Sugutamine (eetris 19.03)
Naisterahva suguaparaat on mõeldud meheliikme vastuvõtmiseks kooselamisel.
Sugutung avaldub kõigepäält selles, et teist soost isiku nägemine rõõmu äratab, soovi tekitab läheneda, puutuda, kaelustada ehk vastuarmastust tunda. Sugutung toob meesterahvale kaasa tõusva iha sugutoimetamisel, milleks vahepääl tekkinud suguliikme kangus temale võimalust annab. Seemneheitega langeb suguiha kohe nullpunkti. Suguiha rahuldus kooselamise kaudu on tervetele, küpsetele inimestele kahtlemata normaalne nähtus. Järelkuulake siit: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1762931
(Katkend Max Gruberi 1922. aastal ilmunud raamatust “Suguelu tervishoid.”)

Sõidukis, reisil olles (eetris 20.03)
Ebaviisakaid reisijaid kohtame sageli noorte seas, kes, reisides hulgakesi koos, käituvad väga lärmakalt. Müriseva naeru ja kisa saatel mängivad nad poole ööni kaarte, laulavad, rändavad ühest kohast teise, paugutavad uksi, ronivad pinkidel, muutes vaguni mingiks treeninguruumiks.
Reisil võib vestelda kõigest erapooletust. Isiklikest või koguni intiimasjust tavaliselt ei kõnelda. Tuttavate lühemast elust ei jutustata kellelegi, sest võib juhtuda, et mõni kaasreisija tunneb kõnealuseid, mille tõttu võib tekkida piinlik olukord. Ka võõrkeele abiksvõtmine ei kindlusta alati saladust.
Sihtkohta saabumisel jäetakse kaasreisijatega hüvasti. Neist, kellega meeldivalt vesteldi, võib lahkuda ka käesurumisega. Edasisõitjaile soovitakse tavaliselt head reisi. Järelkuulake siit: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1762981
(Katkend Iina Aasamaa 1976. aastal ilmunud raamatust “Käitumisest”.)

Daami kohtlemine (eetris 21.03)
Täiesti endastmõistetavalt peab iga mees iga daami suhtes osutama erilist tähelepanelikkust. Teatris on ta kohuseks hankida eeskava ja võimaluse- ning tarbekorral binokkel, restoranis peab ta muretsema kiire ja korraliku teenimise eest. Mees peab daami hoidma halva ilmastiku mõjutuste eest, peab viletsal teel olema ta juhiks ja toeks, kaitsma teda solvamiste eest. Kuid tänapäeva naine on siiski midagi muud kui keskaja daam, naine tahab olla ja on kaugelt iseseisvam ega salli tihtipääle, et teda hoitakse nii-öelda “pilpa pääl”. Seepärast soovitame selgi alal tagasihoidlikkust.
(Katkend Rasmus Kangro-Poole ja Henno Rahamägi 1932. aastal ilmunud raamatust „Moodsa elu leksikon”.)

Targa ema õpetussõnad abielusolevale tütrele (eetris 22.03)
Minu armas tütar! Sa ära unusta mitte mõistliku abielurõõmu pruukimise juures seda, et nagu su süda puhas on, olgu ka ihu. Oma riietes ära aja taga uhkust ega toredust, vaid puhtust. Püüa kõige eest hoida, mis sinu mehele sinu vastu põlastust võiks sünnitada: sassis juuksed, puhastamata hambad, räpane nägu ja käed, plekid riiete küljes ja röhitsused söömise ajal. See kõik on mehele vastumeelt, äratab ta tüdimust ning lugupidamatust ja paneb truudusetusele aluse. Meie päevil, mil truudus haruldane on, peab naine kõik oma jõu kokku võtma, et mehele abielurõõm armsaks teha. Mingi asi ei rõõmusta meest enam kui puhtus nii terves majas kui abielukambris.
Jäta meelde, et ainult tölbiaruga naine uriseb oma mehe kallal! Püüa olla oma mehe vastu lahke ja oma paha tuju varjata. Sa näita oma abikaasale, et teda armastad ja ära heida külma olekut talle ette, kui tema ametitalituste pärast koormatud on.
(Katkend Dr Franz Schönenbergeri 1905. aastal ilmunud raamatust “Suguelu saladused ehk tunne iseend”.)

Mõistliku isa õpetussõnad abiellu heitnud pojale (eetris 23.03)
Armas poeg! Näita oma abielulistes rõõmudes ikka mõõdukuse pidamist. Enese üle valitsemises pead sa ikka meister olema, et sa oma täitmatu suguhimuga mitte elaja sarnaseks ei lähe. Noor inimene võib oma ühenduse esimestel aastatel ennast üleliigse suguelu läbi ära rikkuda nii, et juba esimesel abielukevadel oma mehejõu kaotab. Liigne suguelu täitmine ei ole abieluõnn.
Ega abielus ei õitse mitte igavesti kevade, ka sügis tuleb kätte — härmatised ööd ilmuvad abieluvoodis, mustad saatusepilved katavad õnne ja rõõmu taevast. Siis, mu poeg, peab mahedam sõprus tulise armastuse järel käima. Ära iialgi lase viha teie vahele sigida — kui su naine riielda püüab, katsu teda mõistliku kõnega vaigistada.
Ei tohi naise vastu mitte liig ihne olla ega temale mõistlikku lõbu keelata. Ära ole mitte priiskaja, joodik ega kaardimängija!
(Katkend Dr Franz Schönenbergeri 1905. aastal ilmunud raamatust “Suguelu saladused ehk tunne iseend”.)

Nõuanderubriik “Hää takt” on Vikerraadio eetris tööpäeviti kell 16.45. Katkendeid loeb näitleja Silvia Laidla. Saateid saab järelkuulata: http://vikerraadio.err.ee/kuularhiiv?saade=391&kid=278