Kuluta strateegiliselt

Sõna „eelarve“ võib sinus siiani veidi judinaid tekitada, kuid 30ndatesse eluaastatesse jõudes on oluline omada raha planeerimisest ja eelarvete tegemisest vähemalt baasteadmisi. Sa peaksid teadma täpselt, kust tuleb sinu sissetulek ja kuhu kuluvad väljaminekud. Strateegiliselt kulutamine tähendab, et sa ühildad oma igapäevased harjumused nii pikaajaliste kui lühiajaliste prioriteetidega.

Mõista oma kindlustatust

Tänaseks päevaks on sul tõenäoliselt juba olnud vähemalt mingisugune kokkupuude tervise-, reisi- või autokindlustusega. Kui sa pole kodu veel ostnud, oled tõenäoliselt üürinud. Nüüd muutub üha olulisemaks teadmine, mida erinevad kindlustuse vormid katavad, kui palju neile kulutad ning kas sinu riskid ja elustiil läheb piisavalt hästi kokku sellega, mida maksad. Plaanid lähiaastatel lapsi? Nüüd on hea mõte vaadata üle oma olemasolevad plaanid ja teada, et sa oled tulevikus kindlustatud.

Loo testament

Just nii, ka sina vajad testamenti. See pole pooltki nii keeruline, kui sa arvad ning paljud asutused pakuvad selle mustandi loomist tasuta. Kui sul on 30ndates vara, lemmikloomad või ülalpeetavad, on tegemist olulise osaga sinu finantsplaanist. Kuigi sellele isegi mõtlema hakkamine võib tunduda stressirohke või liiga varajane, on oma lähedaste tulevikule ja kõikidele võimalikele variantidele mõtlemine äärmiselt oluline ja loomulikult ka täiskasvanulik žest.

Maksa kõigepealt ära oma võlad

Kõrge intressiga laenud takistavad sul ka kõige parema distsipliini korral võtmast oma säästmise püüdlustest viimast. Kui sul on veel õppelaenud ja mõned teisedki väiksemad laenud, mida igakuiselt tagasi maksad, on nüüd viimane aeg panna paika kindel plaan, kuidas need ära maksta. Konsulteeri oma pangaga, et leida just sulle parim lahendus. Kolmekümnendates eluaastates naise jaoks on see oluline.

Loo hädaabifond

Pärast olemasolevate võlgade tasumist on säästudele keskendumine järgmiseks oluliseks sammuks. Juba paar tuhat eurot võib olla vägagi suureks kasuks, kui tulevad ette ootamatud väljakutsed. Ekspertide soovitused selles osas, kui palju raha sul peaks igal eluhetkel säästetud olema, muutuvad. Kui sul on ülalpeetavad või sa töötad muutlikul elualal või plaanid tulevikus suurt väljaminekut, võib abiks olla sellest, kui säästad kuue kuu jagu kulutuste jaoks. Hea algus säästudele on igakuiselt raha kõrvale panna, mis ajaga sinu hädaabifondi kasvataks.

Investeeri väärtuslikesse asjadesse

See eluetapp on hea aeg hakata investeerima kvaliteetsematesse asjadesse elus. Olgu selleks mööbel, reisikogemused või garderoob, mis aitab sul tööl iga päev näha välja kui parim versioon iseendast. Sinu 30ndad eluaastad on sinu väärtustesse investeerimiseks. Järgmisel korral, kui sul tekib kiusatud kiirmoebrändi ebakvaliteetsele esemele 100 eurot kulutada, mõtle „väärtuslik investeering“ ja arutle iseendaga, kas see ost tõepoolest kuulub selle alla ning kuidas see ühtib sinu pikema perspektiivi eesmärkidega.

Tea oma tunnitasu

Läbimõeldud kulutused väärtuslikele asjadele võib tähendada ka seda, et tead, millal keegi teine peale sinu on parem investeering mõnele ülesandele. Kuigi sulle makstakse tõenäoliselt kuupalka, pead teadma ka, mis on tunnitasu sinu töö eest, et oskaksid hinnata, kui kedagi teist palkama pead. Aeg on raha, seega kui plaanid näiteks kodus mõnd olulist tööd, siis mõtle, kas sul on soodsam võtta töölt päev vabaks, et see ise ära teha või palgata asjatundja seda tegema.

Mõtle oma pensionile

Esimeseks sammuks on oma pangaga konsulteerimine, kas sinu valitud pensionifond on ikka sinu jaoks õige. Kuigi sul on pensionieani veel väga palju aega, on hea mõte ka mõelda, missugused suuremad investeerimisvõimalused sul on, mis sind tulevikus toetaksid. Just nüüd, mil sul on selleni aega, lase raha väärtusel kasvada ning uuri, mis võimalused on sinu jaoks olemas.

Hinda oma finantsilist arengut

Rahaga 30ndates majandamine tähendab tavaliselt seda, et töötad mõne suurema eesmärgi suunas. Ainus viis nende suuremate eesmärkide poole töötamiseks on need omakorda väikesteks eesmärkideks ning sammudeks jaotamine, et saaksid järjepidevalt sel arengul silma peal hoida. Kui oled suhtes, võib see näiteks tähendada igakuist finantsilist arutelu sinu partneriga. Abiks võib tulla ka kulutustel silma peal hoidmine läbi mobiilirakenduse, et teaksid täpselt, kas liigud õiges suunad.

Leia oma rahaline filosoofia

Sa ei saa kindlasti oodata, et 30ndasse eluaastasse jõudes on sul kõik täiesti selge, kuid tea, et sul on väga suur võimalus nüüd iga päevaga üha selgemalt mõista kõiki aspekte oma elus. See hõlmab endas ka sinu finantse. Täpselt samamoodi nagu tead, mida otsid potentsiaalses partneris, kodulinnas või töökohas, hakkad üha enam ka aru saama, mis sinu puhul rahalise filosoofia mõttes toimib.

Kui sul on oma rahalise olukorra ja üldiste finantsreeglite osas vähemalt baasteadmised, annab see sulle juba suurepärase võimaluse luua iseenda reeglid. Suuremad eesmärgid aitavad sul luua ja leida väiksemaid kasulikke võimalusi, kuidas enda ning oma lähedaste rahaline tulevik maksimaalselt kindlustada.

Allikas: The Every Girl