RETSEPTID: "Õhtusöök viiele" selle nädala hõrgutised

 (21)
RETSEPTID: "Õhtusöök viiele" selle nädala hõrgutised
Foto: TV3

Sel nädalal kuuluvad „Õhtusöök viiele“ kodukokkade seltskonda poliitik Max Kaur, lauljatar Mia, tantsija Sandra Steinberg ning ajakirjanikud Mariann Kaasik ja Dagmar Lamp-Jõgi. Kuigi roogade valmistamine kulgeb kohati kummaliste takistustega, on lõpptulemus siiski isuäratav ja maitsev.

MIA

Esimene eelroog: Brokkolisupp

Vaja läheb:

1 brokkoli

1 sibul

puljongimaitseaine

2 topsi sulatatud juustu Merevaik

soola

pipart

Valmistamine: pruunistad võiga sibula, lisad brokkoli, maitseained ja vee, hautad, blenderdad koos Merevaiguga ning lased keema. Serveerid.

         

Teine eelroog: Kitsejuustu suupisted

Vaja läheb:

rukkkola

päikesekuivatatud tomatid

kitsejuust

seemnesai

seedrimänniseemned

paprika

punane sibul

tšilli

tüümian

Valmistamine: viilutad saia, paned peale natuke rukkolat. Tšillist, paprikast, sibulast, seemnetest ja maitseainetest teed segu, mille blenderdad ja lisad saiadele. Peale lisad kitsejuustuviilu ning paned ahju. Serveerides lisad päikesekuivatatud tomati.

Pearoog: Lõhe

Vaja läheb:

lõhe

1 pk võid

sidrunipipart

soola

ports värsket tilli

Granaatõunaseemned

Kreeka pähklid

mozzarella

kirsstomatid

oliiviõli,

sidrunimahl

ürdid (tüümian, rukkola, basiilik, koriander)

Valmistamine: aseta lõhe fooliumile ning puista sinna maitseained ja tilli ning viil sidrunit. Kõige peale pane suur tükk võid. Mässi kala korralikult kahekordselt fooliumisse ning aseta juba küpsetamiseks valmis sütega grillrestile. Kala küpseb umbes 20 minutit. Sega salatimaterjal ja purusta ürdid ja meresool oliiviõlis.

Magustoit: Peedi brownied jäätisega

Vaja läheb:

500g ehk 3-4 keskmist toorest peeti (riivida!)

100g võid

200g tumedat šokolaadi

1 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut

250g suhkrut

3 muna

100 g jahu

25 g kakaopulbrit

Valmistamine: Sulata šokolaad ja või. Vahusta suhkur ja munad kohevaks heledaks vahuks, lisa juurde peedimass. Sõelu hulka jahu ja kakao ning sega õrnalt. Vala tainas vormi ja küpseta 25 minutit. Jahuta vormis täielikult maha ja lõika siis ruutudeks.   


DAKI

Dagmar Lamp-Jõgi on vabakutseline (aja)kirjanik, kes sai tuntuks blogijana, kellele teised blogijad korjasid pulmakleidi raha. Abielu ise purunes pulmaööl, kui mees Dagmari maha jättis. Nüüd on Dagmaril uus elu ja uus mees, ta kasvatab pisikest tütart ja naudib Nõmmel oma kodus rohelist idülli. Daki, nagu teda suurem osa inimestest teab, peab suhteteemadel blogi ja Delfis kolumni, kirjutab ja toimetab raamatuid.

Retseptid

Esimene eelroog: Imeline ploomisupp

Vaja laheb:

1 l ploomimahla

1 l tomatimahla

paar sellerivart

200 g herneid

porru valge osa

soovi korral üks pisike punane sibul

serveerimiseks kitsejuustu

Valmistamine: Lase ploomi- ja tomatimahl potis keema. Kui supp mulksub, maitsesta sidrunipipra ja näiteks aroomi- või küüslaugusoolaga. Lisa juurde seller, herned, porru, sibul - kõik kenasti hakitud (välja arvatud muidugi herned). Lase mõni minut keeda, aga mitte väga kaua - juurikad võiksid kõik mõnusalt krõmpsud olla! Serveeri mõne lusikatäie kitsejuustuga - kui oled pipraga üle pingutanud, siis teeb see supi mahedamaks ja lisab ka soolakust

Teine eelroog:  Kukeseenepirukas

Vaja läheb:

500g parmi lehttainast

400g kukeseeni

Loe veel

250g riivitud juustu

1 suur sibul

200ml vahukoort

soola

pipart

tilli

Valmistamine: Prae pannil oliiviõlis või võis hakitud sibul, till, seened. Maitsesta soola-pipraga. Kümme minutit hiljem lisa väike pakk vahukoort, kuumuta keemiseni, lisa riivjuust ja sega ühtlaseks massiks. Rulli taigen lahti ning vormi sellest brüleevormidesse kausikesed. Täida tekkinud kausike seeneseguga ning kata õhukese taignalatakaga. Küpseta ahjus 220 kraadi juures 25 minutit või kuni pealt kenasti kuldne.

Pearoog:  Pork belly ehk ruuduline seakõht

Vaja läheb:

1.5 kg tukk kamaraga sea kõhutukki

2-3 sibulat

1 kuuslauk

2 porgandit

2-3 vart sellerit

paar vart tüümiani

kastme tegemiseks vett

Salatiks:

rukola

tomatit

viilutatud Parmesani juustu

kõrvale kartulipüree või värske kartul.

Valmistamine: Lõika kamarasse terava noaga ruudustik, kuni pekini, aga katsu lihasse mitte sisse lõigata. Hõõru siga soola ja pipraga, vaata, et ka ruudud ilusti täidet saaks. Siis maitsesta liha ka teiselt poolt ning aseta ahjunõusse, kamar ülevalpool. Kuumuta ahi megakuumaks,  vähemalt 220 soovitas Jamie, mina panin niipalju kui sain - 250. Las liha röstib ahjus umbes pool tundi, kui kamar kenasti mullitab ja pruunistuma hakkab, siis keera kuumus 180 kraadi peale ja lase tal veel tund aega olla. Senikaua valmista ette juurikad - koori sibul, poolita. Lõika porgandid neljaks, nii et saad porgandikangid. Haki seller umbes sama pikkadeks juppideks. Eralda küüslauguküüned, aga ära neid ära koori. Võta ahjust liha ja aseta ettevaatlikult alusele. Viska ahjunõusse juurikad ning tüümian, aseta liha neile peale ja pane veel tunniks ajaks ahju. Selleks ajaks peaks liha krõbeda kamara all sulav ja mõnus olema. Võta liha ahjust, aseta serveerimisnõusse ning kata fooliumiga, kuni valmistad kastme. Vala juurikatele ja rasvale juurde suurem klaasitäis vett, sega ja pane pliidile, kuni pakseneb. Sega veel, kurna kastmekannu ning liha ongi serveerimiseks valmis!

Magustoit: Mango lassi

Vaja läheb:

250 ml maitsestamata jogurtit

130 ml keefirit

3 värsket mangot

maitseks natuke suhkrut

piparmünti

Valmistamine: Vala kõik koostisosad kokku, mikserda ning vala klaasidesse. Serveeri piparmündioksakese ja kõrrega.


Naistele toimetaja MARIANN KAASIK

Retseptid

Esimene eelroog: Paprika kartulisalat

Vaja läheb:

2 kollast paprikat

1-2 punast paprikat

150g porrulauku

5-6 keedetud kartulit

2 küüslauguküünt

2-3 spl kappareid

Marinaad:

1 dl õunamahla

4spl toiduõli

1spl sidrunimahla

2spl magusat tsillikastet

½ tl soola

1dl värsket peterselli

Valmistamine: Pese paprikad puhtaks eralda seemnekojad ja lõika suuremat sorti tükkideks. Kasuta erivärvilisi paprikaid siis on lõpptulemus kirjum ja rõõmsam. Valmista marinaad. Selleks sega kokku õuna ja sidrunimahl, toiduõli, tšillikaste ja sool. Peenesta petersell ning lisa samuti. Kalla marinaad paprikatele ja lase neil umbes 10 minutit maitsestuda. Nii muutub paprikate maitse salatis eriti mõnusaks. Lõika porru rõngasteks ja lisa salatile. Tükelda keedetud kartulid ja lisa samuti. Sega salat ettevaatlikult tõstes läbi. Kui salat on valmis purusta sellele küüslauku ja lisa kappareid, need on kui kirsiks tordil.

Teine eelroog: Bruschetta suitsulõhega

Vaja läheb:

300g suitsulõhet

2spl kappareid

0,5 spl hakitud punast sibulat

2tl rabarberimahla

1tk mädarõigast

1 värske kurk

Ciabattat

tilli

soola

pipart

Valmistamine: Retsepti tarvis vajaliku koguse rabarberimahla saad, kui tükeldad ühe varre, raputad kergelt suhkruga üle ja lased sel veidi seista. Tükelda kala ja pane kaussi koos kapparite (kui on suured lõika väiksemaks) ja hakitud sibulaga. Sega hulka rabarberimahl ja mädarõigas. Maitsesta soola, pipra ja tilliga. Lõika värskest kurgist pikad õhukesed lindid. Aseta kergelt röstitud ciabatta viilud serveerimiseks taldrikule pane peale kurgiliist ja kalasegu. Kaunista tilliga.

Pearoog: Kanaliha makaronidega

Vaja läheb:

4 kuni 5 kana kintsu lihatükki

2 kuni 3 spl toiduõli

1tl broilerimaitseainesegu

1 sibul

1 purk Salvesti Hiina kastet

250g makarone

1l vett makaronide keetmiseks

Valmistamine: Lõika kanakintsuliha väiksemateks tükkideks. Kintsuliha on isegi parem kui filee väga mõnus ja mahlane. Kuumuta pann, kalla sellele alles siis toiduõli ning seejärel lisa tükeldatud kanaliha kui pann on jahe, hakkab kanaliha praadimise asemel hoopis omas mahlas hauduma ja muutub tuimaks.

Magustoit: Isetehtud jäätis erinevate šokolaadidega

Vaja läheb:

600ml vahukoort

1 pakk kondenspiima

Isevalitud šokolaadid

Valmistamine:

Lihtsalt mikserdad kõik kokku ja paned sügavkülma 5-6 tunniks.



SANDRA STEINBERG

Retseptid

Esimene eelroog : Juustu suupisted

Vaja läheb:

kergelt röstitud saia

Erinevad juustud:

kitsejuust

mozzarella

Gouda juust

kirsstomatid

maitseks juustudele peale basiilik, balsamico ja sool

Teine eelroog: TomKha supp

Vaja läheb:

kookosepiim

TomKha maitseainete segu

tomatipasta

seened

kana

paprika

tšillikaunad

Valmistamine:

Lõigud kõik koostisosad suupärasteks tükkideks. Prae kana ära, lisad kookospiima, klaasi vett, tomatipasta, lased keema, lisa maitseained. Sega ning lisa ülejäänud koostisosad, serveerida.

Pearoog:  Koorene tomati pasta

Vaja läheb:

pasta Penne

seened

paprika

sinihallitusjuustu

oliivid

kohvi- või vahukoor

sulatatud juust

tomatipasta

Valmistamine: Keeda penned. Lõikuda seened, paprika, natuke sinihallitusjuustu, oliivid ja lisada kurnatud pennedele. Väikesel tulel kuumutada kogu kompott ja lisada sulatatud juust, kohvikoor (kui rammusamat pastat tahetakse siis võib panna vahukoort) ning tomatipasta. Kõik korralikult läbi segada ning serveerida.

Magustoit: Koorene arbuusi kokteil

Vaja läheb:

ananassimahl

arbuusi

kondenspiim

vahukoor

rumm

Valmistamine: Kõik komponendid korralikult jääga läbi sheikida ja kurnata klaasi. Serveerida.


MAX KAUR

Retseptid

Esimene eelroog: Kiluvõileib vutimunaga

Vaja läheb:

must leib

toorjuust

salatilehed

kilufileed

vutimunad

Valmistamine: lao komponendid endale sobivalt leivale, kaunista kalamarjaga

Teine eelroog: Värske salat kanaga

Vaja läheb:

salatilehed

kirsstomatid

värske kurk

granaatõuna seemned

idud

kanafilee

Valmistamine: lao komponendid endale sobivas järjekorras hunnikusse, kaunista purustatud pipraga

Pearoog: Lambafilee grillitud tomatiga

Vaja läheb:

lambafilee

tüümian

rosmariin

küüslauk

purustatud kadakamarju

tomatit

Valmistamine: grilli lambafilee kuumal restil, lõika viiludeks ja lisa grillitud tomati peale, kaunista marjade ja küüslauguga.

Magustoit: Maasika parfee

Vaja läheb:

maasikad

vahukoor

suhkur

shokolaad

küpsised

pähklid

Valmistamine: vahusta munad ja vahukoor, lisa maasikasiirup ja lase külmas seista. Serveeri klaasi põhja pandud pähkli-küpsisepurul pallike parfeed, värskeid maasikaid. Kaunista šokolaadi ja mündilehega.