Kõigil meil on riideid, mis on küll korralikud, kuid mis sellegipoolest kasutust ei leia. Olgu tegemist väikelaste riietega, millest nad on välja kasvanud või iseendale kappi soetatud riietega, mis mingil põhjusel lihtsalt igapäevaselt kasutusse pole läinud.

Kogumispäeviku grupi liikmed jagavad erinevaid võimalusi, kuidas riietest mitte pelgalt lahti saada, vaid nende abil ka veidi lisaraha teenida.

1 — Vii riided komisjonipoodi müüki

Ilmselt leidub igas Eesti suuremas linnas mõni komisjonipood, kuhu on võimalik oma riided müüki viia. Enamik neist töötab nii, et kui Sinu asjad on müüdud, saad raha. Kui riideid teatud perioodi jooksul maha ei õnnestu müüa, pead need tagasi võtma. Pood ise võtab vahelt komisjonitasu, mis on erinevates poodides erinev.

Tallinnas on populaarseteks komisjonipoodideks näiteks Sarapuu kirbukas, Kalamaja basaar ja Kodu kirbukas. Eelnevalt tasub uurida, milline pood kõige paremaid tingimusi pakub.

2 — Müü korralikke riideid internetipoes

Müügiväärtusega riideid soovitatakse maha müüa Facebook´i gruppides või näiteks soov.ee või osta.ee lehel. Alternatiiviks oleks teha oma müügikanal näiteks Facebook´i või Instagrami. “Olen 90% asjadest, mida internetis müünud, lahti saanud. Märksõnaks on ilusad pildid ja rolli mängib ka see, et riided oleks sirgeks triigitud ja näeksid korrektsed välja,” soovitas üks grupi liikmetest.

Alternatiivina soovitatakse kasutada ka mobiilirakendustel põhinevaid veebipoode, näiteks thebasaar.com, mis võimaldab hõlpsasti oma müügikanali luua ja kus kogu protsess on võimalikult lihtsaks tehtud.

3 — Müü riideid kirbukal

Üheks võimaluseks üleliigsetest riietest vabanemiseks on ka kirbuturul müümine. Näiteks Tallinnas toimub Telliskivi loomelinnakus igal laupäeval turg, mida külastab sadu inimesi. Ideaalis võiks ühendada väed mõne sõbrannaga, sest nii on võimalik kohatasu pooleks teha ja koos toredalt aega veeta.

Et kirbuturul edukas olla, peavad riided taaskord olema esinduslikud — triigitud, puhtad ja hõlpsasti vaadatavad. Viimasel ajal kasutatakse ostjate ligimeelitamiseks ka traditsioonilisi müüginippe — eelreklaam sotsiaalmeedias, kohapeal pakutakse pirukaid või komme ning tehakse ka väikest hinnaalandust.

4 — Anneta riided abivajajatele

Populaarseks valikuks on ka riiete annetamine. Näiteks erinevate MTÜde kaudu.

Grupi liikmed soovitavad näiteks MTÜ´d Do Good, Puuetega Inimeste Koda, Naiste Turvakodud või leida oma riietele uus omanik läbi Facebook´is oleva abivajajate grupi. Alternatiiviks võiks olla näiteks riiete viimine Uuskasutuskeskusesse. Kogumiskast on ka osades H&M poodides. Ühe võimalusena tuuakse välja ka Sihtasutust Hea Hoog, mis vahendab töövõimalusi psüühilise erivajadusega inimestele, kes meisterdavad sinu kasutult seisvatest riietest näiteks lapiteki.

5 — Tee sõpradega riietevahetuspidu!

Kõige lõbusamaks võimaluseks oma riietest vabanemiseks on aga riietevahetuspidu. Näiteks igaüks võtab kaasa 5-10 riideeset või jalanõud, mida ta ise ei kanna, kuid mis võiks mõnele sõbrannale sobida. Nii saadki sina endale mittesobilikust riideesemest lahti, aga see leiab sõbranna garderoobis kasutust ja mõlemad osapooled on võitnud!

Kes soovib saada rohkem nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada ja igakuiselt raha kõrvale panna, liituge Kogumispäeviku grupiga!