Loo rutiin
Peamine eesmärk raha kõrvalepanemisel on ekspredi sõnul see, et luua uus automaatne rutiin, ilma et igapäevane või igakuine olukord väga palju muutuks. Siis tekib uus harjumus, mille mõju on ka tunda.

Eesmärk on tema sõnul viivitamata ära seadistada automaatsed kontode jaotused, kuhu hakatakse kandma ja jaotama raha. Nii saab hõlpsalt ja süsteemselt ära jaotada, mis protsent sissetulekutest läheb näiteks pikaajalisteks säästudeks, meelelahutuseks, enesearenguks, rahaliseks vabaduseks ja heategevuseks. “Neid protsente võib hiljem kord kvartalis korrigeerida, kuni oleme saavutanud oma sihtjaotuse protsendid ehk lõppeesmärgi,” selgitab Arumäe.

Protsente määrates soovitab ta panna need tasemele, kus poleks ühtegi vabandust mitte alustada ja teha siis väikseid ja lihtsaid samme edasi sihtjaotuse protsentide suunas, et kohe algusest peale korralik hoog sisse saada.

Et kulud protsentuaalselt jaotada, soovitab Arumäe esmalt põhikonto, kuhu sissetulekud laekuvad ning kust oma põhilisi kulutusi teete, muuta esmaste põhikulude kontoks, kuna see on konto, kust tasute põhilise osa oma tänastest kuludest.
“Teise sammuna oleks vaja oma praeguses pangas avada lisaks kuus põhikontot. Kes ei ole seda varem teinud, seda saab väga mugavalt internetipanga kaudu teha,” toob ta välja.

Tulud ja kulud tasub lahku lüüa

Uute kontodena peaks looma tulude konto, ehk kulude ja tulude konto väga selgelt lahku lüüa. Kokku võiks luua kuus uut kontot – tulud, pikaajalised säästud, meelelahutus, eneseareng, rahaline vabadus ja heategevus. Arumäe sõnul võtab selle tegemine internetipangas suhteliselt vähe aega ning kui on olemas selge plaan, mida tahate teha, on see väga lihtne samm edasi.

Kolmanda sammuna peaks tema sõnul teavitama oma tööandjat või partnerit, kelle kaudu tulusid saate, pangakonto muutumisest ning andma neile uue põhikonto tulude kontonumber. “Ehk siis loome eraldi kontod, kuhu tulevad ainult teie tulud ja kust mitte ühtegi muud kulutust ei tehta,” selgitab ta. “Tulude konto on kui serveerimislaud, kust me võtame raha vastu ja kust me tulude laekumise päeval kanname teistele kontodele raha laiali.”

Neljandaks tasuks määrata sihtjaotuse protsendid. Ehk tuleb paika panna visioon, mille poole liikuda. See pole koht, kust alustate, vaid eesmärk, kuhu tahaksite välja jõuda. “Soovituslik protsentide jaotus on selline, et esmased põhikulud võiksid lõpuks olla 55%, pikaajalised säästud 10%, meelelahutus 10%, eneseareng 10%, rahaline vabadus 10%, heategevus 5%.

See pole suur erinevus, aga võimaldab tekitada enda jaoks uue harjumuse.

Kust siis alustada?

Arumäe soovitab alustada esmastest jaotuseprotsentidest, mida saaks mõistlikult hallata vähemalt järgmise kvartali lõpuni. “Esimeseks kvartaliks soovitan panna maksimaalselt 1% nendele kontodele, mis te tekitasite ja 95% on see kulude tase, millega te peaksite hakkama saama,” soovitab ta alustuseks. “Kui varasemalt teile tuli 1000 eurot sisse või kulud olid 1000 eurot kuus, siis nüüd te peate hakkama saama 950 euroga kuus.”
See pole suur erinevus, aga võimaldab tekitada enda jaoks uue harjumuse.