Väiksema, kuni kuue osalejaga üritusel on lihtsam arvestada kõigi külaliste maitse-eelistustega. Pulmapeo puhul on sama personaalsust keeruline saavutada ja tuleb teha valikuid, mis otsivad erinevate maitsete vahel kuldset keskteed.

Joogivaliku lihtsustamiseks annab Prike joogiekspert Hannes Aedla mõned näpunäited:

1. Kõige tähtsam on alati jälgida, et alkoholi tarbitaks vastutustundlikult. Kindlasti peab enne pidu mõtlema läbi, kuidas külalised turvaliselt koju saaksid, et vältida joobes juhtimist. Elementaarne on vee olemasolu kogu peo vältel. Ei tee paha ka külalistele meenutada, et kokteili nautides ei unustaks ka veega end värskendada.

2. Olenevalt toitude serveerimisest ja ürituse pikkusest tuleb otsustada, millal ja mitut jooki serveerida. Rootsi laua või a la carte serveerimise vahel aitab tavaliselt valida toitlustaja, kellega koos tuleks ka joogikaart läbi arutada, et catering jõuaks joogid serveerida õigeaegselt ja korrektselt.

3. Ürituse juhatab tavaliselt sisse tervitusjook. Selleks on klassikaliselt vahuvein. Pigem eelistada kuiva või poolkuiva šampanjat, cavat või proseccot. Selline vahuvein tõstab söögiisu ja samas on sellega sobilik pakkuda kerge suupiste. Populaarsed on ka kerged ja värsked kokteilid, näiteks Kir või mõni mu vahuveinipõhine pikendatud jook. Kuna maitseid on erinevaid, siis võib lisaks pakkuda ka õlut. Erinevate kvaliteetsete õllede valik on tõeliselt mitmekülgne ja sobiva kesvamärjukese peaks leidma igaüks. Siiski õlu peaks olema sellisel juhul pigem hele ja kerge. Näiteks pilsner tüüpi õlled.

4. Joogikaardi koostamisel on hea teada, palju on külaliste seas naisi ja mehi ning millises vanuses on valdav osa külalisi. Näiteks sageli naised eelistavad veine rohkem kui kangemat alkoholi. Nooremad inimesed on rohkem avatud kokteilidele, näiteks džinn toonikuga ja rumm koolaga on nii populaarsed kui ka lihtsad valmistada. Vanemad inimesed naudivad jooke pigem traditsioonilisemalt.

5. Veinide puhul piisab ühest valgest ja ühest punasest veinist. Kuna suupistete ja toitude valik on tihti lai, on keeruline ja ajamahukas serveerida iga toidu juurde erinev vein. Vein peaks iseloomult sobima erinevate roogadega, kuid samas olema ka nauditav eraldiseisvana.

Populaarsemad viinamarjasordid on Riesling, Sauvignon Blanc ja Pinot Grigio heledatest marjadest ning Cabernet Sauvignon ja Shiraz tumedatest marjadest. Nendest marjadest on meil hea suur valik veine nii erineva kuivusastmega kui ka erineva hinnaklassiga. Valget veini kulub tavaliselt rohkem, sest seda tarbitakse ka ilma toiduta.

6. Kange alkoholi valimisel võiks piirduda lihtsa valikuga. Enamasti on teada, palju seltskonnast eelistab pitsi viina ja millised kokteilid on sõpruskonnas populaarsed. Serveerimise juures tuleb kõik toitlustajaga läbi arutada. Soovitaksin luua eraldi baariosa koos baarmeniga, kes jälgiks, et oleks olemas jää ja garneering kokteilide serveerimiseks.

7. Joogivaliku tegemisel on oluline, kelle käest ja kuidas on plaanis joogid osta. Oluline on, et puudu ei jääks, samas ka liiga palju tellides lähevad kulud väga suureks. Vahel on võimalik cateringi kaudu tellides maksta ainult tarbitud jookide eest. Sama võimalus on ka praegu Prike e-poe klientidel, kui selles eelnevalt kokku leppida.