VINCENT VAN GOGH

Vincent sündis 30. märtsil 1853. a. Hollandi väikelinnas Zundert´is, olles Reverend Thodorus van Gogh ja Anna Carbentus´e pere vanim poeg.

Kuueteistkümmnendal eluaastal kolis Haagi ja alustas töötamist firmas Goupil & Co kunsti müüjana. Neli aastat hiljem siirdus ta firma tütarettevõttesse Londoni, kus ta töötas aasta, kunsti müümine aga paelus teda üha vähem, samas suurenes tema huvi religiooni vastu.

1876 Vincent vallandati ja ta suundus Ramsgate`i, kus töötas õpetaja assistendina. Jõulude ajal pöördus tagasi vanematekoju.

1877 töötas mõne kuu Dordrecht´is raamatute müüjana. Ta oli õppinud teoloogiat, mis oli tema tegelik kirg, ja uuris ise teoloogia põhitõdesid. Ilma erialase hariduseta alustas tööd novembris vaimulikuna Belgias Borinage`is.

1880. aasta suvel puhkusel olles tegi mõningad skitsid vaimulikest ja maaelust. Oktoobris suundus Brüsselisse, et alustada kunstiõpinguid, kus puutus kokku paljude prominentsete saksa kunstnikega. Sellel perioodil maalis peamiselt inimesi.

Septembris 1883 kolis ta maale, kus maalis maastikke ja talupoja rasket elu maal, valmis palju skitse.

Alustas õppimist Antverpeni Kunstiakadeemias, kus joonistas modelle ja tegi tutvust Jaapani kirjaga, sealt edasi läks Pariisi, sai mõjutusi oma loomingule impressionistidelt, aga linnaelu tegi teda närviliseks ja ta pöördus maale tagasi.

Vincent püüdis leida oma teed kunstimaailmas. 1888. aastal läks Arles’i Lõuna-Prantsusmaale, kus töötas kõige viljakamalt.

Selsamal aastal lõikas tüki oma kõrvast.

27. juulil 1890 tulistas omale rinda ja suri 29.juulil.

Place du Forum

Van Gogh maalis selle 1888 a. sügisel Lõuna-Prantsusmaal.

Aastal, kui ta oli Pariisis, sai ta mõjutusi impressionistidelt ja neoimpressionistidelt. Vincent alustas valguse ja säravate värvide kasutamist. Tumehallide ja pruunide asemel kasutas punast, sinist ja kõrvale veel oranzhi, rohelist ja lillat. Pintslitõmme ja joon olid suurenenud ja julgemad. Veel korra Arles’is, pühendus ta lõuna maastikule, maalis nagu transis olles – hiilgavalt, säravalt, kiirelt, intensiivselt. Õied olid vallutanud viljapuuaia, pargid, väljakud olid nagu kuulsas maalis `The Café Terrace at Nigt`.

Tema kiri õele Wilhelminele sisaldas kommentaari sellele maalile:

“Ma lihtsalt vaatasin tegevuspaika ilma musta värvita. Ainult imeilus sinine, lilla ja roheline, mis illustreeris väljakut kummituslikult kahvatult, sidruni-rohelistes värvides. Võtsin endale mõnusa asendi sellel õhtul ja joonistasin. Hiljem lihtsalt tegin joonistusest maali, aga parem on maalida otse.”

Karastava õhu värskus

Tipunoot: tsitrus, greip, bergamot
Aroom: Guatemala kardemon, lavendel
Lõhna süda: lilleõied,pelargoonia
Vürtsid: pipar, muskaatpähkel, nelk, vürtsköömen
Baasnoot: puit - seedripuu, patchouli, vetiver, sandlipuu, muskus, hall merevaik

Tõeliselt maskuliinne aroom koos karastava õhu värskusega, tipunoot on lavendel koos sooja noobli puidu ja eksootiliste pipardega.

The Starry Night Over The Rhone

Van Gogh maalis selle 1888 a. Arles’is, Prantsusmaal

Selles faasis oli Vincent van Gogh väga aktiivne, ühe aasta jooksul tegi umbkaudu 150 tööd - maalid, skitsid, joonistused. Ta joonistas kirega, jõuliselt. Enamus tema tööd sisaldasid loodust ja rasket elu maal. Eriti inspireerisid teda tähed ja valgusmäng, mis on näha ka sellel maalil.

Vincent van Gogh kirjutab:

"Sellel hommikul nägin ma oma aknast maastikku enne päikese tõusu, kus olid ainul hommikused tähed, mis näisid väga suured. Selles hommikus on rohkem elu, kui eales värvilises päevas”.

Tipunoot: tsitrus,greip, bergamot
puuviljad: mustsõstar, ploom, virsik
roheline: luuderohu lehed
Lõhna süda: lilleõied ylang-ylang, roosi õielehed, geraanium, freesia,jasmiin
Vürtsid: kaneel
Baasnoot: muskus
palsam: vanilje karamell, kohvi
puit: sandlipuu, võhumõõga juurepulber


Ja veel üks auhind: Van Gogh For Women