Töötan firmas, kus umbes 50-60 töötajat. Seda on päris palju. Ma pole juhi ametikohal, aga just jõulupreemia on see, mis pannud tundma, et oleme siiski kõik teatud määral võrdsed ja tööpanust hinnatakse. Mäletan muidugi, et kunagi masu ajal tõmmati selles osas koomale, aga viie aasta eest traditsioon taastus. Firmal on hästi läinud, mistõttu leiti ka korralik raha.

Sel aastal aga poetati ülaltpoolt nii möödaminnes, et sel korral preemiat pole. Kõik töötajad olid segaduses, miks nii, kas tegime midagi valesti. Ei paista küll, et majanduslikult kehvemini läheks. Pigem oleme edukad. Firma juht aga saatis laiali kirja, kus selgitas, et traditsiooniline jõulupreemia on igand. Et sellised lisatasud on vaid riigiametites, kus raha laristada lõputult. Ta rõhutas, et hakkab olema boonussüsteem tublide töötulemuste eest ja nii on võimalik preemiat saada aastaringselt, iga kuu vaadatakse tulemused üle ja tublimaid tunnustatakse.

Teadagi, sellise jutu mõte tõlkes on see, et ehk mõni üksik, kes pugeda oskab, saab teatud summa. Ülejäänud leppigu sellega, mis on. Oma pere eelarves olime selle rahaga arvestanud. Abikaasa lohutas, et meil on veidi kõrvale pandud ja pole probleemi, jõulud nagu jõulud ikka. Ta ise teeb projektipõhiseid asju oma MTÜ alt. Arusaadav, et siis pole preemiaid. Aga traditsionaalsemas töösuhtes?

Olen nüüd vestelnud paljude tuttavatega, kes on nentinud, et ega enam jõulupreemiaid väga jagatagi. Üks sõbranna ütles, et neil kaotati ära 2009. aastal, kui majanduskriis hoogu kogus. Pärast seda pole keegi enam jõulupreemiast isegi rääkinud. Onupoeg teadis rääkida, et neil teatati üks aasta, et preemiaid pole, küll aga uhke kompensatsioon spordiklubides. Märgatavalt suurem kui varem. Paljud töötajad tegid suured silmad, neid ei kõneta see üldse.

Samas tean ka ise ühte riigiametis töötavat inimest, kes saab iga aasta nn 13. palga ehk praktiliselt terve kuupalga lisaks. Mõelda, mis nii viga elada. Sellega saab reisida või kodus remontigi teha.

Firmajuhid võiks mõelda, et tahaksid ju oma töötajaid motiveerida. Olgu siis jõulupreemia kas või pisike, asi seegi. See annab töötajale innustust, et märgatakse. Mingid spordisoodustused või patsutus õlale pole ikka see.

Hea lugeja, kuidas on sinu tööandjaga - kas ta maksab jõulupreemiat?