Mitte ükski pulmapidu või tseremoonia ei ole täiuslik ilma valge värvita, mis on ajast aega olnud puhtuse sümboliks. Valge värvi päikesekiiri tagasipeegeldav omadus, millele saab juurde tekitada oma pulmavärvi, teeb valgest parima pulmavärvi. Valge on rahulipu värv, mis kandub armastajate igapäevaellu ja valge meenutab meile hapraid lumehelbeid ning toob sellega justkui värskusepuhangu meie pulmapäeva. Ja muide- valge sümboliseerib üllaid rüütleid ning printside hobuseid ka!

Mitmed pruudid on mulle öelnud, et puhas valge värv tekitab neis omajagu turvatunnet ja esindab seega justkui elu positiivsemat poolt.Seda ju PULMAPÄEV oma olemuses esindabki!

Olen viimaste aastate pulmakorralduses kogenud, et levinumad pulmavärvid on valge ja valge värvi kaaslastena fuksiaroosa, lavendlililla, tumelilla, laimiroheline, päikesekollane. Pulmavärv võib tulla vabalt pulmakleidi seest, pruudi lemmikvärvist või hoopiski pruudikimbulillede värvist. Hea stiilitunnetusega pulm algab kutsekujundusest, kus leiab pulmavärv kasutust ning hiljem siis ka kõikides muudes detailides nagu pruutkleit, kingad, soengukaunistus, peigmehe lips, lauaplaan, kohakaardid, tseremooniadekoor, lilled ning lauaseaded.

Kõigepealt tuleb paika panna noorpaari riietus nii stiililiselt, kui ka värvidelt ja alles siis saab tellida pruudikimbu ning peigmehele lilledest väikese seade ülikonnale, sest pruudikimp on aksessuaar, mis peab sobima kogu riietusega.

Florist aitab pulmavärvide ja -stiiliga

Siinkohal võtke kindlasti appi kogenud florist, kes aitab teie nägemust pulmas teostada. Isetegemise rõõm on ka suur, aga kui pulm on keskmiselt suurema külaliste arvuga, siis pole ju vaja, et teie ilusaim päev on äkki elu halvimate päevade esiviisikus.

Dekoratsioonitööde valikute alguspunkt on peo-ja tseremooniakoha võimalused ja selle ümbruse looduslikud eripärad ning kindlasti valitud pulma stiil ja värv. Pulma dekoortööd stardivad alates kutse disainimisest, kus saab kasutada valitud peovärvi ning tekstiosas saab ära mainida valitud lõikelille liik ja toon, et külalised saaksid tuua ühtlase tooniga lõikelilli.

Abielutseremoonia-ja laulatuse dekoor

Kui tseremoonia või laulatuse koht on teada, siis on tähtis välja mõelda, missugune näeb abielu pidulikul tseremoonial välja tseremooniakoht või laulatuse puhul kirik. Dekoorivõimalused on siin muidugi piiritud, aga piirid seab pulma eelarve.

Mujal maailmas, kus dekoorieelarved moodustavad pulmaeelarvest 20% , broneeritakse kirik laulatuseks kaheks päevaks. Esimene päev kulub kiriku täisdekoreerimisele ja teisel päeval on laulatus ning dekooride mahavõtmine. Eestimaal, kus dekoorieelarved jäävad 5-10% piiridesse kogu eelarvest, on ilus suvine aeg kahetsusväärselt lühike ja meie dekoratsioonid ei ole nii grandioossed ning seega kahe laulatuse vaheline aeg on alates 15.min.- 0,30 minutini, mil eemaldatakse eelmise laulatuse dekoor ja seatakse üles uus dekoor. Kui laulatuse dekoortööd oleks spordiala, siis oleksime oma tiimiga kindlasti auhinnalisel poodiumil, sest oleme nende aastate jooksul kätte õppinud nipid, kuidas väledalt, aga hästi dekoreerida kirikut 15.minuti jooksul. Mulje peab ju jääma, et vaeva on nähtud kordi rohkem. Väleduse põhinipp on aga põhjalikud eeltööd, mis annavad selle n.ö.sportlikult kiire hea lõpptulemi.

Kirikukaunistustena sobivad pühalikult pidulikku meelelolu tekitama nii lihtne ja õhuline kangadekoor altari ees kahel pool noorpaari, millele on lisatud sobivas suuruses ja värvis küünlaid, kui ka elavlilleseaded ning dekoorielemendid pulmakülaliste kirikutoolidele.

Kirikute suured ja õhurikkad pinnad nõuavad suuri töid, sest väikesed jäävad varju ja tähelepanematuks. Noorpaar on esialgu väikese eelarvega töödega rahul, aga kohapeal selgub, et efekt oleks siiski võinud olla suurem Parem teha altari juurde kaks suurt pilkupüüdvat seadet, mis koheselt annavad piduliku meelelolu ja jätta ära palju väikeseid seadeid, mis jäävad silmale märkamatuks, aga rahakotti tekitavad ikka augu. Tänasel päeval on agentuuridel ja dekoreerimisfirmadel ning lillekauplustel ilusaid seadeid, mida saab kokkuhoiu mõttes rentida. Hea on teada, et paljudes kirikutes ei lubata turvalistel kaalutlustel altari ees kasutada elusa leegiga küünlaid ja seepärast on dekoreerimisfirmadel olemas patareidega küünlad, mis jätavad oma väreleva leegiga aga väga ehtsa küünla mulje.

NB! Kirikust tuleb kindlasti üle küsida, missuguseid dekoreerimiselemente nad lubavad!

Abielu tseremoonia vabas õhus kas siis vastava peokoha looduskaunis kohas või eraldi peokohast nagu Pirita Kloostri õue erinevatel aladel jne.. on äärmiselt kaunis ettevõtmine. Kuna Eestimaa suvi on heitliku meelega, peab olema ka B plaan, kuhu tseremoonia viia siis, kui sajab. Vabaõhu tseremoonial, kus on n.ö.otseühendus taevaste energiatega, on mitmeid võimalusi ja samas ka palju vabadust dekoreerimiseks.

Siin on võimalused korraldada lausa suur vabaõhuetendus, kus külalised saavad nautida kaugelt eemalt saabuvat noorpaari kauni klassikalise muusika saatel. Noorpaar võib saabuda tseremooniakohta autoga või hobukaarikuga, mis sõidab aeglaselt läbi kahel pool tuldpurskavate fontäänide, parvega või paadiga, mida juhib kas peigmees ise või parve/paadipoiss jne... Võimalusi on lõputult ja kõik oleneb tseremooniakoha enda võimalustest.

Abielu tseremoonia pidulikult ehitud ruumis nagu näiteks Mustpeade maja saalis, mõisa saalis, Lillepaviljonis, Tallinna Reaalkooli aulas, Hobuveskis, Talveaias, Botaanikaaia saalis, Villa Mary saalis, Viinistu kunstisaalis, Viinistu kabelis, Rakvere Linnuses või kaunis Alatskivi lossi jne, annab väga palju samu dekoorivõimalusi kui vabas õhus. Kõik oleneb ruumide suurusest ja külaliste arvust ja kas külalised istuvad tseremoonia ajal valgete katetega toolidel või seisavad. Siseruumide dekooris kehtib sama reegel - parem paar suurt ja korralikku dekoorielementi kui palju väikseid, mis ei tekita pidulikku õhustikku, aga röövivad raha.

Kasulik nipp nr.1: Kõik laulatuse/tseremoonia dekooriseaded saab vabalt ära kasutada peokohas.

Kasulik nipp nr.2: Märkige juba pulmakutsel, missugune on teie pulmalill, see tagab ühtse joone nii tseremoonial kui peokohas. Kui teie pulmalill on valge roos, siis on see läbiv teema alates tseremooniast, pruudikimbust kuni külaliste poolt kingitavate lilledeni välja.

Järgmisel nädalal on Delfi Naisteka uus teema: Mis on õnnekapsel ja mida ta sisaldab?