Kui sa oled õnnelikult abielus

Igal abielul on tõusud ja mõõnad, aga kui tõuse on rohkem kui mõõnasid, on kõik hästi. Eksperdid ütlevad, et abieluõnn tekitab kehas selliseid kemikaale, mis alandavad vererõhku.

Võimenda kasu tervisele veelgi: iga päev kallista oma kaasat vähemalt 10 sekundi vältel (ka diivanil telekat vaadates kaisutamine läheb arvesse). Füüsiline lähedus suurendab heaoluhormooni oksütotsiini taset kehas, mis omakorda aitab taastada südamelihase rakke.

Kui teie abielus on kriitiline aeg

Konflikte täis päevad tõstavad südamehaiguste riske. Kui tegu on vanema paariga, kelle abielu pole enam õnnelik, aga kes on siiski koos, siis on nende suhtes palju emotsionaalset stressi. See põhjustab hüpertooniat ja tõstab südameataki riski — eriti just naistel.

Kakle targalt: naised, kes ka vaidluse ajal lähedust näitavad, näiteks haaravad käe või kutsuvad partnerit hellitusnimega, mitte ei muutu külmaks nagu kala, vähendavad kohe enda südamehaiguste riski.

Kui sa oled hiljuti lahutatud

Lahutus mõjub südamele väga halvasti: uuringutega on tehtud kindlaks, et lahutatud keskealistel naistel on 60% kõrgem risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse kui abielus naistel.

Vaheta teemat: oma lahutuse üksikasjalik lahkamine sõbrannade ja sugulastega teeb rohkem halba kui head. Võta hoopis kätte ja kirjuta üles, mille eest sa selles abielus tänulik oled — on tõestatud, et tänutunne vähendab aju stressikeskuse aktiivsust.

Kui sa oled värskelt lesestunud

Abikaasa surm on on emotsionaalselt halvav ja lisaks ka südamele äärmiselt kurnav. On tõestatud, et 30 päeva jooksul pärast abikaasa surma südamerabanduse ja insuldi risk kahekordistub.

Ole valvas: umbes kuu jooksul pärast abikaasa surma jälgi eriti hoolega kõiki märke, mis võivad viidata südameprobleemidele (näiteks nagu ebamugavustunne rinnus, hingeldamine või eriti kurnatud olek) ja kuigi sul on ilmselt  raske üldse midagi teha, siis katsu normaalselt toituda ja liikuda nii palju kui võimalik.

Allikas: Woman’s Day