Vestlusest (katkend Rasmus Kangro-Poole ja Henno Rahamägi 1932. aastal ilmunud raamatust “Moodsa elu leksikon”, eetris 15.05)
Et alustatud jutt ei katkeks, peab teistele andma võimaluse vastamiseks. Teinekord pöördutakse selleks partnerile mõne küsimusega, kui märgatakse, et tal parajasti mingit oma mõtet pole käepärast — vahend mis tuleb kõigepäält võtta appi siis, kui on tegemist vaimselt töntside või häbelike inimestega. On inimesi — eriti selged pääd — kes puudutatud teemadest haaravad otsekohe kinni ja mõningais lühikesis markantseis lauseis annavad sedavõrd ümmarguse ja veenva otsuse, et kuulajale esimesel silmapilgul igasugune vastamine näib ülearusena ja asjatu norimisena. See raskendab voolavat konversatsiooni äärmiselt; seepärast peaksid vaimselt kõrgemal seisjad end ohjeldama ja teemasid mitte liig ruttu läbi kõnelema, vaid seda laskma pikkamisi ja kõigile arusaadavasti areneda.

Naermine (katkend Rasmus Kangro-Poole ja Henno Rahamägi 1932. aastal ilmunud raamatust “Moodsa elu leksikon”, eetris 16.05)
Ära naera liig kõvasti ega kiledalt. Ära aja suud pärani kuuriväravaina, ära rebi teda kõrvadeni, ära löö kätega põlvile, ega ära kisu end häästmeelest kõveraks. Ära naera liig palju. “Paljust naermisest tuntakse narri ja igavesest naeratusest tühipääd. “Seltskonnas naerdakse ju väga palju. Enamasti pole see aga hää naer, vaid naer meie kaasinimeste kehaliste ja vaimsete puuduste üle. Mõnikord on ju väga raske seda hoida tagasi. Siiski peaks end taltsutama, kui naer ei sobi või võib teisi osatada. Ka keelel olevat lõbusat nalja on tihti raske hoida enda teada. Kes sääl ilmutab endavalitsemist ja pähe tulnud mõtte surub maha ning vaikib, võib endale tagantjärele rahuldusega öelda, et ta on talitand õieti.

Halb seltskondlane (katkend Rasmus Kangro-Poole ja Henno Rahamägi 1932. aastal ilmunud raamatust “Moodsa elu leksikon”, eetris 17.05)
Mõningail inimesil on pahaks harjumuseks oma jutuga rikkuda teiste rõõmu, sageli ainult seepärast, et sumbutada kadedust oma südames. Seesugused inimesed jutustavad puhkusele minevatele turistidele viimaste aastate südantlõhestavaist õnnetusist mägedes või oodatavast ilmade halvenemisest; vastsündind terve lapse emale lausuvad nad pahaendeliselt: “Kui see ainult jääks nii … ”, daamile, kes endale lasknud lõigata poisipää, tähendavad nad, et pikk juus on sobind hoopis paremini ta näoga, ja muid sarnaseid taktitusi.
Äsjakirjeldatud tüübiga sugulane ja eriti paha sort inimesi on n.-n. halvakstegijad, vaimud, kes alati eitavad. Igaüks tunneb neid väga hästi, nõnda, et me neid hää meeleolu rikkujaid siin arvatavasti ei tarvitse lähemalt kirjeldada.

Käitumine poliitikuna (katkend Rasmus Kangro-Poole ja Henno Rahamägi 1932. aastal ilmunud raamatust “Moodsa elu leksikon”, eetris 18.05)
Kes tahab tegutseda poliitikuna, peab kõigepäält tegema kindlaks, kas tal on ka küllalt eeldusi selleks sugugi mitte kergeks kutseks. Siin on esimeseks nõudeks vastav erialaline ettevalmistus neil aladel, millele tahetakse pühenduda. Edasi peab poliitikul olema andi kiiresti ja õieti lahendada küsimusi, millega tal tuleb teha tegemist, ning seejuures kooskõlastada nii üldsuse kui oma erakonna huve oma seisukohtade maksmapaneku võimalusiga poliitiliste jõuvahekordade raames. Lõppeks peab poliitik haldama vastavaid käsitlusvorme, et asjalikel ja isiklikel vaidlusil oma erakonnas või poliitiliselt teisitimõtlejaiga viia võidule oma ideid. Kõigeks selleks on muu-seas tarviline and oma mõtteid asjalikult ja mõjukalt väljendada kõnes.
Poliitik peab alati pidama silmas, et ta läbikäimises oma parteikaaslasiga, eriti aga võõraste või vastaserakondade liikmeiga, peab hoiduma igasuguseist solvavaist väljendusist. Ta olgu oma vaadete esinemisel viisakas, kuid kindel ja hoidugu halvakspanevalt kohtlemast oma vastaseid, kuna ta sellega neist teeks oma isiklikud vihavaenlased, kes ei laseks mööda ühtki kättemaksuvõimalust.

Sel nädalal loeb Vikerraadios aastatetaguseid õpetussõnu, mis tuletavad meile meelde hääd takti, näitleja Ines Aru. Saateid saab järelkuulata siin: http://vikerraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=391&kid=278. "Hää takt" on Vikerraadio eetris argipäeviti kell 16.45.