PÕHJUS 1: Sinu voodi pole enam seksikas

Ikka ja ikka kostab, et voodit peaks kasutama ainult magamise ja seksi eesmärgil. Siis miks ometi tuuakse voodisse kolmandad osapooled: süle- ja pihuarvutid, ajakirjad? Kogu see tehnoloogia ja muu kõrvaline vidin voodis tekitab unetust ning mõjub raskusena seksielule. On ju raskem ka initsiatiivi hoida, kui partner on peitunud ajalehe taha, pilk on naelutatud teleekraanile või tema käed tegelevad endaga ja sinuga tegelemise asemel netis surfamisega.

LAHENDUS: Vähim, mis teha saad — magamistuba olgu tehnikavaba. Seejärel süvene oma elusse, alates romantikast, tööst ja lõpetades pere ja hobidega, ning tee seksist esmavajalik, see vabastab pingetest! Kui vaja, pane kas või kalendrisse kirja nagu muudki kohtumised.

PÕHJUS 2: Medikamendid varastavad sinu seksiisu

Eks see ole irooniline! Kõigepealt hakkad võtma rasestumisvastseid pille, et elada muretut seksielu, või muid suukaudseid tablette, kuid mõne aja pärast mõjuvad need su libiidole hoopis vastupidi. Miks nii?

Suukaudsed medikamendid sisaldavad östrogeeni, mis toodab rohkem valku nimega SHBG. Viimane võib aga püüda lõksu testosterooni, viies sinu libiido madalale. On isegi uued uurimused, mille järgi võib medikamentide mõju olla pikaaegne. Seksiisu vähendavad ka ärevushäire-ravimid, antideprssandid, vererõhualandajad.

LAHENDUS: Küsi oma arstilt medikamentide kõrvalmõju kohta. Kui tahad hoiduda rasedusest, siis väldi võimalusel rasestumisvastaseid pille, kasuta pigem kondoomi, pessaari või hormoonivaba spiraal.

PÕHJUS 3: Sinu hullumeelne kiire elu
Sa veedad oma päevi töötades, kokates, trennis ning hoolitsedes pere eest. Ja sellest hoolimata oodatakse sinult kell 23.30, et lehvitaksid oma “maagilist jumalanna võlukepikes”. Ometi oled kurnatud, krooniline stress pole kaasaja ühiskonnas enam mingi haruldane nähtus — see võib su hormonaalse tasakaalu segamini lüüa, tuues kaasa suuri muutusi organismis. Ja muidugi ei tasu unustada tänapäeva suurt ohutegurit seksile — tehnoloogia.

LAHENDUS: Spontaanne seks jääb tavaliselt arvestusest küll välja, kuid just sellega tasub tegeleda. Lukusta oma magamistuba, vii toast ära tehnika, lülita välja mobiiltelefon, võta tempot alla ning nautige koos vanni. Soe vesi mõjub küll uinutavalt, kuid vähemalt oled eemal tehnikast ning silmi jagub vaid kallimale. Vannivette võid lisada ergutavat ylang-ylang-aroomiõli.

PÕHJUS 4: Sulle ei meeldi su keha
Paljud naised leiavad, et nende kehe ei kannata kriitikat, kuna pole trenni jõudnud või on rasedus teinud oma töö. See on asja emotsionaalne külg, sest meedias räägitakse valjul häälel sellest, “milline naine on seksikas”. Teisisõnu on selliste väljaütlemiste sõnum see, et seksimise asemel näe pigem hea välja.

LAHENDUS: Naistel on omadus end üle kritiseerida ning lasta ennast häirida pisematestki asjadest. Kuigi teised neid vigu ei näe või leiavad hoopis selle olevat atraktiivse. Tunne enda vabalt, küsi oma partnerilt, mis talle sinu juures meeldib. Tema komplimendid võivad su tuju ja enesetunnet tõsta. Ära aga alahinda vaimset healolu, kui oled lahti saanud paarist-kolmest lisakilost. Hiljutises uuringus ütles 37% vastanutest, et väikegi kaalukaotus paneb tundma end seksikamana.

PÕHJUS 5: Sul on menopausieelne aeg
Enne menopausi hakkavad kehas toimuma nmuur´tused, mis võivad olulisel määral mõjutada sinu libiidot. Seks tundub väsitav, justkui jookseksid maratoni. Tundlikud vagiinakudemed on vähem niisked, kuivus tekitab valu ning valulik seks viib eluni seksita. Esineda võivad ka kuumahood. uurimused on näidanud, et naine, kelle seksuaalne iha menopausi ajal langeb, higistab öösiti rohkem, uni on häiritud ning esineb depressiooni.

LAHENDUS: Räägi oma perearstiga vastu- ja poolthäältest ning proovige hormoonravi, mis vähendab menopausi vaevusi. Uued uuringud näitavad, et östrogeenikreem (östrogeen — naissuguhormoon) või pärakuküünal võivad vähendada tupekuivust ilma kõrvalnähtudeta. Samuti on head libestid. Männipuukooreekstraktist on leitud mõnel juhul abi. Igal juhul konsulteeri oma arstiga, enne kui hakkad midagi uut proovima.

Loe lisa homme!