Mõned lihtsad nipid, mis toidupoes säästa aitavad:

Planeeri toiduraha oma pere-eelarvesse

Planeeri igal kuu pere-eelarvesse kindel summa, mida toidule kulutada tohid ning pea sellest kinni. Kui tarvis, sea ka iga poeskäigu limiit, nii väldid poes kõikvõimalikke nõrkushetki — tead, et sellest summast enam kulutada lihtsalt ei saa.
Tee igapäevane menüü ja mine poodi ostunimekirjaga
Kui tead, mida süüa teha kavatsed, on kergem ka poest vajalikke asju osta. Nädala menüüd kavandades saad oma kulutused täpselt planeerida ning näed, kust oleks võimalik kokku hoida.

Jälgi soodustusi

Hoia end kursis poodide soodus- ja püsikliendipakkumistega, jälgi turuhindu — kokkuhoid pole koonerdamine, seda teab iga perenaine. Võid kaaluda ka harjumuse muutmist ja vahetada kodupoodi, kui sealne hinnatase teistega võrreldes kallis tundub.

Tee ülevaade varudest ja täienda neid kindlal ajal

Mõistlik perenaine teab täpselt, kas tal on veel kapis jahu, soola-suhkrut ja kaerahelbeid, missugused moosipurgid ootavad keldris lahtitegemist ning kui kauaks jagub kartulit-porgandit jms. Tee varudest endale ülevaade ning täienda neid kindlal ajal — näiteks kord nädalas on mõistlik ette võtta suurem poeskäik, selmet igal õhtul kauplusse nipet-näpet tooma tõtata.

Õpi kokkama

Pooltooted ja viilutatud näksid, mis esmapilgul ju palju ei maksagi, röövivad rahakotist kuu lõpuks päris kobeda summa. Kokkamine aitab raha kokku hoida, mistap omanda niipalju toidutegemisalast teavet, kui vähegi saad — palju materjali on internetis tasuta saadaval, kasuta ära ka tasuta õppetunnid, mida võivad anda emad-vanaemad-tädid. Samuti on toodete kilohind pigem soodsam pakendamata kujul ning kilohinda saad erinevate tootjate puhul ka võrrelda.

Õpi säilitama

Tänapäevase heaoluühiskonna suurimaks probleemiks on toiduhunnikud, mis igapäevaselt prügikasti lendavad. Õpi järelejäänud toitu säilitama (näiteks sügavkülmas) või taas kasutama — keedukartul kõlbab näiteks järgmisel hommikul omleti sisse lõikuda, üles sulanud marjadest saad keeta kompoti või moosi, viimane sinepitilk pigista tuubist salatikastmesse jne.

Käi poes lasteta

Poes käimine pakub pisiperele kahtlemata palju rõõmu, aga teadagi: “Emme, ostame selle šokolaadi!”, “Issi, ma tahan autot!!!!”. Vältimaks jonnituuri või ootamatuid lisandeid, mis kuidagi iseenesest ostukorvi siginevad, tasuks poes käia siiski lasteta.

Tea oma nõrkusi ja katsu vabaneda halbadest harjumustest

Pole mingi saladus, et näiteks sigaretid on üks suur raharöövel. Igati tervislik, rahakotisõbralikkusest kõnelemata, oleks püüd halbadest harjumustest loobuda. Nii on ka nõrkustega — tuleb kasvatada iseloomu ja neile mitte poes järele anda. Šokohoolikuid aitab ehk ka teadmine, kui koduses külmkapis on üks tahvel head ja tervisele kasulikku mõrušokolaadi, millest magusaisu korral tükike murda, magusaisu peletab ka lusikatäis mett. Poeskäigu kuldreegel kõlab aga — mine alati poodi täiskõhuga!