Kuidas valida tseremoonia- ja peokohta?

Paik, kus abielu registreerida ja pulmapidu korraldada sõltub paljuski kavandatava pulmapeo stiilist. Tseremooniakohaks on tänapäeval laialdased võimalused koduõuest luksuslike jahtide ja privaatsete mererandadeni või siis mõisateni kauni looduse keskel. Samuti on populaarsed ajaloohõngulised ja ajatud Pirita Kloostri varemed ning lopsakalt värvilise loodusega Tallinna Botaanikaaed. Kui valida pulmapeo kohaks Tallinna kesklinn, siis lisaväärtusena saab pulmaauto noorpaari pärast pidu kohe läheduses asuvasse lennujaama sõidutada, kust värskelt abiellunud paar otse mesinädalatele suundub.

Noorpaarid, kellel on mõttes suvepulmade pidamine, seisavad silmitsi just mereäärsete abielutseremooniakohtade otsingutega. Kui aus olla, siis ega neid kohti Eestis väga palju ei leiagi. Üks selline romantilise merevaatega rannakabel asub aga Lääne-Virumaal Lahemaa rahvuspargi külje all Vainupea külas. Olen ka ise pulmakorraldustöödel sealses kabelis viibinud ning kiidan selle ajaloolist hõngu ja head aurat.

Abielutseremoonia vabas õhus looduskaunis kohas on viimastel aastatel eestlaste seas väga populaarne. Vabaõhutseremoonial on samas ka palju vabadust dekoreerimiseks. Võimalik on korraldada lausa suur vabaõhuetendus, kus külalised saavad nautida kaugelt eemalt saabuvat noorpaari kauni klassikalise muusika saatel. Noorpaar võib saabuda tseremooniakohta autoga, mis sõidab aeglaselt läbi tuldpurskavate fontäänide kahel pool teed. Tseremooniapaika võib ilmuda ka kaunistatud hobukaarikul, parvega või paadiga, mida juhib kas peigmees ise või parve/paadipoiss. Võimalusi on lõputult. Laske fantaasial lennata!

Kuna Eestimaa suvi on heitliku meelega, peab olema ka B plaan, kuhu tseremoonia viia siis, kui sajab.

Kaasaegseid võimalusi arvestades ja tseremooniameistri ning pulmavanemaga kokku leppides on mõistlik kogu pulm tervikuna alates tseremooniast kuni tordini teha kõik ühes kohas.

Pulmakorraldajana olen kogenud aastate jooksul, et nii noorpaarile endale kui ka pulmakülalistele on pingevabam tulla ja olla samas kohas nii tseremoonia, kui ka pulmapeo ajal. Noorpaaril jääb ära närvitsemine, et kas nad linnaliikluskaoses suudavad jääda ajagraafikusse. Kui peigmees peab pruudi pulmapäeva hommikul viima juuksurisse ja siis ise tõttama teise kohta autot kaunistama ning pruudikimpu ära tooma ja oma kuuele seadet saama, siis võib tekkida kergelt närviline õhkkond. Iga peigmees soovib olla sel päeval tasemel ja näidata pruudile, et temale saab järgneva elu jooksul julgelt toetuda. Parem on lubada endale rahulikku kulgemist, kus kõik toimub ühes kohas, mis annab võimaluse seda päeva ja üksteist nautida täiel määral. Ka külalistel on kergem tulla otse peokohta, võtta vajadusel majutus ning vahetada sõiduriided piduriiete vastu. Kui tseremoonia- ja peokoht on üksteisest liiga kaugel, siis kulub sõidule märkimisväärselt palju aega.

Selleks, et kõik sujuks on tänapäeval peokohta võimalik tellida kogu teenindav personal alates juuksurist, jumestajast, fotograafist, floristidest rääkimata, kes ühtlasi ka pruudikimbu ja peigmehe kuueseade kaasa võtavad ning paigad pidulikuks dekoreerivad.

Kes aga soovib pulmarongi, mis jääb tseremoonia- ja peokoha vahele, sellel tuleb mõelda, kuidas neid kahte kohta omavahel ühendada. Saab ka nii, et peale ilusat tseremooniat peokohas korraldab pulmavanem peale õnnitlust külalised kõik pulmarongi, mille käigus tehakse umbes tunni jooksul erinevaid toiminguid nagu kurepuule lintide sidumine või kodu- , tutvumiskohas puu istutamine, vana nime uputamine — siinkohal oleneb kombestik kõik noorpaari soovidest ja pulmavanema oskustest/teadmistest.

Tagasi peokohta jõudes toimub noorpaari õnnitlemine vahuveiniga ja pildistamine koos peokülalistega. Vahuveiniga õnnitlust ei ole soovitav teha enne pulmarongi teha, sest meil on liikluskultuuris nulltolerants alkoholile vastupidiselt Lõuna-Euroopale, kus kerge promill on lubatud.

Õnnestunud pulmapaiga valimisel on olulised koha enda miljööväärtus, kui ka teeninduse tase.

  • Vältige broneerimist telefoni teel! Külastage väljavalitud peokohti ja kontrollige, et kõik teie peoks vajalik oleks seal olemas.
  • Paljud peokohad pakuvad täna võimalikult palju lisateenuseid, et klient ei peaks muretsema toitlustuse, dekoori, pulmavanema või ansambli pärast.
  • On esinenud juhtumeid, kus peokoha teenindaja katab laua küll ära, aga edasi teenindama ei jää ja siis tekib olukord, kus toidu-joogilisa pole enam kellegi käest küsida. Kui ka toidulauda vahepeal ei koristata, siis jääb lauale mustade nõude inetu hunnik.
  • Peokohas peavad olema nii enda laudlinad kui ka salvrätikud. Kui noorpaar rendib neid mujalt, siis tuleb kokku leppida, kes need hiljem ära koristab ja rendifirmale tagasi viib. Küll on olnud juhtumeid, kus renditud salvrätikuid enam peoruumist ei leitagi, vaid need on peo käigus juba sauna sattunud või hoopis ära kadunud. Seepärast on siiski probleemivabam, kui peokoht hoolitseb selliste enesestmõistetavate asjade eest ise.

Sõlmige peokohtadega kindlad lepingud, milles märkige ära ka ettevalmistusaegade algusaeg ja peo kestvus koos lõpuajaga.


Kui soovite korraldada pulmapidu välismaal

Seoses sellega, et elame Eestis küll rikkalikult erinevas kliimavöötmes, aga pulmakorralduseks sobiv aeg on alates juunist-kuni septembrikuu keskpaigani.Seega on ilusa sündmuse korraldusaega vaid 4-5 kuud. Aga kui mõte abiellumiseks tekib näiteks novembrikuus, kui lumi põlvini või näiteks märtsikuus, kui peab rohke rohke lumesulamisvee tõttu õues käima kõrge säärega kummikuga?

Südamemaja pulmakorraldusagentuuri töökogemus näitab selgelt seda trendi, et noorpaarid otsivad oma elu tähtsaima päeva korraldamiseks üha uusi huvitavaid võimalusi ja ikka nii, et see päev mööduks väikses intiimses lähiringkonnas või siis ainult koos vanematega või suisa kahekesi.Ja ikka otsib noorpaar kohta, kus imeilusat abielutseremooniat või pulmapidu pidada ja kus on garanteeritud päikesesoe ja looduseksootika.

Peab silmas pidama, et lihtsam on abielusõlmimise ametlik pool jätta Eestisse ja soojal maal teha sõrmusetseremoonia. Kui noorpaar soovib peale abiellumist elama jääda Eestisse, siis on targem kogu abieluga seonduv dokumentatsioon jätta kodumaale, sest kui hilisemas elus on vaja abielutõendavat dokumenti kätte saada seoses erinevate eluliste toimingutega nagu pärandus, abielu lahutus, kinnisvara ja auto ostmine, siis võib see keerukamaks osutuda seoses selle maa eripäraga ametiasju ajada.

Oma pulma korraldamine kaugtellimusena on võimalik, aga eks siingi on võimalikud riskid, sest te ei tunne korraldajat ega ka firmat. Siinkohal on tark uurida tehtud tööde portfooliot, teistelt noorpaaridelt tagasisidet ja ka ise olla otseühenduses pakutava teenuse osutajaga kas Skype`i teel või telefonitsi.

Mitmetel Eesti pulmakorraldusfirmadel on omad välispartnerid Itaalias (näiteks Südamemajal), Prantsusmaal ja ka mujal, kellega koostöös on korralduse pool väga usaldusväärne, sest läbiviidud pulmad on juba ise hea tööga saadud renomee aluseks.

Soojemal maal oma pulma korraldades saab olla 100 % kindel, et elu ilusaimal päeval sirab taevas päike ja vihm ning niiske tuul ei riku teie pidu ega päeva.

Välismaal on olemas sel juhul ka täispakett, kus on ootamas kohapeal kõikvõimalikud sellekohased lahendused alates peo-ja tseremooniakohast, cateringist, juuksurist, fotograafist, lilledest jne.

Kohapealne teenindaja tuleb noorpaarile juba lennukile vastu ja noorpaar võib end kindlatesse kätesse usaldada.

Selle teenusega kaasneb boonusena kohe ka mesinädalatele jäämine, mille korralduspoole võite ka usaldada kohapealse pulmakorraldaja kätte. Saate siis valida, kas tahate lihtsalt või aktiivselt puhata või siis neid võimalusi omavahel kombineerida.

Näide elust:

Korraldasime noorpaarile väikesed pulmad Eestis. Kuna pulmad jäid külma novembrikusse, siis noorpaar soovis ilusat sõrmusetseremooniat soojal maal koos laste ja lähimate sõprade seltsis. Tookordseks eksootilise maa valikuks sai Egiptuses Hurghada, kus nii hotell kui hotelliomanikud, kelle rannas me tseremoonia korraldasime, olid äärmiselt vastutulelikud ja koostööaltid, mida siin Eestiski sageli ei kohta.

Tulemus: Imeilusale eestikeelsele tseremooniale päikselisel rannal eelnes ilus fotosessioon hotelli erinevates looduslikes rohelistes oaasides. Hotell kinkis noorpaarile pulmaööks nende kompleksis kõige luksuslikuma toa.

Kirss tordile on asjaolu, et läbi Eesti pulmakorraldusfirma asju ajades te saate kohapealse teeninduse eesti keeles. Tõsi, et paljud noorpaarid oskavad inglise keelt ja keelelises mõttes võib oma pidu korraldada kõikjal maailmas, kus saab inglise keelega hakkama, aga kes mõistab eestlase soove, tundeid, elukorralduslaadi, sisemist maailma paremini, kui teine eestlane! Ja see on suurepärane, et oma elu ühel ilusaimal hetkel, kus on niigi närveerimist palju ja adrenaliin laes, on Sinu kõrval teine eestlane, kes Sind aitab, toetab igati ja mõistab Sind lõpuni. Ideaalne olukord ühe pulmapäeva jaoks!

Südamemaja koostööpartner Itaalias pakub väga laia teenusteportfelli, mis sisaldab kõiki pulmakorraldusteenuseid, mida üks süda oskab soovida ja tahta. Kas on soov pidada villa-, ranna-, lossi, veinimõisa, restorani abielutseremooniat või pulma — kõik see on eestlastele täna sealses piirkonnas olemas.

Itaalias saame organiseerinda lisaks sümboolsele pulmatseremooniale ka tsiviil- ning kiriklikke pulmi (olenevalt paari soovist ja eelarvest) ning seda kõike kohalike hinnatud teenuspakkujatega.

Mis aegadel on Itaalias päikesesoe igal juhul garanteeritud?

Kindel võib ilusatele ilmadele olla alates aprillist kuni oktoobrikuu lõpuni, siis on tõesti garanteeritud päikselised soojad ilmad. Rannapuhkuse hooaeg algab aga juba maikuus, mis annab võimaluse seal ka unustamatuteks mesinädalateks.

Itaalias on imeline korraldada ka talvist pulma lumistel mägedel, mida saame pakkuda alates detsembrikuu teisest nädalast.

Missugused kohad on populaarsemad eesti noorpaaride seas?

Kogemus on näidanud, et ka eestlaste soovid on äärmiselt erinevad. Soovitakse nii Põhja-Itaalias asuvaid maalilisi järveäärseid paiku, Veneetsiat, veinimõisa olustikku Toskaanas või lähemal.

Samuti ka Lõuna-Itaalia Capri ja Sitsiilia on olnud eelmise aasta pulmapaikadeks. Pulmade ja pidude kohasoovituste osas lähtune eelkõige kliendist, paari esialgsest visioonist ning võimalustest, mida arutame esimesel konsultatsioonil. Asukohtade portfoolios on väga palju erinevaid tseremoonia- ja pulmapeokohti. Alates luksuslikest villadest lõpetades maalähedamaste kohtadega.

Puudutame ka eelarvelist teemat. Missuguste kulude ja hindadega peab noorpaar arvestama selle teenuse puhul?

Hinnad sõltuvad soovitud teenustest ning ka siinkohal valmistame igale kliendile eraldi pakkumise. Korraldame intiimseid tseremooniaid kahele inimesele, pakume täiskorraldust, kuid samuti pöördutakse sooviga palgata vaid foto- või videograafi, et jäädvustada mälestusi puhkusest või aidata korraldada sõprade meeldejääv aeg villas, kuhu seome juurde põnevaid hetki nagu näiteks elav muusika, kokakursus vms.

Võtmeküsimuseks jääb ka alati see, et millal on siis kõige targem aeg agentuuri poole pöörduda, kui on soov päikselises Itaalias oma unelmate pulm koos tseremooniaga korraldada?

Siinkohal kehtib kuldne reegel — mida varem, seda parem ehk seda suuremat asukohtade ja kuupäevavalikut on pakkuda. Tavaliselt võetakse suurema pulma puhul ühendust 10-12 kuud ette ning selle ajaga saab pulma väga hästi korraldatud, kuid arvatavasti peab olema juba kuupäevade osas paindlik. Oleme teinud intiimseid tsiviiltseremooniaid vaid kahele väljaspool kõrghooaega ka paari kuuga ehk siis tegelikult on kõik võimalik.

Järgmisel nädalal on Delfi Naisteka uus teema: Mis on täpsemalt abielu tseremoonia- ja laulatuse dekoor?