See kimp võib kanda endas ka mälestusi, lillede vahele põimitud väikese mälestuseseme näol. Lilled on läbi sajandite olnud armastuse mõõdupuuks. Victoria ajastul kandsid nii lilled kui ka nende värv salasõnumit ning muutusid lahutamatuks osaks pulmatseremooniatel. Punased roosid sümboliseerisid sügavat armastust, valged lilled jälle puhtust ja süütust, heledad toonid siirust ja ustavust. Lilledest kokkupandud kimp võis kanda väga sügavat sõnumit.

Alles peale II maailmasõda hakkas arenema lilleseade ja sellega koos muutus ka pruudikimbu ilme. Hakati otsima uusi stiile ja võimalusi, osutades suuremat tähelepanu tehnilisele teostusele kui romantilisele väljanägemisele.

Tänapäeval ei peaks küll ükski pruut oma unistuste kimbust ilma jääma. Selleks pakub rohkeid võimalusi väga lai lillevalik ja tehnilised võimalused. Kui lemmiklilled on sesoonsed, siis soovitaks seda ka pulmakuupäeva määramisel arvestada, sest südatalvel ei võlu näiteks maikellukesi ka tänapäevastes tingimustes välja ükski vägi.

Vana kombe kohaselt oli pruudile kimbu tellijaks peigmees ja pruut sai selle alles pulmapäeval kingituseks. Tänapäeval, kui pruudikimp on nii oluline osa pruudi üldisest stiilist, usaldatakse selle tellimine üha harvemini peigmehe hooleks.

Enne floristi juurde või lillesalongi minekut võiks tulevane pruut teha natuke ettevalmistustööd. Hea oleks omada ettekujutust unelmate kimbust: võib-olla peab seal olema mõni kindel lilleõis meenutamaks esimest kohtumist tulevase abikaasaga; võib kaasa võtta pildi kimbust, mis väga meeldib ja korrigeerida lillevalikut; samuti tasuks mõelda värvitoonidele pidades silmas ka kleidi värvi ja tegumoodi, pulmapäeva meiki ja soengut. Tähtsusetu pole ka koht ja miljöö, kus pulmi peetakse. Ülejäänu võib julgelt jätta lilleseadja hooleks.

Ka juhul kui puudub kindel soov ja ettekujutus, võib alati paluda abi lillesalongist - küsida kauplusest kataloogi või sirvida fotoalbumit nende endi töödega. Hätta ei tohiks küll keegi jääda. Tavaliselt on sobilik tellida pruudikimp ette umbes nädala jagu, kuna viimasele minutile jättes ei pruugi te saada soovitud tulemust. Pruudikimbus kajastub ka aastaaeg, millal pulmad peetakse.

Kevadel võiks kasutust leida erinevad valged lilled - anemoonid, maikellukesed, Lilleherned, liiliad, roosid, sireli õied ja toored rohekad värvitoonid, mis mõjuvad väga värskelt. Mõnusa heaolutunde loovad erinevast roosakatest ilupuuõitest ja valgest lilledest kokku sobitatud kimbud. Elegantse mulje jätab ka ainult tulbist tehtud pruudikimp.

Suve pruudikimbud võiksid olla natuke lopsakamad ja kajastada selle lillerohke aastaaja ilu. Värvirohke põllulillekimp jätab toreda mulje kui ta sobib miljöösse mõnes romantilises maakohas, kus ka teistel külalistel lillepärjad peas ja pidulauda kaunistab põllulillevanik.

Sügis toob kuldsed küpse vilja toonid, punase ja kuldkollase, huvitava tulemuse saab marjade lisamisega.Sellised punakad - oranzikad toonid loovad sooja meeleolu. Lilledest - punakad gerberad, roosid, gloriosa, kollased anemoonid, amarüllise õied, krüsanteemid.

Talvel domineerivad külmemad ja karged toonid - valge, roheline, lilla. jõulude lähenedes pulmi pidaval paaril võiks kimbus olla tumepunast värvi, männioksi, paela, kuldseid kaunistusi, natuke jõulumeeleolu.

Kõige tavalisem pruudikimbulill on roos, seda sõltumata värvist. Roosi on kerge sobitada teiste lilledega, milleks võivad olla nii liiliad, freesiad, iirised ja krüsanteemid jne.

Ühes kimbus ei soovitata kasutada väga palju erinevaid lillesorte, kuna siis kaob ära lillede iseloom. Samas tuleb tunnistada, et ehkki ainult ühest materjalist valmistatud pruutkimp mõjub elegantse ja korrapärasena, annab erineva iseloomuga õite kasutamine alati huvitavama tulemuse ja jääb võimalus mängida erinevate toonidega.

Kaupluses valmistatakse pruudikimp enamasti oaasistehnikas, st spetsiaalse veega niisutatud oaasise aluse sisse, mida on mugav käes hoida. Kimpu aga saab kaunistada soovi korral hulgaliste lisanditega - siidpaelad, efekt-traadid, nöörid, värvilised lehed, pärlid, läikega pärlid jne.

Pruudikimbud võib jaotada üldjoontes:

- Ümarkimp - üks klassikalisemaid, külgvaates meenutab poolpalli. Sellise kimbu võib valmistada kas ainult ühest materjalist, nagu roos ja tulemuseks on ühtlane ümarvorm.

Erineva materjalivaliku korral sobivad siia ümarama õiekujuga lilled - roosid, tulbid, kipslill, nelgid, krüsanteemid, erinevad lehed, marjad, paelad. Väga palju erinevaid värvitoone ei soovitaks siiski kokku panna. Kimpu aitavad huvitavamaks muuta lisandid ja värvivalik.

Selline klassikaline ja vägagi soliidne kimp sobib sirgema lõikega kleidi või kostüümi juurde, ka juhul kui abielusõlmimisest soovitakse tähistada tagasihoidlikult.

- Langev ehk tilga kujuline - Siin saab kasutada põhimõtteliselt samasuguseid lilli, mis ümarkimbuski, kuid õhulise ja langeva materjaliga antakse edasi kimbu kuju. Selleks on karuhein, sulgaspar, erinevad paelad. Seegi kimp võib olla valmistatud ühest lillest nagu valgete roosidega pruutkimp üleval esimesel pildil.

Suuremad lamedaõielised lilled asetatakse kimbu keskmesse, et mitte lõhkuda allapoole liikumist, nagu roosade gerberatega kimbus, kus on kasutatud erinevat lillmaterjali, oksi ja paelu.





Kompaktsema ja väiksema tilga kujulise kimbu juures on kasutatud shampanja värvi roosi, valget freesiat, paela ja kipslille. Selline kimp sobib väiksemat kasvu pruudile.

Langevad pruudikimbud tellitakse tavaliselt juhul kui pruut kannab koheva seelikuosaga kleiti. Eelistatakse ka kirikliku laulatuse puhul.







- Fantaasiakimbud - Erinevate tehnikate ja materjalide kasutamine jätab floristile suurema mängumaa. Alati ei peagi pruudi kaunistuseks olema kimp, vaid see võib olla ka peaehe, õlakaunistus, taimne kleidikaunistus, rinnaehe, käes kantav pall, mis on kaunistatud taimsete elementidega, muhvi taoline kaunistus, kuhu lilli on võimalik peale liimida või õmmelda. Kasutada saab erinevaid traatimis- ja teipimistehnikaid.

Fantaasiakimpude juures kasutatakse erinevaid traadist karkasse, mis kaetakse kas paela või lõngaga ja sellele karkassile saab anda soovitava kuju. Lisaks kollasele roosile on pildil olevas elegantses kimbus kasutatud veel roostekarva kallasid, paelu ja selekteeritud lehti.

Kuna lilled võib karkassi külge kinnitada ka traadi või nööriga, jääb fantaasiakimpude eluiga lühemaks kui oaasistehnikas teostatud kimpudel. Samas on nende teostamine küllaltki keerukas ja aeganõudev, millest on tingitud ka nende kõrgem hind.

Tulles pruudikimpu tellima ei tohiks päris ära unustada ka peigmeest. Talle pakutakse rinnakaunistust õiest, mis leidub ka pruudikimbus.

Saabumas on suvi ja kindlasti on neid, kel plaan abielluda. Loodetavasti leidsite nendest ridadest natuke kasulikke teadmisi, millele toetuda pruudikimpu tellima minnes.

Reet Martinson, florist
Lillepood Annilill
tel 646 11 41