Pulmakutse peab sisaldama peost täit infot, et külaline teaks valmistuda. Pulmapidudel on mitu stiili, mis annavad õiguse korraldada pidu erinevalt.

Kui noorpaar soovib pikka pidu, siis ta annab kutsel teada, kus toimub tseremoonia/ pulmapidu. Kui peokoht võimaldab ja noorpaar on seda soovinud, siis saavad külalised peale pidu ööbima jääda. Ka see info peab olema kutsel. Pika peo puhul peab noorpaar garanteerima n.ö. pika laua ehk toitu peab jaguma peo lõpuni.

Kui noorpaar korraldab vastuvõtu stiilis peo, siis kutsel ongi selliselt kirjas, et peale tseremooniat olete kutsutud väikesele vastuvõtule. Vastuvõtt kestab ca 3-4 h ja seal on peolaual väikesed suupisted, joogid ja ka tort. Kutsel olevast infost loeb külaline välja peo reaalse lõppaja ja saab ka teada, et suuremat söömist pole sellel peol ette nähtud.

Kui noorpaar korraldab oma maakodus/suvilas vaba olemisega pulma grillipeo, kus võivad olla kõik samad segmendid nagu toretseval mõisapeol, aga nii noorpaar kui ka külalised saavad õiguse riietuda vabalt. Grillpeo puhul on mitu võimalust: kas noorpaar pakub külalistele ise süüa või siis palutakse igal külalisel ise tuua nii söögi- kui ka joogipoolist. Kutsel peab olemagi kogu see info kirjas, et külaline teaks vastavalt riietuda ja saaks ka teavet peo pikkuse ning iseloomu kohta.

Siinkohal tuletan teravhambulistele kommentaatoritele meelde, et tänane pulmapidu ei koosne kohustuslikest elementidest vaid võib olla mis tahes vormis ja ikka eelkõige noorpaari enda nägu. Aga erinevused ju rikastavad, kas pole! Parem naudime neid erinevaid elamusi külalistena, mida meile pakutakse!

Toon ka ühe näite ebaõnnestunud planeerimisest:

Olin selles pulmas dekoraator, mitte pulmakorraldaja, aga noorpaar palus nii kenasti ka floristide tiimi peosaali kõrvalsaali buffeelauda nautima. Nagu pulmas ikka kombeks: kõige esimesena võtab toidu noorpaar, siis lähemad sugulased ehk vanemad ja siis ülejäänud külalised ning kõige lõpuks teenindav personal, kui neile on see luba antud.

Kui meie viimases otsas buffeelauani jõudsime, siis seal peale suurte roheliste salatilehtede enam suurt midagi ei olnudki, aga pidu oli ju alles alguses ja kell oli 19.00.

Miks nii juhtus? Täpselt täna vastata ei oska, sest ma ei seisnud kokkulepete sõlmimise ajal kõrval, küll aga olen täheldanud, et sageli hakkavad noorpaarid ühel ajahetkel kokku hoidma ja säästma ning peokohad lähevad sellega kaasa. Selle asemel, et noorpaari hoiatada, et toitu ei jagu peo lõpuni, võetakse tellimus siiski sellisel kujul vastu.

Kolleegidelt olen kuulnud, et selliseid juhtumeid ikka esineb ja vahest jälle lõpeb alkohol otsa. Seda siis tõttavad külapoodi lahendama lähemad sõbrad või vanemad.

Resümee: kindlasti küsige toitlustajalt kõik üle ja hoolitsege, et toitu jaguks peo lõpuni.

Igale külalisele arvestatakse 800 g — 1 kg toitu terve peo ajaks, mis võib olla alates 19.00 — 03.00. Esialgu võib toidu kogus olla ehmatav, aga see ongi mõeldud pika aja peale ja külmalaua suupisted nagu singirullid, täidetud munad annavad kokku ikka päris suure kaalu.

Siinkohal muidugi ei tohi ka teise äärmusesse minna, et toitu jääb väga palju üle. Kui ka nii juhtub, siis tavaliselt catering või peokoht paneb järgi jäänud toidu plastkarpidesse ja annab noorpaarile need kenasti kaasa. Noorpaar võib nendega korraldada järgmisel päeval järelpeo või samal õhtul karbid toiduga kaasa anda külalistele, vanematele, sõpradele jne.

Päris tore on järgmist hommikut oma kodus pulmatoiduga alustada!

Toitlustuse tellimisel põhitõed:

Mida teha siis, kui on olemas ruum või koht, mis väga meeldib, aga toitlustusvõimalus puudub?

Alati on võimalus ka oma jõududega hakkama saada, aga soovitame siiski tellida toitlustamine kogenud catering-firmast, kes võib tulla ja katta laua kasvõi üksikule saarele või mere äärde.

Sellega :

  • Säästate enda närvikulu
  • Garanteerite 100% õnnestunud ürituse

Kuna catering-firmasid on palju, siis tekivad noorpaaridel kindlasti küsimused — kellelt küsida pakkumisi, kellega sõlmida leping teenuse osutamiseks?

Kui on olemas varasemaid positiivseid kogemusi, siis on tõenäoliselt otsustamine kerge. Kui aga kogemus puudub või tahetakse kogeda koostööd mõne uue teenusepakkujaga, siis soovitame erinevatelt catering-firmadelt küsida pakkumised. Enamuse teenusepakkujate kodulehekülgedel on pakkumise küsimustikud, mis märgatavalt hõlbustavad peokorraldustööd. Kuna igal catering-firmal on oma “käekiri”, siis vahelduseks kogeda midagi uut, on kindlasti ainult tervitatav.

Catering-firma väärtus on köök ja inimesed — nii kokad kui teenindajad.

Seetõttu, kui vähegi võimalik, organiseerige külaskäik kööki. Köök annab teile parima ettekujutuse firmast, kellega olete või tahate olla koostööpartner.

Pakkumistest valige esialgu mõned nii sisult kui hinnalt sobivad. Kindlasti tasub ka kohtuda pakkumise teinud firmade projektijuhitidega peoürituse toimumiskohas, sest see annab hea ülevaate, kas arusaamad on ühed nii kliendil, kui teenindajal ning paljudel kohtumistel tekivad uued mõtted ja plaanid, mis mõnikord võivad olla vastupidised algsetele.

Peale kohtumist teeb catering lõpliku pakkumise, mis võiks olla valiku aluseks. Suuremate tellimuste korral võib tellida degustatsioonilaua. Kõik see ei ole hädavajalik, kuid sellised toimingud hõlbustavad partneri valikut ürituste toitlustuse korraldamisel.

Peale pakkumise aktsepteerimist ja lepingu sõlmimist võtab cateringfirma täie vastutuse, et teie üritus õnnestuks toitlustamise osas 100%!

Toreda suhtumise ja koostöövalmiduse leiab sellistest cateringidest nagu Carmen catering, Catering Service, Westgroup catering, Event Catering ja paljudest teistestki.