Pulmakorralduses olen tähele pannud veel üht asja, mida tahaksin lõpetuseks öelda.

Kui noorpaar on teavitanud oma sõpru ja sugulasi teatega, et neil on plaanis pulm korraldada, siis on paljudel paaridel tekkinud selline seis, et ühel ajahetkel seisavad nad fakti ees, et mõlema poole vanemad on hoogsalt end korraldusse pühendanud ja ka sõbrad tahavad midagi endast anda, sest pulm on ju midagi erakordset!

Jah, nii see ongi, et pulm on erakordne ja kahe inimese armastuse ühendamise sündmus, kuid austame kõigepealt noorpaari enda soove, tahtmisi, mõtteid ja alles siis vaatame, kas saame kuidagi aidata mingile segmendile õlga alla pannes. Nii vanemad kui sõbrad võivad oma tegemistes olla kõige paremate soovidega, aga kõik ei pruugi noorpaarile meeldida või ei haaku need noorpaari mõtetega.

Planeerimata üllatused löövad ajakava sassi

Meil oli noorpaariga kogu pulma ülesehitus koostöös pulmavanemaga juba paika pandud. Kaks päeva enne üritust teatas noorpaari lähisugulane soovist teha peol üllatusesinemise. See on iseenesest hea idee, aga siinkohal tuleb koostööd teha pulmakorraldaja ja pulmavanemaga, et üllatus täpselt ajakavva ja teiste sündmuste vahele paigutada. Lähisugulasele sai antud kellaaeg ja ka esinemiseaeg, mida aga sugulane eiras ja sõitis hoopis keset pulma oma üllatusesinejatega sisse. Esinemine venis ka kolm korda pikemaks kui algselt oli kokku lepitud. Plaanitud tegevuste ajaplaan oli rikutud, kuigi õhtu jooksul püüdis pulmavanem selle tasa teha ja tegi ka, aga lõppkokkuvõttes on see teistele hoiatuseks, et austame ikka noorpaari ja nende soove ja kui tuleb soov üllatada, siis ikka koostöös pulmakorraldaja ja pulmavanemaga.

"Sina saad korraldada oma lapse pulmad!"

Toon veel ühe näite. Tegemist oli vene rahvusest noorpaariga. Suures osas rahastasid vanemad noorpaari pulmi ja kui pruut julges peokohas kohtumisel ka oma soovidega lagedale tulla, siis ütles peigemehe isa talle otse ja järsult, et Teie pulmad on meie korraldada ja kui teile endil tulevad lapsed, siis on need teie korraldada! Nii on nende suguvõsas alati olnud aastakümneid ja põlvkondade kaupa ja seda tuleb aktsepteerida. Pruudi silmad läksid veelkalkvele ja ega tal muud üle jäänud kui selle pere tavadega nõustuda. Pulmakorraldaja vahendamise abiga sai pruut lõpuks osaliselt oma tahtmise.

Kui aga noorpaaril pole pulmakorraldaja näol sellist tagalat ja vahendajat võetud, siis tuleb taolisteks olukordadeks ise valmistuda ja ise seista oma soovide eest.

Olen näinud noorpaari sõpru, kes on igati vahvalt noorpaari aidanud pulmakorralduses ja sellega hästi ka toime tulnud, aga ka siin peavad nad abiellujaid väga hästi teadma ja see peab olema eelnevalt noorpaariga ka kokku lepitud, sest parimate soovidega tehtud üllatus ei pruugi noorpaarile meeldida või nende pulmatemaatikaga haakuda.

Kord juhtus näiteks, et sõbrad lubasid tseremooniakoha dekoreerida, kuid teatasid kaks tundi enne tseremooniat pruudile, et nad sinna murule seda tegema ikka ei saa tulla, sest määrivad mullaga oma peokingade kontsad. Pruudil oli siis suur mure kaelas ja ta pidi sel päeval ise kiire lahenduse leidma. 

Austame ikka noorpaari endi soove ja mõtteid ning teeme nende päeva ilusaks sellega, et paneme end külalistena kenasti riidesse, võtame kätte ilusad lilled, varustame end hea tujuga ning edastame neile parimad soovid nende abielu pikkadeks pilvituteks aastateks!

Teie pulmakorraldaja