Mu poeg töötab Soomes ja käib kodus paari nädala tagant. Ta ei jõua ära imestada, milline on hinnavahe toidupoodides. Ta ostab Helsingist vahel süüa kaasagi, et meile tuua. Veel paari aasta eest tundus mulle jabur mõte, et Soomes võiks hinnad odavamad olla.

Püsivalt Eestis elades ongi taskukohane vaid variant, et käia poes Lätis. Ei, minu pere ei osta sealt kastideviisi alkoholi, me ostame sealt näiteks ka süüa ja muid tarbeasju. Tegime kodus väikese remondi, vajalikud asjad saime Lätist.

Loen internetis artiklite all kommentaare, kus mõnitakse inimesi, kes käivad Lätis poes. Räägitakse sellest, et patrioot nii ei tee. Ma küsiks vastu, mis riik see on, kus valitsus ühe käega annab ja teise käega võtab.

Minu palk ei ole väga suur, võitsin ka sellest tulumaksumuudatusest, aga see muudatus ei kata hinnatõusu. Ma käin tööl autoga, mu mees ka. Kütuse hind on nii kõrge, Lätis on see palju soodsam. Lugesin Delfist, et uuel aastal on see kohati odavam isegi põhjamaades.

Räägitakse, et maapoode pannakse nüüd kinni. Kahjuks riiklike maksude ja muude kohustuste tõttu on neis hinnad nii kõrged. Palju rohkem kui suuremates linnapoodides. Miks ma peaks ostma väikesest poest piimapaki mitukümmend senti kallimalt kui isegi Eestis suurpoes saaks. Rääkimata teistest kaupadest ja võrdlusest Lätiga.

Ilmselt on pealinnas soojadel kohtadel istuvatel poliitikutel raske seda mõista. Palgad mujal Eestis pole nii kõrged. Kui saad 600-700 eurot kätte, oled Lõuna-Eestis juba edukas keskklass. Aga poes see edukas keskklass selle rahaga hakkama ei saa, hinnad vaid kerkivad.

Olen oma tutvusringkonnas kuulnud, et väga paljud teevad ostud Lätis. Meile on riigipiir suhteliselt lähedal ka. Vahel aetakse suurem seltskond kokku - saab autot jagada. Olen kuulnud ka nn viinaärist - midagi sarnast sellele, mida Allan teeb sarjas "Õnne 13" - et ostetakse Lätist odavalt, müüakse siin kallimalt edasi. Aga seegi on ju vaid "geniaalsete" poliitikute teene. Midagi muutub vaid siis, kui igasugu maksutõusud ümber vaadatakse ja neist loobutakse.