Soovid selle jäädvustada iga oma meelega. Mõni hetk on elus ilusam kui teine, mõni hetk on kohe väga- väga ilus ja kogu hingest soovid, et kõik need minutid, omal üleval viisil, oleks oma täiuslikkuses eredalt kaunid.

Pulmapäevas on külluses detaile ja detailide tagant on meid piilumas tradistioonid. See pidupäev on aupaklik kummardus siirale, pühendunud armastusele ja meid juhtivatele traditsioonidele. Detailid, detailid, detailid… hoolikalt valitud iga lilleõis, peen käsitöös sündinud kohakaardid, romantilised küünlad, sensuaalne sukapael, soliidsed mansetinööbid, ahvatelvad dekoratsioonid tordil, meelad meloodiad, tähanduslik kaelakee…

Ehetel on tegelikult lausa erakordne roll pidulikel sündmustel. Pulmad on kindlasti pidude hulgast see kirgas kroonijuveel- neist kõigist kõige ülevam. Nii nagu kohustab meid elus meie staatus, nii seavad ka sündmused meie ette mõningad tähtsad valikud.

Ehted ja ehtimine on inimkultuuriga kaasnev nähtus, mis seotud eeskätt ilu ja kaunistamisega. Ehe ei ole midagi argist ega esmavajadusi rahuldavat, pigem esteetiline väärtus (“Eesti ehtekultuur”, Jana Reidla). Esteetiline väärtus ongi teema, millel täna peatume. Artikkel on ellu kutsutud heast tahtest pöörata tähelepanu pulmapäeva ehetele.

Abielusõrmused pole sel päeval ainsad olulised ehtemaailma esindajad, kuigi jah, nemad on ehteansambli solistid sel imelisel pidupäeval. Rõõmuga suuname Teie mõtted radadele, kus ammutada inspiratsiooni. Seda selleks, et Teie elu tähtsündmusel lisaks abielusõrmustele, võiks särada imetluse ja tähelepanu keskmes pärlid, kristallid, vääriskivid, kuld- ja hõbeehted… tehes komplimente pruudi ilule. Kaunistades kaela, lisades aksenti veetlevale pulmakleidile, voogavale soengule, veatule jumestusele. Selle päeva energeetikas kumavad kõik ehted lausa hoomamatut maagilist ilu.

Ehe on sõnum- esteetiline ja tähenduslik. Kuid mitte ainult ilu ja uhkuse pärast pole neid kantud, neis on olnud aegade jooksul ka üksjagu kaitse- ja tõrjemaagiat, uskumusi ja kindlasti ka ühiskondliku positsiooni ja staatuse näitajat (“Rahvuslikud ehted”, Siire Vanaselja). Eesti ehtekultuur on pikaajalisem ja traditsioonilisem kui esialgsel pilgul meile aegade hämarusest paista võib.

Ka kaugetest aegadest kohtame pulmade ja ehtimisega seonduvaid traditsioone. Meie esivanemad panid erilist rõhku pulmade ajal pruudi ehete rohkusele. Usuti, et pulmad on naise jaoks ülemineku tseremooniaks neiust naiseks ning kurjad jõud võivad sel hetkel mingil moel õrna pruuti kahjustada. Seepärast peideti oskuslikult pruudirõivaste ornamentikasse sümboleid, mis kaitseks. Tõrjemaagia eesmärki kandsid ka ehted. 

Näiteks kandsid naised helemeid nii päeval kui ka öösel. Rahvatraditsioon räägib, et kui helmed kaelas polnud kurjal jõudu. Vana rahva kohaselt kinkisid ristivanemad pisitüdrukutele helemeid. Rahadega helmekeed kuulusid mehelelemineku eas neidude kaasavara hulka. Ehted muretsesid vanemad tütardele neiuikka jõudmisel, neid kinkis hiljem ka peigmees (“Helmekeed” Reet Piir).
Ääretult põnev on avastada, et juba kaugel ajal väärtustati ehteid. Neist peeti lugu, hinnati ja kirjutati esimesed salapärast, maagiast, uskumustes läbi põimunud peatükid Eesti ehteajaloost. Kaasates sellesse ka pulmatemaatika. Miks mitte hoida tänastes tavadeski ehetele erilist kohta pulmapäeva detailide aardelaekas? Sündmuse väärikus lausa palub meilt, et tähistaksime selle pidulikkust igas detailis.

Pulmakleit on kindlasti ühe naise elus kõige hinnalisem kleit, sama võib väita ka mehe ülikonna kohta. Vahuvein, mis sel päeval pokaalides kihiseb on kõige maitsvam, peokoht parim võimalikest, tort suurim, mida seni nähtud… kõik on sündmuse vääriline. Seda võiksid olla ka pruudi ehted ja peigmehe aksessuaarid- pidu palub meilt seda.

Loomulikult on pulmapidu suure eelarvega ja seab siiski kusagile piirid. Õnneks on ehtemaailma valikud rikkalikud ja väärismetallist ehteid võib leida väga laias hinnaskaalas. Nii hõbedast, kui kullast ehted kannavad edukalt välja antud sündmuse ülipiduliku standarti. Mis on aga väärismetallist valmistatud ehete tohutu eelis? Neil ehteil on potensiaali kesta ajas ja saada osaks peretraditsioonidest- ühe suguvõsa naiste aardeks muutuda, mida emalt tütrele edasi anda pulmade eel. 

Väärtuslik ehe sünnib ajas, ehted on saladuste ja mälestuste kandjad, truuduse ja võimumängu sümbolid. Ehted kestavad inimestest palju põlvkondi kauem ja koos ehetega nende kandjate lood (“Stiilist”, Katrin Kuldma, Olga Makina).

Armsad pruudid teadke, et teie pulmapäev väärib teie hingelaadist inspireeritud detaile- ehtedki jutustavad teist. Need võivad olla tagasihoidlikud või toretsevad, uskuge teie sisetunne juhatab teid ehteni, mis kõnetab teid õige intensiivsusega.

Oli ääretult meeldiv teiega jagada oma mõtteid. Ehtemaailm on põnev, kaasakutsuv, läbipõimunud traditsioonidest, lugudest, sümboolikast, maagiast, armastusest, kirest, hingestatud žestidest. Puhas ilu kõigis tema erinevates vormides.

Teie pulmapäeva ehted on Selle Päeva, selle tähtsündmuse talismanideks, helisedes aastaid hiljemgi positiivsete tunnete energeetikas, olles endasse salvestanud Teie suurima õnnetunde.

Teksti koostas Kristiina Kõllo Goldtime juveeli- ja kellakauplustest.
www.goldtime.ee
facebook.com/goldtime.ee

Jaga
Kommentaarid