Tavaliselt on igas kodus olemas mustadeks päevadeks makaronid ja jahu. Võimalik, et leidub isegi nisutangu. Kusagile korvi põhja on jäänud ootama paar mugulsibulat ja mõned kartulid. Hästi otsides leiab tühjast külmikust ehk kaks munagi, mõned poolkuivanud porgandid, pakk sulatatud juustu, pool purki hapukapsast ja kalakonservi.

Kuidas saab kalakonservist maitsva supi?

Kõigepealt lisada keevasse vette riivitud ja sibulaga läbi praetud porgandid ja kuubikuteks lõigatud kartulid, seejärel puistata näpuotsaga soola, panna üks loorberileht ning maitserohelist. Kui kartulid on pehmeks keenud, lisage supile kalakonserv (vahet pole, kas kala on õlis või tomatis).

Kui kalakonservi ei ole, võib supile lisada kõike muud, mida majapidamises leidub. Võib teha näiteks nii: kui vesi on keema läinud, lisada supile sibulaga koos läbi praetud porgandi, seejärel kartulikuubikud, näiteks peenestatud kapsast ning isegi riisi või mõnda teist tangainet.

Hernesupp

Võtta pool kilo herneid, valada nendele külma vett ja keeta niikaua kuni herned on pehmed. Seejärel tuleb supivedelik läbi sõela kurnata, sõelale jäänud herned aga peeneks tampida. Seejärel lisada praetud sibul koos jahuga (ühe mugula kohta tuleb arvestada 1 spl jahu).

Selle supi juurde võib pakkuda saiakuubikuid. Saialt eemaldatakse koorik ning lõigatakse kuubikuteks. Asetada kuubikud küpsetusplaadile, piserdada üle õliga ning panna ahju, et kuubikud krõbedaks muutuksid. Kui leidub juustutükk, võib seda saiakuubikutele peale riivida. Kui saia ei ole, sobib ka leib.

Itaalia kaste makaronide juurde

Valmistades kotlette, võib hakklihast ühe kotletisuuruse osa panna kilesse ning asetada sügavkülma, n-ö mustadeks päevadeks. Sellest saab hiljem makaronide juurde suurepärase itaalia kastme.

Kastme valmistamiseks vajame kaht panni. Tavalisel pannil pruunistame hakkliha. Teisel, sügavama põhjaga pannil praadida läbi peenestatud mugulsibulad. Kahe või kolme sibula hulka lisada sulatatud juustu, mis tuleb koos sibulatega läbi segada. Seejärel lisada pruunistatud hakkliha ja tomatipastat nii palju, et pool sügavapõhjalisest pannist oleks täidetud. Lõpuks tuleb lisada keeva vett, et kaste omandaks hapukoorele sarnaneva konsistentsi. Maitseks lisada soola, pipart ja peenestatud küüslauku.

Pannkoogid

Valada kaussi piim, lisada jahu, muna soola ja suhkrut. Segada läbi, et tainas saaks hapukooretaoline. Aga mida pakkuda pannkookide kõrvale? Kui on kevad, siis võib aknalaual kasvada näiteks roheline sibul. Täidis saab maitsev, kui keeta muna, see hakkida ja lisada peenestatud roheline sibul. Sulata veidi võid ja vala munasegu sellega üle.

Mannapuder

Pudru võib juba eelneval õhtul valmis keeta. Keeta piimaga, aga ilma suhkruta. Kuum puder tõsta märgadesse kohvitassidesse ning kui see on jahtunud, asetada kruusid külmikusse. Enne lauale andmist keerata puder tassist taldrikule. Väikese mannapudingu võib üle valada moosi või meega. Sobib kõik, mis suu magusaks teeb.

Midagi magusat

Kui teil leidub kodus purk suhkrustatud moosi, saab küpsetada keeksi. Selleks läheb veel vaja 3 muna, klaas suhkrut ja keefiri. Munad ja suhkur vahustada, lisada klaas õli ning klaasitäis moosi. Kui leidub ka sidrunit, lisada ka sidrunikoor ja 2 klaasi keefiri. 1 tl küpsetuspulbrit või söögisoodat segada umbes nelja klaasitäie jahuga. Igatahes, jahu lisada nii palju, kui on vajalik.

Segu peab meenutama paksu mannaputru. Võta eelnevalt võiga määritud keeksivorm ja puista see üle manna või jahuga. Tainas peab täitma vormi kolme neljandiku ulatuses, sest küpsedes peab jääma kerkimisruumi. Keeksi tuleb küpsetada nõrgal kuumusel umbes 20-30 min.

Igatahes, kui raha on vähevõitu ja raske on hakkama saada, siis kuidagi on see ikka võimalik. Soovime jõudu ja raske perioodi kiiret üleelamist!

Allikas: Elukunst