Tänast artiklit aitas kokku panna ja lpulmade pildistamisega seonduvat lahti seletada tuntud pulmafotograaf Urmas Ääro, Arostock Images OÜ omanik.

Sellest, kui oluline on fotograaf sinu pulmas hakkad päriselt aru saama aja kulgedes

Nii see on, sest inimestel on võime halvad asjad unustada. Nii unustame võib-olla mitte nii maitsva toidu või pulmaisa saamatuse pidu õiges meeleolus hoida võ hoopisi vales toonis lilled su kimbus, aga halbu pilte oma pulmast ei unusta sa ju kunagi.

Me tavatseme oma tähelepanu suunata jõuliselt nö kulminatsioonihetkele, pulma korraldades näeme silme ees pulmapäeva, eksamiks õppides on fookus ikka vaid eksamipäeval jne, kuid ometi tuleks oma pilku veidi avardada ja vaadata asjadele suuremas plaanis. Fotograafi oma pulma jäädvustama valides tehakse valik väga tihti imekaunite ja romantiliste ilupiltide järgi. Need on lihtsalt nii ilusad. Ja fotograafidel on nende abil ennast hea reklaamida. Peale pulma kibeled sa just ilupilte näha. Kuid ilupildid on üsna moeteema. Eile oli moes romantiliselt uduseid pilte teha, täna plassid vintage stiilis pildid, homme tuleb midagi muud. Tõeliselt ajatu on aga hea fotojutustus. Pole tähtis, kas pildid on mustvalged või udustatud, tähtis on, et nad meenutaksid värvikalt seda meie elu tähtsamat sündmust sündimise järel. Võimekus oma piltidega lugu jutustada pole jõukohane aga kaugelt kõikidele inimestele kes kaamerat oskavad käsitseda. Meenutame sellist lastesaadet nagu “Jutupliiats”, kus  Raivo Järvi joonistas paberile kaks täppi ja kaare ning meile vaatas äkki sealt vastu karu. See on võime tabada olulist ja see ka esile tuua.

Mida sa loo jutustamise all täpsemalt silmas pead?

Lisaks suurele ressursile, mis pruudi ilu nimel käiku läheb, on olemas ka vaid pulmapäevale omane väga tugev sisemine sära, mis ei jää pruudi juures kellelegi märkamatuks. Fotograafina pead olema ikka tõeline kobakäpp, kui ei suuda nii jõulist ilu fotole saada. Ikka saadakse. Hoopis teine lugu on aga loojutustamise võimega. See, kuidas ilupilt õnnestus, huvitab peamiselt pruuti ja kohe peale pulma.

Kas sa oled hoidnud käes oma vanaema pulmapilti? Kas oled end avastanud mõttelt, et sooviksid rohkem näha ja teada saada sellest nii ammusest päevast, mis ometi on ka sinu jaoks nii oluline? Aga pildid ei kajasta seda, mida tahaksid tegelikult näha.

Kui sa pead oma pulmapäeva tähtsaks päevaks, siis tuleb ka fotograafi valimisse hoolega suhtuda. Kuna fotograafia on olnud viimasel kümnendil väga populaarne hobi, siis on olemas ka väga palju tegijaid selles vallas. Kindlasti leiad endale sobiva, kuid eks võimalusterohkus teeb valiku tegemise ka keerukamaks. Ära langeta otsust mõne ilusa lavastatud pildi alusel. Nagu juttu oli, polegi neid nii raske teha ja enamus saavad sellega hakkama.

Kindlasti on tähtis fotograafi kogemus antud vallas. Võimekas loodusfotograaf ei tähenda iseenesest veel head pulmafotograafi.

Hea foto aluseks on mitte niivõrd pildistamistehnika tundmine, kuivõrd valdkonna tundmine, mida jäädvustatakse. Kõnekad hetked mööduvad sageli väga kiiresti ja kui sa ei oska neid hetki oodata, ei suuda sa neid ka tabada. See reegel kehtib igal alal, mitte ainult pulmafotos. Seega peaksid tähelepanu pöörama fotograafi pulmapildistamise staažile. Kindlasti ära piirdu ilupiltide vaatamisega, vaid küsi mitme pulma lugu vaadata. Kui need lood köidavad sind, siis võid loota, et ka sinu pulmast jäädvustatakse meeldejääv lugu.

Kindlasti on oluline, et fotograaf ka inimesena sulle meeltmööda oleks. Ilupildi ilu, mis minu jaoks tähendab eelkõige loomulikkust, sõltub sellest, kui vabalt sa ennast fotograafi objektiivi ees tunned. Saage fotograafiga kokku ja usalda oma sisetunnet. Kui tunned end temaga ebamugavalt, tunned ju sama ka fotosessioonil ja seda ebamugavust näed hiljem piltidel. Ka ilupildid, ehkki nad lavastatakse, peavad lugu jutustama, lugu paari omavahelisest soojusest ja hoolimisest. Sulle ebasümpaatne fotograaf ei lase sul end oma kallimaga vabalt tunda.

Mõni sõna ka teenuse hinnast või õieti sellest, kuidas see kujuneb ja kui palju tööd kliendi heaks tehakse.

Tegelikult on fotograafi tööpäev sinu pulmas kõigist tegijatest pikem. Alustab ta ju üsna hommikul koos pruudi meikimisega, aga sageli lisandub siia ju ka eel- ehk nö proovisessioon. Lõpetab ta harilikult südaööl. Kokku sel päeval nii umbes 15 tundi. Hiljem järgneb sellele arvutitöötlus, minu puhul kolm päeva. Lisaks kohtumised ja muu. Töötunde tuleb päris palju mida tehakse ühe pulma nimel. 20€ tunnis tasuda mõne teenuse eest ei ole ju kuigi kõrge hind. Kui palju küsib kummimees rehvivahetusel poole tunni eest? 35€. Kui arvutada, et töötunde kulub nii 40 ringis siis 800€ fotograafi teenistust ei ole ju tegelikult kuigi kõrge. Kummimees teenib rohkem ja tehnika on ka arvatavasti odavam kui hea fototehnika. Mõlemad on hooajalised tööd, aga pulmi saab pildistada ikka vaid reedel ja laupäeval. Ja arvatavasti kummimeest sa sellise hoolega ei vali kui fotograafi, seega peaks olema õiglane, et fotograafi näol on tegemist personaalse, seega ka kallima teenusega.

Kui sa ootasid 10 soovitust sellest kuidas oma pulmapiltidel hea välja näha, siis seda siin ei tule.

Sellel päeval on niikuinii loodud fotograafile parimad tingimused hea foto saamiseks — meik, riietus, meeleolu, kohad. Ilm võib mõnikord alt vedada, aga fotograafias öeldakse, et halb ilm ongi hea ilm pildistamiseks. Muidugi ei saa pruuti vihma käes leotada ja sellisteks juhtudeks on pulmafotograafil varuplaanid olemas. Üks “käsk” mul siiski on, mis ka reaalselt mõjutab just lavastuspiltide tulemust. Kuna mina hindan nendes piltides eelkõige loomulikkust, siis need paarid, kellega oleme eelsessiooni pildistanud, tunnevad end minuga koos pulmapäeva sessioonil tunduvalt vabamalt, ja seega ka romantilisemalt omavahel ning see on näha ka piltidel. Lisaks saan mina aimu nende “modellivõimetest” ning tean paremini planeerida pulmapäeva sessiooni. Minu paar aga saab aimu, kuidas minuga see töö käib ning pulmapäeval kohtume juba nagu “vanad sõbrad”.

Kindlasti räägib sulle sinu poolt väljavalitud fotograaf sellest, mida tema töös sinuga vajalikuks peab. Aga liiga palju korraldusi ei tohiks fotograaf küll anda, kuna tema asi on jäädvustada seda, mis on. Sa ei teeks ju meiki teisiti kuna fotograaf tahtis või ei vahetaks oma pulmavärvi. Ja seda pole muidugi ka vaja, sest nagu ütlesin, on pulmas niikuinii kõik kõige paremini seatud ja head pildid sõltuvad vaid fotograafi võimekusest. Kõige tähtsam on endale see õige fotograaf leida.

See jutt sai nüüd fotograafiast ja fotograafist, kuid tihti toimetab pulmas ju veel üks tegelane, kes mälestustega tegeleb — videomees.

Eesti pulmas peetakse millegipärast fotograafi tähtsamaks, vene pulmades kipub vastupidi olema. Maitse asi. Need on väga erinevad asjad ehkki tegelevad mõlemad mälestuste loomisega. Kui plaanid palgata oma pulma mõlemad, on mul sulle mõned soovitused.

* Esmalt, katsu leida kindlasti videomees, kes teab, kuidas pulmas toimetada. Teleoperaatori tööstiil on väga erinev sellest, mis pulma sobiks. Häid pulma videoinimesi pean ma üldse väga tõsisteks tegijateks, kuna nad peavad keerulistes valgusoludes saavutama väga kvaliteetse tulemuse.

* Kõige selle juures peavad nad - samuti nagu fotograaf - jääma võimalikult märkamatuks. On üsna häiriv, kui su pulm muutub filmivõteteks. See viimane kipub telemeestel probleemiks olema, sest nende tavatöös pole nähtamatuks jäämine ju vajalik.

* Ka oleks vajalik, et video ja foto oleks suutelised omavahel kenasti koostööd tegema, kuid kõikide komplektide puhul ei pruugi see sugugi õnnestuda. Mõistlik oleks sul ka enda jaoks läbi mõelda, kumb sulle olulisem on. Kui ma tean, et pruut tähtsustab videot, siis olulistel hetkedel loovutan kõige “magusama” positsiooni videotegijale. Oleme ju mõlemad ühe asja eest väljas.

Heade piltide seisukohast on oluline roll ka pulmaisal. Hea ja kogenud tegijana saab temast ka justkui tiimi juht.

Bänd läheb niikuinii peale siis, kui pulmaisa ütleb, aga ta annab ka foto- ja videograafidele märku, millal on tal kavas mõni oluline üritus läbi viia. Nii ei maga me midagi olulist maha.