saamiseks, teha järgemööda.

Teil jätkub elamiseks, kuid mitte lõbude jaoks

Teil pole võlgu ning teil jätkub hädavajalikuks. Raha piisab söögiks ning lapse õpingute maksmiseks. Te saate kuidagimoodi hakkama. Ometi ei saa te endale lubata midagi liigset. Ei saa minna kinno, teatrisse või restorani. Seltskondlik elu on jäänud tahaplaanile, sest isegi külaliste kutsumine toob endaga kaasa ettenägematuid kulutusi.

Rahulik, kuid väikestest rõõmudest ilma jäetud elu võib samuti konfliktide põhjuseks saada. Hakkate mõlemad väsima oma monotoonsetest argipäevadest. Ning kui veel üks teist kahest tahab sõpradega aega veeta või osta endale midagi uut selga, siis pole võimalik konflikti vältida. Eriti juhul, kui see toimub teise partneri teadmata.

Suutmatus realiseerida oma raha nõudvaid soove võib põhjustada depressiooni ja pingeid suhetes. „Kui ma elaksin kellegi teisega, oleks kõik teisiti. Minu elu oleks palju parem“. Sellised mõtted tulevad ju lausa tahtmatult pähe. Õnneks on võimalik probleem lahendada.

  • Eelkõige tuleb kehtestada reeglid. Kõige nutikam on seda kuu alguses teha, kui raha koguneb arvele ning on teada, et elamiseks jätkub. See annab kindlustunde. Määrake konkreetne summa, mis kulub arvete tasumiseks ning raha, mis tuleb kõrvale panna (olgu või väheke, kuid see rahustab seda, kes on arvamusel, et tuleb kokku hoida).
  • Peate omavahel avameelselt rääkima, et kumbki saaks (ilma kommentaare ja märkusi kuulamata) välja öelda, millised on tema ootused, millest unistab ning milliseid võimalusi muutusteks ta näeb. Mõelge koos, kuidas saaks olukorda parandada. Pidage meeles, et ühine vaba aeg lähendab teid. Tuleb leida võimalusi, et sellest mitte loobuda.
  • Pidage aru, mille pealt saaksite kokku hoida, et kasvõi kord või kaks kuus koos mõnusalt aega veeta. Võib juhtuda, et kumbki teist on valmis loobuma mõnest mitte eriti vajalikust kulutusest.
  • Kui ühel teist on harjumus teha ootamatuid oste ilma ühiselt aru pidamata, siis on aeg sellele lõpp teha. Sellistest olukordadest tuleb koos väljapääs leida. Võite ju eraldada teatava summa kummalegi taskurahaks. Sellega saavad mõlemad pooled talitada oma äranägemise järele. Kui aga üks abikaasadest osutub täiesti vastutusvõimetuks, peab raha olema distsiplineerituma partneri käes.
  • On suur hulk meeldivaid aja veetmise viise, mis ei nõuagi suurt summat raha. Need on jalutuskäigud, ühised õhtud koos sõpradega, kus igaüks toob midagi kaasa, osavõtt tasuta üritustest jms. Otsige variante ajalehtedest ja internetist.

Teil on raha, aga….

Kõik on hästi ning te ei kurda rahapuuduse üle. Teil on korter, auto, te sõidate koos puhkama. Kuid te kulutate kõik, mis teenite. Elate üks kuu korraga ega pane midagi kõrvale. Veelgi hullem — te kulutate isegi rohkem, kui teil on, sest teil on krediitkaardid, mille võlad tuleb ju ka millalgi tasuda. Olukord polegi nii roosiline kui näib.

Kontrollimatu kulutamine võib saada lugematute konfliktide põhjuseks. Eriti juhul, kui üks elab pillavalt, teisel on aga halb ning elu ilma kulude planeerimiseta on tema jaoks vaid üks suur kaos. Partneri suhtumine rahasse võib tekitada hirmu ja ohutunde: „Mis saab siis, kui me kõik kaotame?“

Suurt osa hakkavad mängima harjumused. Me harjume väga kiiresti raha kulutama ning elama vaid oma rõõmuks. Niipea kui rahast jääb puudu (tuleb hakata arveid maksma), tekib ärritus, mis valatakse välja partneri peale.

Sellises olukorras on hädavajalikud reeglid ja kokkulepped, milliseid kumbki pool peab täitma.

  • Kui sind teeb sinu rahaline seis murelikuks, siis pead sellest partneriga rääkima. Kui see on just tema, kes raha raiskab, kuula ta tähelepanelikult ära. Teil tuleb täpselt kokku leppida, sest teil mõlemal on õigus teatavaid reegleid kehtestada. Isegi kui inimene, kes kaldub raiskama, teenib sinust rohkem ning arvab, et tal on õigus meelt lahutada, ei tohi ta seda siiski teha sinuga eelnevalt kokku leppimata.
  • Kehtestage summa, mida võite iga kuu kulutada ning ärge väljuge limiidi raamidest. Ülejäänud raha pange kõrvale selleks spetsiaalselt avatud arvele (sellisele, kus pole kaarti ning sularaha järele tuleb panka minna).
  • Uurige hoolikalt oma kulusid. Võib-olla kulutate ilma asjata suuri summasid ning ei püüagi otsida ökonoomsemaid teid? Ja pole sugugi vaja end järsult piirata — lihtsalt tuleb leida alternatiive. Võimalik, et kauplus, kus te teete oma ostud on kõige kallim kogu ümbruskonnas ning tuleb hakata lihtsalt teises poes käima.
  • Leppige kokku, et kirjutate kõik oma kulutused üles, olgu või ühe kuu jooksul. See, kes teie liidus on põhiline raiskaja, ei pruugi sellega esialgu nõustuda, sest tal tekib tunne, et teda jälgitakse. Ometi peab ta aru saama, et eesmärk on vaid selles, et näha, mille peale raha kulub.
  • Isegi siis, kui teil hetkel on raha küllaldaselt, tuleb tasapisi õppida kokku hoidma ning oma kulutusi kontrollima. See on väga tulus oskus tulevikuks. Enamikul meist ei ole rahaline seis kunagi liiga stabiilne ning võib muutuda.
  • Mõtle hästi järele, ega raha raiskamine pole saanud sinu elustiiliks. Äkki veedad sa suurema osa vabast ajast ostukeskustes? Leia teisi viise oma aja mööda saatmiseks ning peagi näed, et tänu sellele saate partneriga lähedasemateks ning pinge kaob.

Eksperdi nõuanne

Üsna sageli ei tunneta me kaardiga makstes kulusid. Meie närvisüsteem on häälestatud reaalsele rahale. Virtuaalset raha pole võimalik katsuda. Selles ongi põhiline erinevus reaalsete ja virtuaalsete kulutuste vahel.
„Mul on kaart ja sellel raha“, ütlevad inimesed nõustamisele tulles. Kui aga küsida, kui palju raha kaardil on, selgub, et nad ei mäleta või arvavad, et arvel on rohkem kui tegelikult. Lisaks kinnitavad paljud, et ostud viivad neid probleemidest kaugemale ning lisavad positiivseid emotsioone.
Mida siis teha, et vastu seista ahvatlusele teha järjekordne ost? Küsi endalt, kui hädavajalik see sulle on? Või on see siiski vaid hetkeline soov?

Sa pead oma tahtmised kontrolli alla saama ning õppima neid juhtima, treenides oma tahtejõudu. Püüa ostu edasi lükata pärastiseks. Samuti võib ostu vajalikkuse üle nõu pidada sõprade või lähedastega.

Hea võte on ennast ette kujutada täiesti teises vanuses, sellises, kus antud kulutus näeb välja rumal ja kohatu. See aitab reaalselt hinnata ostu hädavajalikkust.

Allikas: Planeta Ženštšinõ