20ndates — õppelaenu võla ignoreerimine

Miks see juhtub? Kahjuks ei oska paljud noored isegi pärast ülikooli lõpetamist oma rahaasju korralikult planeerida. Mitte sellepärast, et neid ei huvitaks, vaid seetõttu, et seda pole neile lihtsalt õpetatud. Kuna kogu õppelaenuga seotu tundub keeruline, siis kiputakse kõik see ka kõrvale lükkama.

Kuidas seda vältida? Enne kõige muu soetamist tuleks keskenduda oma laenuvõla tasumisele. Tavaliselt antakse õppurile mingi kindel aeg, mille jooksul ta laenu tasuma ei pea, kuid see ei tähenda, et kuumakseid ette planeerida ei tuleks. Nii pea, kui kool saab läbi, tuleks mõelda rahalisele seisule — kas uue auto liisimine on ikka vajalik ja võimalik? Kui kallis võib olla üür?

20ndates — investeerimise kartmine

Miks see juhtub? Investeerimine tekitab paljudes hirmu. Samuti arvatakse, et kui pole palju raha, siis pole ka selle investeerimisel mõtet. See pole aga tõsi.

Kuidas seda vältida? Sul ei ole vaja uhket finantsnõustajat. Mine lihtsalt sinna panka, kus sul konto on ja küsi nõu. Nii lihtne see ongi — kes abi küsib, seda aidatakse.

20ndates — mitte õppimine ja aktiivsuse puudumine

Miks see juhtub? Aja võtmine, et oma rahaasjad ära planeerida ja paika panna, võib olla vägagi hirmutav. Kui miski tundub keeruline, siis tahaks pigem põgeneda, kui tegeleda. Et asja veel hullemaks teha, siis on paljud naised enda peas tekitanud arusaama, et nad on finantseemadel täiesti ebakompetentsed. Isegi siis, kui nad oma perele leiva lauale toovad.

Kuidas seda vältida? Aru tuleks saada sellest, et suuremal osal meist ei ole 20ndates miljoneid, millega mängida. Seega ei ole ka väga hullu, kui midagi katastroofiliselt valesti läheb — tegemist on ideaalse ajaga, mil õppida oma rahaasju kontrollima. Sellistel teemadel pakutakse palju koolitusi, abi saab ka pangast — häbenemiseks ei ole põhjust!

30ndates — suuremad väljaminekud, kui võimalust on

Miks see juhtub? Tahetakse, et esimene päriskodu oleks midagi ajakirjakaanelt. Seega ei anta endale päris selgelt aru, mida saab lubada ja mida mitte. Kriis saabub siis, kui ostud on tehtud ja rahakotis ainult tuul puhub.

Kuidas seda vältida? Alustada tuleks siiski algusest, mitte sealt, kuhu jõuda tahetakse. Edasi tuleks liikuda samm-sammu haaval ja täpselt nii kiiresti, kui selleks võimalust on.

30ndates — enda võrdlemine teistega

Miks see juhtub? 30ndates tunnevad inimesed end juba kindlamalt, kui varasemalt. Algust on saanud nii karjäär, ilmselt on romantilises plaanis kõik juba rahulikum ja seega hakkab kerkima huvi — kus ma rahalises plaanis asun? Ja nii tekib võrdlus kolleegide ja lähedastega.

Kuidas seda vältida? Vaata oma olukorda reaalselt ja ausalt. Kellega sa end võrdled? Kas te olete selle inimesega alustanud samast kohast? Unistamine on hea ja aitab edasi pürgida, kuid endale ei tohiks liiga teha. Ära küsi endalt liiga palju.

40ndates — arvamine, et pensionile mõtlemiseks on liiga vara

Miks see juhtub? 40ndates on inimene enamasti ikka elus ja tervise juures. Ta on õnnelik, tervislik, jaksab palju ja pension tundub veel kaugel. Tegelikult tuleks aga tulevikku kindlustama hakata.

Kuidas seda vältida? Kui sa veel seda teinud ei ole, siis peaksid kindlasti pöörduma panka ja pensionisammaste kohta endale kõik selgeks tegema. See ei tähenda, et oled vana ja peaksid end juba töötavate inimeste seast maha kandma — see tähendab seda, et oled kaalutlev ja oskad asju planeerida.

40ndates — veendumus, et karjäärivahetuseks on hilja

Miks see juhtub? Hirm tekib raha ja selle kadumise ees. See on ka arusaadav — keegi ei taha pimedas ja tundmatus kohas pea ees vette hüpata.

Kuidas seda vältida? Pea meeles, et kogemustel on jõud. Selleks ajaks on inimene juba töötanud piisavalt, et omada edumaad noore ja värske ning kogemusteta töötaja ees. Kes ei riski, see šampanjat ei joo!