Kui hakkasime abikaasaga oma pulmi planeerima, oli pulmadeni jäänud vaid kaks ja pool kuud. Me tahtsime suuri pulmi mitmesaja külalisega ja meie eelarve ei olnud suur — 5000 eurot. Kuigi meist kummalgi ei olnud pulmakorraldusega kogemusi, meil ei olnud abilisi, kes asja enda peale võtaks ega pulmakorraldajat, saime pulmadega ilusti hakkama.

Oma pulmakorralduse headest ja halbadest õppetundidest olen kokku kogunud mõned nõuanded, mis pulmaplaneerijale võiks abiks olla.

Hea abiline

Pulmad on vähemalt naistele väga emotsionaalne sündmus. Ise kõige üle otsustada püüdes võib mõte kiiresti kinni joosta. Oleme emotsionaalselt väga mõjutatavad ning oma pulmi planeerides võime kergesti ebaratsionaalseid otsuseid teha või mis veelgi raskem — mitte suuta otsustada.

Mina istusin mõned ööd üleval, valides pulmafotograafi ja -videograafi. Naiskolleegide abiga sain end ree peale tagasi. Võõras silm on abiks: kinnitab sisetunnet ja lisab veidi kainust.

Raske on ka see, kui on mitu abilist, kes võivad segadusse ajada. Lihtsuse mõttes on parem jagada vastutusvaldkondi või valida endale väga usaldusväärne sõbranna, kes peaks läbirääkimisi toitlustajate, muusikute ja teistega, uuriks hinnapakkumisi ja paneks need sinu jaoks ritta. Paaril hetkel tundsin ise kellestki sellisest väga puudust.

Kui võimalik, planeeri väljaspool kõrghooaega

Suvel on valikuvõimalusi palju vähem: kõik fotograafid, pulmaisad, kohad, bändid on end tõenäoliselt ära lubanud. Samuti on hinnad kallimad.

Suvi on muidugi imeilus aeg abiellumiseks, aga ka sügis, talv ja kevad on omamoodi võluvad. Lumine loodus, pungas puud või kuldsed lehed — miks mitte?

Prioriteedid paika

Kuna mul oli pulmade korraldamiseks vähe aega, sain aru, kui tähtis on paika panna asjad, mis peavad pulmas kindlasti olema, ja asjad, mida ma tahaksin, aga mis on teisejärgulised. Otsuste tegemisel on oluline end osata panna külalise nahka.

Külaline märkab:

  • kas tal on kõht täis
  • kas tal on lõbus
  • kas tal on hea (ei ole külm, ei ole liiga palav, on ruumi)
  • kas pruut on ilus

Külaline märkab vähem:

  • mis värvi on lauaplaanid, millised on lauakaunistused jm detailid.

Sellest lähtuvalt alustasin kohe koha ja toitlustaja otsimist, teades, et kui need on paigas, saab peo ikka ära peetud.

Sea kindel piirang eelarvele, alusta suuremast

Kuludest peaks algusest peale ülevaade olema, et vältida asjatut stressi.

Teades meie eelarvet, otsustasime kohe, mis on maksimaalne summa, mida võime kulutada toitlustusele. Otsimistöö käigus tundus aga, et võimatu on saada meie eelarvega piisavalt toitu nii paljudele, kui soovisime. Sageli küsiti poole rohkem, kui meil oli võimalik maksta. Lõpuks vähendasime pisut inimeste arvu ja leidsime siiski väga hea lahenduse.

Edasi liikusime järjest väiksemate kuludega asjade juurde.

Eelista terviklahendusi

Sageli tundub ja ka on nii, et jupikaupa siit ja sealt võttes, kellelgi teha lastes on asjad odavamad. Kuid kokkuvõttes kulub rohkem närve ja aega.

Meil õnnestus saada väga hea pakkumine toitlustajalt, mis pärast väiksest arupidamist ja menüü kohendamist rahuldas igati meie vajadused. Kuid raskeks läks leida sobivat peokohta, kuhu me külalised ära mahuks, mis ei maksaks palju ja kus oleks olemas vajalik inventar. Samuti nägime, et koha rent sõltub mõnikord sellest, kas tellime neilt ka toidu või mitte. Lõpuks otsustasime terviklahenduse kasuks, loobudes küll heast toitlustuspakkujast. Ent ühtäkki oli meil kõik sobiva hinna eest olemas: toit, koht, inventar (lauad-toolid), tehnika ja isegi kaunistused.

Sama võiks teha juuksuri-meikijaga. Kindlasti ei ole mõtet peo hommikul ühe juurest teise juurde joosta. Üks koht kõige jaoks.

Usalda asjatundjaid ja kogemust

Kui usaldad oma asjad professionaali kätte, on muret palju vähem. Minu pulma kõige suurem stress tuli pisikese iluprotseduuri tõttu. Kui usaldada miski sõbrale või tuttavale, peaks kindel olema, et ta saab oma ülesandega hakkama.

Kindlasti tuleb enne pulmi teha proovimeik ja proovisoeng. Kui juuksur või kosmeetik alles pulmapäeval asja käsile võtab, ei oska nad tegelikult ootamatustega arvestada. Eksimiseks ei ole enam mingit ajavaru, stressitase kerkib liiga kõrgele ja tulemus ei pruugi olla ootuspärane.

Hoia kokku kõigelt, mis pole oluline

Toit ja jook

Pulmas saab kokku hoida kõige pealt, mis ei ole külalisele tajutav. Toidu- ja alkoholikoguse pealt seda teha ei saa. Peokoht ei pea aga olema tingimata uhke, et end mõnusalt tunda. Vahel vastupidigi.

Toidu puhul saab eelistada lihtsaid lahendusi. Inimesed peavad lugu ka lihtsatest toitudest, neile meeldivad tuttavad maitsed, peaasi, et oleks piisavalt valikut ja toidust puudu ei tuleks.

Alkoholiga ei tasu inimesi narrida. Kui juba alkoholi pakkuda, siis piisavalt ja peokorraldaja kulul. Pärast esimest veiniklaasi on neid narr tasulise baari juurde juhatada. Samas võib aga piirduda ainult tervitusšampusega või teha üleni alkoholivaba pulm. See tundub esialgu ehk ärritav või kummaline mõte, aga kui programm on lõbus, ei tunta sellest lõpuks väga puudustki. Pealegi saavad kõik hiljem oma autoga koju sõita. Alkohol on suur kulu ja sellelt kokku hoida on keeruline. Kui võtta kaasa oma alkohol, peab tasuma klaaside rendi eest ja maksma ka “korgitasu”.

Kleit

Kleidilaenutus on enamasti kõigest poole odavam kui kleit ise. Arvestatav kulu igal juhul. Kõige mõistlikum on osta kasutatud kleit ja see hiljem maha müüa.

Pulmakutsed, lauasildid jm

Väikseid nipet-näpet asju saab ka ise teha. Pulmakutse ei ole asi, mida külalised enamasti üleliia kriitiliselt vaatavad. Neil on hea meel, et neid kutsuti. Pealegi, kui pulmakutse on üliuhke, tekivad pulma suhtes ka väga kõrged ootused. See võib hiljem neid pettuma panna.

Meik ja soeng

Täiesti võimalik on neid ise teha või usaldada see sõbrannale. Enne pulmi tuleb lihtsalt veenduda, kas need terve päeva vastu peavad.

Väldi sõna "pulm"

Paljud tooted on palju kallimad, kui need on "pulmatooted". Niisama pidu on tavaliselt odavam. Iga asja puhul ei tule see kõne alla, aga mõne asjaga võib proovida.

Näiteks ka kleidi valikul ei pea tingimata "pulmakleiti" otsima. Paljude pulmakleitide ja lihtsalt valgete kleitide vahe ei ole kuigi suur. Iga ilus (pikk) valge kleit sobib, kui see endale meeldib.

Ole konkreetne

Et vältida pikki kirjavahetusi ja aega kokku hoida, tasub oma soovide esitamisel olla konkreetne. Meie kasutasime lõpuks hinnapäringute tegemiseks väga lihtsat mudelit, kui aru saime, mis pakkujaid huvitab.

Umbes nii:
Pulmafotograafile:
Pulm 05.05.2015
Kohad: Haljala kirik, Nelijärve puhkekeskus
Pildistamine: ettevalmistus, ilupildid, tseremoonia, pidu
Aeg: 9.00-00.00
Hind: ?
Lugupidamisega Pille ja Siim

Toitlustajale:
Pulm 05.05.2015
Inimeste arv: 180
Peokoht: Nelijärve puhkekeskus
Aeg: 15.00-00.00
Erisoovid: nii liha- kui kalapraad, rohkelt puuvilju.
Hind: ?
Lugupidamisega Pille ja Siim

Teenusepakkujat pole mõtet koormata infoga, mida ta ei vaja. Endale jääb ka energiat rohkem. Neil on endalgi kogemusi, neile ei maksa üleliia ettekirjutusi teha.