Kodulehel peavad olema ettevõtte kontaktid — ettevõtte nimi/FIE, kontakt e-postiaadress ja telefoni number, kuhu abi saamiseks pöörduda. 

Vaata üle e-poe ostu-müügitingimused. See on oluline info, sest tagastuse, vahetuse ja garantiiga toodete korral on sul teada juba enne ostu, mida nendel juhtudel tegema pead.

Uuri, palju maksab tagastus ja kes selle eest tasub. Tagastus ja vahetusõigus on 14 päeva v.a. teatud tüüpi toodetel nt. pesu, sukad sokid, helikandjad, perioodika jm säärane. See 14 päevane reegel kehtib eranditult kõikidele e-poodidele, isegi kui seda e-poe lehel kirjas ei ole.  Mõned e-poed pakuvad isegi pikemat perioodi. TKA uus video annab ka väga selge ülevaate e-poest ostmise reeglite kohta, selle leiad siit.

Soodne kaup läheb kalliks maksma 

Kindlasti ei soovita osta eraisikute kodulehtedelt, kus puudubki etevõtte/FIE nimi. Sinna alla käivad ka kuulutusteportaalid jm. sellised müügikeskkonnad, kus kaubitsetaks uue kaubaga ja müüjateks on eraisikud. Tegemist on varimajanduse korras äri tegemisega ja sellisel juhul on ka probleemide korral raskem kuskile pöörduda. Tagastus ja vahetus on enamasti müüja enda äranägemise järgi, kui üldse selline võimalus on. Enamasti on tegemist võltskaubaga, eriti ettevaatlik tasuks olla väärismetallidegaja ehete ostmisega (see, kui proov on peal, ei näita veel midagi). Lisaks ei tasu unustada, et sellised müüjad teenivad kõigi nende ülejäänud inimeste pealt, kes makse korralikult maksavad. Lasterahasid ja muid hüvitsi ootavad kõik pikisilmi oma kontole, aga kahjuks selle peale ei mõelda, et sellist ebakorrektset ja isegi ebaseaduslikku kaubitsemist toetades jääb ka seda raha vähemaks. Igal juhul soovitan osta ametlikest e-poodidest, siis vähemalt oled andnud omalt poolt väikese panuse kodumaisesse majandusse.

Mida tähele panna voucheriportaalidest ostes

Sooduspakkumiste portaalidest kauba ostmisel kehtivad samasugused reeglid kui otse e-poest ostmisel. Turul on vaid mõned portaalid, kes selliste juhtumite korral ka klienti kaitsevad ja need rahast ilma ei jää. Enne voucheri soetamist tasuks kindlasti põhjalikumalt uurida ettevõtte kohta, kes pakkumise välja on pannud. Pimesi ei tasu midagi osta.

Viimane juhtum E-supermarketiga, mida Delfigi kajastas, oli hea näide halvas valguses. Kui keegi oleks viitsinud natukenegi selle lehega lähemalt tutvuda, oleks kahtlusteks küllaldaselt olnud põhjust. See oli ilmselgelt vaid pakkumise ajaks püsti pandud e-pood, kus olid teistest e-poodidest varastatud fotod ja ostu-müügitingimustes olid kopeerimise käigus isegi teise ettevõtte andmed jäänud muutmata.

Selliseid detaile jälgides saab igaüks ise enne ostmist oma ostud maksimaalselt turvaliseks viia. Sooduspakkumiste portaalidest soovitaksin Cherry.ee`d, kellele on voucheriportaalidest Eesti E-kaubanduse Liidu poolt ainsana omistatud Turvalise Ostukoha kvaliteedimärk

Turvalise Ostukoha e-poed leiad Eesti E-kaubanduse liidu kodulehelt. Selline kvaliteedimärk on antud vaid kontrollitud internetikauplustele, kelle prioriteet on e-kaubanduse hea maine säilitamine ja ausa e-äriga tegelemine.

Mõnusaid ja turvalisi e-jõuluoste soovides
Sirja Mäekivi
Eesti E-kaubanduse Liit

Loe lisaks: