1. Erimeelsused rahakasutuses ei tähenda, et suhe tervikuna ei toimi

Raamatu Money Harmony autor Olivia Mellani sõnul on sajaprotsendiline üksmeel võimatu isegi siis, kui üldiselt suhtute rahasse sarnaselt — olete mõlemad kulutajad või hoopis säästjad. Ja arusaamatused rahakasutuses ei teki mitte sellepärast, et teie suhtes oleks midagi mäda, vaid seetõttu, et teie vajadused on erinevad. Teadmine, et rahavaidlused ei tähenda tingimata ületamatuid suhteprobleeme, võib aidata sul järgnevaid arutelusid säästmise või kulutamise kohta rahulikult võtta ja mitte mõelda sellele, kas abikaasa on sulle ikka parim partner.

2. Rääkige oma minevikust

Väga oluline osa selles, kuidas sa rahasse suhtud, on su perekonnal ja sellel, kuidas su vanemad rahaga ümber käima on harjunud. Kui tead, millise rahataustaga perekonnast ta tuleb, oskad teda paremini mõista ja tema kulutamise või sinu meelest liigse säästmise peale mitte pahandada. On ju arusaadav, miks inimene, kes pidi üles kasvama täielikus vaesuses ega omanud ilusaid mänguasju või poppe riideid, nüüd oma laste pealt sentigi kokku ei hoia.

3. Ära ole liiga karm

Kui abikaasa laristamine või koonerdamine on sulle täiesti vastuvõetamatu, siis pead sa talle sellest teada andma. Tehes seda viisakalt ja sõbralikult, ei teki tõenäoliselt tüli. Ning mõtle, mida sul võiks olla abikaasa käitumisest õppida. „Kui nägin mingi järjekordse autovidina tšekki, hingasin sügavalt sisse ja tegin talle hoopis komplimendi selle eest, et ta suudab sooritada oste ilma liigselt mõtlemata,” kirjeldas kolme lapse ema oma kogemusi. „Kaasa lõõgastus, pinge meie vahelt kadus ning tema kiitis mind selle eest, et ma suudan meie pere eelarve korras hoida. Sel õhtul läksime tülitsemata magama ning tundsime end hästi, sest saime oma mured ära räägitud”.

4. Unustage säästueelarve ja looge hoopis kulutamisplaan

Selle asemel, et paaniliselt säästueelarvet koostada ja kalkuleerida, kui palju iga kuu tuleks kokku hoida või kõrvale panna, looge endale hoopis kava, kui palju ja mille peale te saate sel kuul raha kulutada. Tundub küll, et erinevus kulutamis- ja säästuplaani vahel ei ole eriti suur, kuid mõte kokku hoidmisest paneb juba iseenesest hambaid kiristama. Väljaminekuid plaanida on palju mõnusam! Pange kirja oma tulud ja igakuised kohustuslikud kulud ning mõelge koos, milliseid oste sel kuul teha tahaksite või saaksite.

5. Planeerige kodused eelarvearutelud

Võtke iga kuu ühel õhtul aega, et oma eelarvele pilk peale heita. Paika pandud aeg arutelu jaoks garanteerib, et olete mõlemad partneriga selleks jutuajamiseks valmistunud ning omate ülevaadet oma rahalisest seisust. Selle jutuajamise käigus saate rääkida oma plaanidest ja ees ootavatest suurematest väljaminekutest — milliseid riideid on lapsele või endale vaja, kuidas finantseerida planeeritud puhkust, millised summad on tagavaraks ootamatute väljaminekute jaoks, kui palju sealt tohiks näiteks puhkuseraha võtta jne. Nii välistate olukorra, kus üks partneritest sooritab impulssoste ning teine vaatab küüsi närides ja ahastades pealt, kuidas ühise pangakonto jääk muudkui väheneb.

6. Eraldage rahakotid

Ühine pangaarve on pereelus küll oluline, kuid mõlema partneri oma isiklike soovide rahuldamiseks mõeldud raha on veel olulisem. Eriti siis, kui te ei suuda kulutamises kokkuleppele jõuda. See hoiab ära olukorrad, kus pead abikaasalt uue kingapaari ostmiseks luba küsima või kosmeetikapoes pidama pikki arutelusid, kas sul on ikka kindlasti uut parfüümi või ripsmetušši tarvis. Ideaalne lahendus on vormistada kolm pangakontot — üks ühine suuremate väljaminekute ning toidu ja esmatarbekaupade tarvis ning üks teile kummalegi. Kandke mõlemad kokkulepitud protsent oma sissetulekutest, mis ei pea olema sama suur summa, kui teie sissetulekud on võrdsed, ühisele arvele ning saate ülejäänud raha kulutada vastavalt oma äranägemisele.

Allikas: Parenting.com