Olen näinud pisarais pruute, raevukaid ämmasid, kaklevaid pulmakülalisi, toidust kõhuviirusesse jäänud külalisi, murtuid jalaluid, purjus pulmakorraldajaid ja väga palju muud. Kõik see võis küll pulmapäeval olla tragöödia, aga nüüdseks on need juba naljakad vahejuhtumid, mis tagantjärele tunduvad isegi toredad seigad.

Minu 10 parimat nõuannet pulmadeks ei ole absoluutne tõde, aga usun, et neid järgides meenutate ka aastate pärast oma pulmapäeva ilma igasuguse kahetsustundeta:

1. TEHKE OMA PULMAPÄEV ENDA, MITTE TEISTE NÄGU

Sõpradel ja eriti teie väga lähedastel inimestel on sageli oma arvamus, milline teie pulmapäev välja võiks näha. Mäletan näiteks hästi pulmapäeva, kus pruut lausus mulle hommikul kurvalt meigitoolis istudes: “Mait, tead, tegelikult soovisin ma hoopis metsapulma, aga ämm oli sellele vastu.” Nad abiellusid Tallinnas Raekoja platsil.

Sellistel hetkedel kukub mu süda saapasäärde. On ülimalt oluline, et võib-olla isegi inimsuhteid rikkudes, teete oma pulmapäeva nii nagu just teie seda tahate, mitte nagu keegi teine seda soovib. Pulmad on teie suur sündmus, teie armastuse päev ja teiste arvamus ei tohiks teid karvavõrdki heidutada.

2. KUI KORRALDATE OMA PULMAD ISE, PEAKS OLEMA PULMAPÄEVAKS KÕIK PLANEERITUD

Muide, kehtib ka neile, kelle pulmapäeva korraldavad pulmakorraldajad. On väga oluline, et meenutaksite oma pulmapäeva hea sõnaga.

Pulmapäeval ärkate teineteise kõrval, panete telefonid kõrvale ning kulgete läbi oma armastuse päeva. Te ei muretse millegi üle. Katsuge mitte muretseda, kui midagi läheb valesti. Teie ümber on korraldajad, fotograaf, videograaf, pulmakorraldaja, pulmaisa, toitlustajad ja meelelahutajad, kes teavad kõik oma ülesandeid ning kes hoolitsevad selle eest, et teie ise midagi tegema ei peaks.

On ääretult kurb vaadata peigmeest, kes korraldab toitlustust või pruuti, kes ajab lilleärist taga pruudikimpu. Pange kasvõi mõni sõber korraldustiimi. See pole küll kõige ideaalsem variant, aga parem, kui usaldate talle “viinakeldri ülema” ameti, et tema saaks terve õhtu teie pulmapäeval teiste klaase täita, mitte teie ise.

Ise pulma korraldada on vahva, aga selleks eriliseks päevaks peaks kõik viimseni korraldatud olema. Ainult nii saate garanteerida, et te ei kahetse hiljem midagi ja saate päeva 100% nautida.

3. VALIGE OMA PULMATEGIJAD ISE

Esimese punktiga seotud, aga olen paraku näinud ka seda, et pruudi ema ja isa valivad oma tütre pulma pulmaisa, kes 1986. aastal oli väga äge ja tore, aga nüüd jõi end teie pulmas purju ja lisaks ei osanud ta inglise keelt, kuigi pool seltskonnast sai ainult sellest keelest aru.

Ärge saage valesti aru, väga sageli on emadel-isadel suurepäraseid mõtteid ja kindlasti ei olnud ka nende kavatsused halvad, aga mõelge enne mitu korda läbi, kas just see bänd on see, mida soovite? Kas see pulmavärv on just teie oma? Kas pulmaautoks Hummer, mida teie isa väga soovitab, on ikka see, mida tahaksite? Kui kõhklete, on juba asi vale.

On ülimalt oluline, et kohtuksite ise kõikide pulmategijatega personaalselt. Ma lihtsalt ei kujutaks ette, kui ma enne pulmapäeva ei oleks suhelnud videokõnes või kohtunud personaalselt oma pruutpaariga. Võib juhtuda, et e-mailis tore tegija on päris elus kaabakas ja lurjus.

Kui tunnete, et asi pole päris õige, siis ärge mõelge teist korda, otsige uus tegija, kuni olete leidnud selle ÕIGE.

4. PULMAKÜLALISTE PUHUL PEAB OLEMA TÄIDETUD KAKS KRITEERIUMIT

Kindlasti muretsete, kuidas pulmakülalised end teie pulmapäeval tunnevad? Sellepärast ei peaks tegelikult üldse muretsema. Kui olete teinud päeva enda nägu, siis pulmakülalised tulevad tähistama teie armastuse päeva, mitte enda pulmapäeva.

Pulmakülaliste puhul tuleb arvestada AINULT kahe asjaga, muu ei ole absoluutselt oluline:

  1. Et neil oleks süüa (ka ajastus on tähtis)
  2. Et neil oleks juua (ei pea tingimata alkohol olema)

See ongi kõik.

5. HOOLITSEGE, ET PULMAS OLEKS PIISAVALT SÜÜA JA JUUA

Eelmisest inspireeritud — “hungry people are angry people” (“näljased inimesed on kurjad inimesed”). Toitu ja jooki peaks olema nii palju, et see mitte kunagi otsa ei lõppeks.

Mõelge, et toda 1811. aasta Chateau D’Yquemi, mis maksab 115,000 eurot pudel, on teil rõõm hiljem ka kahekesi mesinädalatel nautida. Ostke ja varuge üle!

Mäletan eredalt üht pulma, kus läksime olude sunnil 15 minutiks pildistama peale avatoosti. Pruudi ja peigmehega tagasi jõudes oli toit otsas, alles vaid aurutatud juurviljad…

6. LÕPETAGE OMA PULMAPÄEVA AMETLIK OSA VAREM KUI KESKÖÖL

Aastaid on olnud traditsioon, et pulmatort peab tulema keskööl. Murrame selle traditsiooni!

Teie pulmas on vanurid, lapsed, rasedad, muidu maiasmokad, kes pikisilmi ootavad teie pulmapäeva lõppakordi — teie pulmatorti. Tehke see hiljemalt kell kümme õhtul ära.

Kui teie pulmakava peaks mingil põhjusel lõhki minema, võib juhtuda, et pulmatort tuleb julgelt peale keskööd. Olen juba aastaid soovitanud pruutpaaridel planeerida pulmatort varasemale ajale ja see töötab suurepäraselt. Mul ei ole kesköiseid pulmatorte juba aastaid olnud ja kõik on väga õnnelikud.

Kui ametlik osa on läbi, tantsige nii nagu keegi ei näeks ja visake kingad nurka, aga olge siiski valvsad, sest võib juhtuda, et ma ei ole veel peolt lahkunud ja teen jätkuvalt pilte.

7. ÄRGE MURETSEGE, KUI TEIE PULMAPÄEVAL EI PAISTA PÄIKE

Sageli arvatakse, et ideaalsel pulmapäeval peab paistma päike. Ma soovin alati enne igat pulmapäeva, et taevas oleks pilvine või päikest ei paistaks üleüldse.

Päikselise päevaga on kontrastid tugevad, silmad kissis ja varjud tugevad. Heaks pildiks on pilves ilm kõige parem.

Pole midagi lõbusamat ja meeldejäävamat, kui keset tseremooniat algav paduvihm! See on meeldivam, kui kolmekümnekraadise suvepäeva ajal päikese käes küpsemine.

8. TEHKE KÕIK NII, ET HILJEM POLEKS MIDAGI KAHETSEDA

KUI palju olen ma pidanud kuulama hiljem jutte, et “kui…”, “siis…”, “oleks meie pulmapäev olnud parem.” Väga levinud asjad, mis jäävad südamele, on raha kokkuhoid mõndade oluliste asjade pealt. Eelarve on küll tähtis, aga prioriteedid on veelgi tähtsamad. Ärge hoidke nende pealt kokku!

Kui teie pulmapäeval on kõige tähtsam söök, siis kulutage selle peale. Kui fotod, siis ärge hoidke end tagasi, vaid tellige parim fotograaf ja just see, kes teile meeldib. Kas teile on prioriteediks, et teie avatantsu saadaks Koit Toome? Helistage Koidule!

Kuigi eelarve küsimused on keerulised, on pulmade juures alati asju, mille pealt saaks kokku hoida, mis ei ole nii prioriteetsed ja millest loobumine ei saa teid ka aastaid hiljem kurvastada.

9. ÄRGE OMA PULMADE AJAKAVA LIIGA TÄIS PLANEERIGE

Teie pulma tulevad inimesed, kes suure tõenäosusega ei ole üksteist väga kaua aega näinud. Enne, kui pulmaisa teeb järjekordse “jooks ümber mõisapargi” mängu, andke neile aega üksteisega suhelda ja võtke aega endale, et nendega suhelda.

See päev möödub imekiiresti ja kõige meeldejäävamad pulmad on sellised, kus inimestel on aega ja päev kulgeb mõnusas rütmis. Mul on olnud rohkelt imelisi pulmapäevi just väga mõnusalt kulgevas tempos. See on armastuse päev, kus saab olla oma kallitega.

Kes tunneb, et pulmaisa võib teie pulmas veidi võõraks jääda, siis selle jaoks on mõni hea tuttav või sõber suurepärane valik. See on sageli oluliselt personaalsem. Kui tellite pulmaisa, on ülimalt tähtis, et te temaga enne pulmapäeva kohtute (vaata punkt nr 3).

10. KUTSUGE PULMA VAID KÕIGE LÄHEDASEMAD INIMESED

Kui teie peokoht ei ole kummist ja nimekiri on juba ammu lõhki, mõelge nii: kas oleksite ise kurb/solvunud, kui see inimene, keda pulma tahate kutsuda, ei kutsuks teid oma pulma? Kui vastus on "ei", saategi selle inimese arvelt oma nimekirja ruumi teha.

Olen sageli kuulnud, et pruutpaarid on mures nende külaliste pärast, keda nad iial näinud ei ole või kellega puudub igasugune side. Sõbrad on ka tähtsad, aga pruutpaarid lausuvad tihti oma pulmapilte vaadates, et näe, selle ja selle inimesega me enam kahjuks ei suhtle. Mõelge eelnevalt kolm korda läbi, kes on sõber ja kes mitte. Kutsuge pulma inimesed, kellest te mitte mingil juhul ei sooviks loobuda.

Läbi aastate on olnud just need 10 parimat nõuannet pulmadeks, mis võivad mõjutada enim tundeid ja seda, kuidas te oma pulmapäevale hiljem tagasi vaatate. Kindlasti ei ole üht õiget viisi, kuidas peaks teie pulmapäev välja nägema, aga üks olulisemaid asju selle juures on see, et see oleks teie endi nägu. Siis vaatate oma pulmaalbumit veel aastakümneid hiljemgi sooja südamega.

Allikas: mjstudios.com