Lihtsam, kiirem ja garanteeritum võimalus on valida number, rääkida ära oma soovid ja ootused ning paluda professionaalidel kõik korraldada, kuid alati ei ole sellised kulutused taskukohased või vastupidiselt tunduvad liiga tavalise ja anonüümsena. Jääb üle intrigeeriv võimalus igaühel endal kätt proovida ja rakendada osavate kätega sugulasi-tuttavaid. Enne aga kui otsustate hakata omal käel katsetama ja fantaseerima, annaksime mõned pidepunktid ja näpunäited levinumate vigade vältimiseks menüüde kokkupanekul:

1. Inimeste arv

....peaksite täpselt läbi kaaluma, mitu külalist Teie suursündmusele tuleb. Sellest olenevad kohavalik, istumis- või seisuvõimalused, ruumide kujundamine ja loomulikult menüü (toidu töötlemise võimalused, köögi külmutuste suurused, toitude paigutamisvõimalused jne.)

2. Külaliste vanus

...kui Teie külalisteks on noored inimesed, siis nende toitumistavad on natukene teistsugused, kui keskealistel ja vanematel. Noortele sobib kindlasti pakkuda kõike uut ja huvitavat, millega Te olete kokku puutunud restoranides, kohvikutes, baarides või muudes toitlustusasutustes.

Väga sobilik oleks pakkuda maailmatrendiga kaasaskäiv ja mitte eriti luksuslik Vahemeremaade või Tex-Mex tüüpi valik, miks mitte ka üllatuslik eesti või venepärane stiililaud või hoopis ... keskaegne söömaaeg ajastu rituaalidega?

Kui aga Teie külaliste hulka kuuluvad enamuses vanema generatsiooni esindajad, siis arvestage kindlasti traditsiooniliste toitudega nagu singirullid, kartulisalat, seapraad, kala ja lihalõiked, sült jne., seega toitudega millega need inimesed on oma toiduratsioonis harjunud.

Kui külaliste hulgas on ka lapsi, lisage lauale mõned lihtsamad toidud, et külalistel poole peo peal ei tekiks probleemi: "Issi-emme, ma tahan frii kartulit ja viinerit."

3. Sündmuse pikkus

...siinkohal oleks hea meelde tuletada, et keskmiselt jaksab inimene süüa korraga umbes 500-700 grammi. Vastavalt Teie sündmuse pikkusele peaks seda kogust kas suurendama või vähendama aga meeldetuletusena võiks mainida, et kilost toidust peaks piisama ka kõige nõudlikuma külalise puhul.

4. Ilm, aastaaeg ja koht

...lähtuvalt nendest kolmest punktist võiksite otsustada kas lisate oma menüüsse grillitava söögi või sooja toidu, valiku suupisteid või külmlaua, värsked köögiviljatoidud või talveks konserveeritud hoidised jne.

Suvel ei ole hea kasutada toite, mis sisaldavad tarretist, maksa või piimasaadusi. Need riknevad või sulavad kergesti.

5. Rahakott

... suvel on odavad puuviljad ja köögiviljad. Efektselt mõjuvad pruuni shokolaadi kastetud viinamarjad ja apelsinitükid või valgesse shokolaadi kastetud maasikad ja tumedad viinamarjad nagu võib näha ka kõrvalolevatel piltidel.

Kalamarja hooaeg on sügisel ning kala püütakse kevadel. Sügisel võiks arvestada värskete marjade ja seentega ...

Kuna kala on alati kallim kui liha, siis oleks menüü koostamisel hea arvestada 3-4 kalatoidu, 5-6 lihatoidu, ühe korraliku lihast valmistatud peatoidu ja traditsioonilise pulmatordiga. Siinkohal soovitaksin siiski menüüsse mitte võtta igasuguseid teolisi, krevetilisi, ulukiliha, eksootilistes maades elavaid loomi nagu känguru, alligaator, sinivaal ja faasan. Esiteks on see seotud suurte rahaliste väljaminekutega, teiseks paljud külalised ei tunne eelpool nimetatud hõrgutisi ega oska vääriliselt hinnata ning pelgavad ja kolmandaks Te lihtsalt ei oska neid valmistada.

Oleg Alasi,
AS Frens toitlustusjuht