IMPULSSOSTUD

Kui sa satud juhuslikult mingile allahindlusele või näed asja, millesse sa otsekohe armud, kas suudad end taltsutada neid allahinnatud asju/seda ilusat asja ostmast? Emotsionaalsed inimesed sooritavad tihti impulssoste, aga iga inimene on tegelikult võimeline ennast taltsutama. Tee endale reegel, et isegi kui midagi väga tahad, ei tohi seda kohe ära osta, vaid pead võtma endale mõtlemisaega — väikese asja puhul kasvõi üks päev, suure asja puhul näiteks paar nädalat või kuu. Ka allahindlustel püüa ratsionaalsust säilitada — need asjad polegi tegelikult nii palju odavamad, samuti ei vaja sa koju varuks kümmet pakki vatitikke ega lõpe ka seep maailmast niipea veel otsa.

ELAMINE EELARVEVABALT

Vabadus on tore asi, aga ilma eelarveta kaugele ei jõua. Kui sa eelarvet ei koosta ega mingit arvestust ei pea, siis tekibki see olukord, et kõik raha on otsas — aga kuhu ta kadus? Eelarve pidamine aitab sul jälgida, kui palju miski su elus raha võtab ja kus oleks need kohad, kus saab kokku hoida. Tänapäeval on ka häid äppe välja mõeldud, mille abil oma rahavooge kontrolli all hoida.

KREDIITKAARTIDELE LOOTMINE

Krediitkaardid on halvim asi, mis sa oma rahalisele seisule teha saad. Kui sa pole just finantsgeenius, kes krediitkaarte ainult otstarbekalt kasutab (lennupiletite eest maksmine ja hotellide broneerimine jne — kuigi isegi neid asju saab ilma krediitkaardita teha tavaliselt), siis ära parem hangi neid, sest sa hakkad siis elama üle oma võimete. Asju, mida me otsekohe vajame ja millega järgmise palgapäevani mingil juhul oodata ei saa, on tegelikult väga vähe.

MUGAVUSARMASTUS

Aeg-ajalt kulutamine mugavusele on mõnus viis enda hellitamiseks, aga vaata, et see ei muutuks liiga tihedaks. Kui sa juba iga päev taksoga töölt koju sõidad ja õhtuks toidu koju tellid, pole see enam mugavus, vaid laiskus ja läheb sulle palju maksma. Löö need kulutused kokku, mis sa puhtalt mugavusest kuu jooksul teed ja kui see summa sind ahhetama paneb, siis ilmselt on aeg oma harjumused üle vaadata.

ISIKLIKUD PAHED

Jah, siia kuuluvad sellised otsesed pahed nagu näiteks joomine, suitsetamine ja mängusõltuvus. Aga siia tuleb arvestada ka sellised asjad, mis tegelikult ei ole pahed, aga muutuvad nendeks, kui neid liiga tihti harrastad, nagu näiteks liiga tihti väljas söömas käimine või arutu šoppamine.

Loobu nendest viiest rahaga seotud harjumusest ja su rahakott on õnnelik. Ja küll sa varsti näed, et õnnelikum oled ka sina ise — mitte ainult sellepärast, et raha on rohkem, vaid ka sellepärast, et stressi ja pahesid on vähem!

Allikas: About