Olen 26 aastane noor, “kes ei saavuta elus midagi”. Väga solvav oli seda artiklit lugeda. Huvitav, kas see keskastme juhist ärinaine nina Eestist välja on pistnud? Kaua kestab enda tõestamine? Olen palju töötanud välismaal, kus palgad on tasakaalus eluaseme, söögi ja muu elamiseks vajalikuga.

Ma toon näite. Norras elab ja töötab mu sõber. Ta alustas töötamist peale keskkooli lõppu. Tänaseks on ta seal töötanud kolm aastat ja hakkab endale korterit ostma. Kas mina pean siis Eestis end tõestama aastaid 400-eurose palgaga? Kui 30-aastaseks saan, kas on mul siis teenitud midagi, et oma pesa soetada? Kui elaksin üürikorteris, kus üür on näiteks 200 eurot, siis palgast jääks alles 200 eurot. Iga kuu tuleb ka makse maksta. Soojal ajal elektriga 60 eurot, talvel 130 eurot. 70 eurot jääb vaba raha alles talvel ja suvel 140. Sellise jäägiga peab siis suutma midagi saavutada? Bussipilet tööle, telefon, toit, hügieenitarbed ja riided, kas neid nagu vaja ei lähegi? Oma autost rääkimata.

Naine, sul on hea mõtlemine. Ma proovisin aastaid tagasi õnne enda ettevõtlusega Eestis, mis klientuuri puudumisel ei õnnestunud. Läksin välismaale tagasi. 25-aastaselt tulin tagasi Eestisse õnne proovima ja kui ma tulen siia 400-500 euro eest sama tööd tegema, mille eest mujal maailmas saab nt 2000-4000 eurost palka, siis vabandust, mida sa räägid seal? Toit ja elukallidus on meil lähiriikidega võrreldes suhteliselt samal tasemel. Üürikorterid on meil Euroopa kalleimad. Saksamaal saad juba 120 euroga endale toa, kus üüri sees on elekter, vesi ja küte. Siin maksaksid üüri 120 eurot — pluss vesi, elekter ja küte. Küte on vahel sama hinnaga, mis kuu üür. Halloo naine, isegi pangalaenu oma korteri ostuks ma ei saaks alla 1000-eurose palgaga. Mida siis Eesti noored tegema peaksid?

Eesti noored naised, kuidas teie olete pärast koolide lõpetamist järjele saanud — kas olete kohe leidnud tasuva töö või rabanud enne aastaid miinimumpalga eest?