Pulmad on eestlaste elus olnud tähtis sündmus juba ammustest aegadest. Nende suurejoonelise korralduse ja kestuse järgi võib isegi väita, et tänapäeval pole pulmapeod samavõrd lõbusad kui vanasti. Paljud traditsioonid on kadunud, aga paljud on ka jäänud.

Pruudi röövimine on nendest traditsioonidest, mis tänapäevaks on saanud hoopis teise tähenduse, võrreldes vanade Eesti pulmatraditsioonidega.

Vanade traditsioonide järgi oli pulmades kaks põhjust, millal püüti pruuti röövida:

1) Vanasti ei olnud pruudi nõusolek abiellumiseks oluline ja kui pruudil oli keegi armastatu, siis nende ainsaks pääseteeks oli pruut röövida. Kui röövijatel õnnestus pruuti terve öö otsijate eest varjata, tuli vanematel abieluga nõustuda. Samasuguse röövi võis toime panna ka keegi kolmas, kes lihtsalt pruuti endale naiseks himustas.

2) Teine varasemates traditsioonides esinev pruudi "ära ajamine" võis toimuda pulmade esimese päeva lõpus. Tavaks oli, et pruut ja peig ei sõitnud koju sama sõidukiga ja siis võis lihtsalt pruuti sõidutav pruudivend või peiupoiss püüda pruuti "ära ajada". Vastaspoole pulmapoiss püüdis "ära ajamist" aga takistada. Kui äraajamine õnnestus, pidi teise poole pulmapoiss mõrsja välja lunastama.

Kaasaegsetes pulmatraditsioonides on saanud pruudi rööv natukene teise tähenduse. Praegusaja pulmades korraldatakse pruudiröövi lihtsalt naljapärast, et tekitada peorahvas natukene elevust ja närvikõdi. Kindlasti soovitakse näha ka peigmehe reaktsiooni, et mida ikkagi peigmees ette võtab oma kalli kaasa tagasi saamiseks.

Harvad pole ka juhtumid, kus pruudirööv korraldatakse eesmärgiga saada natukene vaheltkasu, olgu see siis 100 krooni, mõni pudel "haljast" või siis pool kuningriiki.

Annaksime mõned näpunäited nii röövijatele kui ka röövitavatele ja pruudivalvuritele.

Kuidas röövida pruuti

EESMÄRK - Eesmärgiks soovitaks soojalt võtta selle, et saaks natuke nalja ja elevust. Kellelegi kättemaksuks tema naine ära röövida oleks natukene lapsik.

AEG - Pruudiröövi korraldamiseks on parim aeg kell 21-24, kuna siis on inimesed piisavalt napsused ja nende tähelepanu on natukene hajutatud, mis loob soodsa pinnase pruudi röövimiseks. Sealjuures ei ole pulmalised õnneks veel liiga napsused, et neid ei huvita üldse, kas pruut on veel majas või on juba välja kantud, nii et valdavalt tuleb suurem osa rahvast jandiga kaasa. Lisaks annab selline vahepala pulmavanale natukene aega hinge tagasi tõmmata, et hiljem pruudi-leidmis-eufoorias olevate pulmaliste energiat õigesti juhtida.

KUIDAS KÄITUDA PRUUDIVARASTEL - Soovitatav on valida kamba juhiks see, kes on kaine, et te saavutaksite soovitud tulemuse. Kui tahate autoga põgeneda, vaadake varakult valmis ka kaine autojuht, sest kõige suurem oht röövimise juures on, et kui teid hakatakse jälitama ja autojuht ei tea täpselt, kuidas edasi käituda, siis sellest head nahka ei tule. Seltskonda kannataks võtta ka mõni peigmehe sõber ja võimalusel ka pruudivalvurite sõpru, nii läheb libedamalt. Skeem on lihtne: peigmees meelitatakse kõrvale, turvamehe kutsub kena naisterahvas tantsule ja pruudi kutsub sõbranna korraks tähtsale jutule.

Kui olete suutnud teha need kolm käiku edukalt, siis edasi läheb kõik lihtsamalt. Kindel on see, et pruut vastu ei hakka, kuna iga pruut tahab, et teda röövitakse, nad kord juba on sellised. Jääb ainult välja mõelda, mida te pruudi eest tahate, et kas esimese lapse ristimise õigust või lepite millegi muuga.

Mida teevad pruudi valvurid?

Pulmavana ei tohi olla seotud röövimisega, aga uskuge mind, pooltel juhtudel on see pulmavana töö, et pruut ära röövitakse. Põhjus lihtne, röövimine tekitab rahvas palju elevust ja paneb rahva liikuma ning PEAMINE - asi on vähemalt natukenegi kontrolli all (vt esimene lõik artiklist).

Nii et reegel üks: jälgige pulmavana. Reegel kaks: jälgige teile teada olevaid aktiivseid sõpru, kes ühel hetkel hakkavad midagi sosistama ja teid altkulmu vaatama. Reegel kolm: olge pruudivalvur, aga ärge rikkuge pulma ära sellega, et ei lasegi pruuti ära röövida, eesmärk on, et kõigil oleks FUN. Jätan siin-kohal mainimata, et vastavalt traditsioonidele peab pruudivalvur pärast pruudi välja lunastama.

KUIDAS KÄITUDA PRUUDIL - Pole mõtet vastu hakata, nautige seda, kui seltskond noori, tugevaid ja energilisi kutte täiesti tagamõtteta ainult Teie pärast seda kõike teevad. Vaevalt et elus enam kunagi sellist hetke ette tuleb!?

PULMALISED - Olge aktiivsed, elage kaasa, tögage peigmeest ja turvamehi, kiitke osavaid vargapoisse. Pange peigmees proovile, kohe tuleb välja, mis puust mees on. Korraldage kas või peigmehe abielusõrmusele oksjon, kulla hind on ju teda, grammid ka ja kuna naist tal enam pole, siis las aga vahetab sõrmuse paberrahade või siis "vedela" vastu.

Kui toodud punktidest enam-vähem kinni pidada, siis möödub pruudirööv lõbusalt ja suuremate ebameeldivusteta, nii et head röövimist.