Paljud rikkad inimesed on näinud vaeva selleks, et raha teenida ja parandada oma elujärge. Selles ei ole midagi halba. Halb on asi siis, kui raha muutub kinnisideeks ja raha nimel ollakse valmis kõigeks, sest, kui see kaua taga igatsetud raha ükskord käes on, siis selgub ikkagi kurb tõsiasi, et rahast üksi ei piisa selleks, et õnnelik olla.

Üheksa asja, mida raha eest osta ei saa:

1. ARMASTUS

Armastust raha eest osta ega tellida ei saa. Raha on kõigest maksevahend ja ei midagi muud. Raha eest tasutakse teenuse eest, mugavuse ja luksuse eest, need aga ei ole mõisted, mis käivad tõelise armastusega kokku.

2. TÕDE

Raha eest on võimalik inimesi mõjutada. Raha eest võib toetada erinevaid religioone või koolitusi. Raha eest võib organiseerida erinevaid uurimistöid, mis aitavad tõestada üht või teist arvamust. Aga ükskõik, kui palju raha panna tõe varjamise alla: varem või hiljem tuleb tõde ikkagi päevavalgele.

3. AEG

Iga minut on hetk elust, mis iialgi tagasi ei tule. Hoolimata teaduse ja meditsiini kiirest arengust, ei ole ikkagi leitud veel vahendeid elu pikendamiseks. Elu ei ole võimalik raha eest pikendada.

4. HINGERAHU

Hingerahu ei sõltu rahast. See sõltub sinu meeleseisundist, ootustest ja vajadustest.

5. ANDEKUS

Sinu oskused ja võimed on hindamatu väärtusega. Isegi, kui raha abil on võimalik muutuda ühes või teises valdkonnas paremaks, siis raha eest andekust ega kompetentsi osta ei saa.

Samamoodi ei saa osta ka oskust õppida — ka see on talent omaette, mida mõnel on rohkem, teisel jälle vähem.

6. TERVIS

Isegi, kui on õige, et raha eest saab osta ravimeid ja raviteenuseid, siis raske haiguse puhul pole sageli ka rikkusest kasu.

7. HEA KASVATUS

Aupakklikkust ja lugupidamist teiste inimeste vastu osta ei saa. Inimene võib jõukaks saades tõusta oma elujärjel kõrgemale kohale, aga see ei tähenda sugugi, et sellega kaasneks viisakus või head kombed, kui tema kasvatuses on puudujääke ja lünki.

8. TÕELISED SÕBRAD

See, kui sul on palju raha, võib tõmmata su ellu seltskonda ja teisi inimesi, keda sinu positsioon huvitab, aga see ei tähenda, et nad võiksid olla sinu tõelised omakasupüüdmatud sõbrad.

Tõelised sõbrad on need, kes jäävad sinu kõrvale nii headel kui halbadel aegadel. Raha ja materiaalsed väärtused ei ole olulised tõeliste sõprade jaoks.

9. TEADMISED

Sa ei saa endale raha eest teadmisi osta. Paljud jõukad inimesed on väitnud, et nad on tänu rahale võitmatud, aga on võtnud selle tõttu halbu otsuseid vastu. Teadmisi peab oskama ka praktikasse panna. Raha eest ei saa osta ei tarkust ega intelligentsi.

Allikas: Kodused Lood