Vähe on asju, mille suhtes inimesed oleksid nii tundlikud kui ebarahuldav seksuaalsuhe. Samas on intiimseid muresid äärmiselt raske sõnadesse panna ja partneriga neist rääkida.

Kes räägivad oma seksuaalprobleemidest kergemini, mehed või naised? “Üllatavalt sageli räägitakse neist üldse üllatavalt vähe,” kostab dr Rammul. “Nii meestel kui ka naistel on olemas soo-omased psühholoogilised iseärasused, nii et räägitakse eri keelt. Sõnum ei jõua pahatihti vastassugupooleni.”

Tohter ütleb, et ei söandaks kumbagi poolt esile tõsta — asi võib kinni olla nii mehe kui ka naise või mõlema taga korraga. “Aga kui pikaajalisest suhtest rääkida, siis on päris kurb vaadata, kuidas asi sageli lihtsalt lastakse lörri. Tekivad näiteks mingisugused intiimprobleemid. Siis mõeldakse, et küll aeg kõik haavad parandab. Aga asi läheb üha enam käest ära, kui nendega ei tegeleta.”

Kodutohtri märtsikuu teemad:
* Kas kõrge kolesterool on tõesti kasulik?

* Immuunsuse müüdid ja tõed

* Rasedusdiabeet ja diabeetiku rasedus

* Kehv seks, kehv suhe?

* Ultrahelist nõelteni välja

* Kortsule pidur peale: 30+, 40+, 50+, 60+

* Asbesti varjatud ohud

* Kas kasvamine teeb valu?

* Asjatu süütunne kulutab

* Põnni hea uni

* Kõhuvalu kui valvepolitseinik

* Dieet, mis lubab unelmate keha

Raske tee tippu

Võtame näiteks situatsiooni, kus naine ei saavuta orgasmi. “On ju igasuguseid teooriaid ja legende — loodetakse, et nt pärast sünnitust tekib orgastilisus või et küll ta aja jooksul ikka tekib ning probleem laheneb ise. Ent tegelikult on nii, et võib-olla alguses on heameel, et teisel on hea, aga kui ise vahekorrast midagi ei saada, siis ühel hetkel hakkab seksuaalsoov maha käima, sugeneb vältivkäitumine ja isegi seksuaalne aversioon, mille korral mistahes seksiga seonduv on lausa vastik. Ning seksuaalsus tiksubki maha.”

Või siis lastakse mõne ravimi kõrvaltoimel oma elu rikkuda, tarvitades medikamente, mis kas võtavad maha seksuaalsoovi või tekitavad naisel lubrikatsioonihäireid (antibeebipillid, depressiooniravimid vms). “Kui mees märkab, et naine näiteks eelmängu ajal kehaliselt kaasa ei lähe, tupeeritis on vähene, võib-olla tekib ka valulikkus, siis kipub mehel pähe mõte, et ju ma siis ei ole oma naise jaoks põnev.” Taas on suur võimalus, et kui teema üldse maha vaikitakse, läheb asi pisiasja pärast untsu. Kogu probleemi saaks aga lahendada lihtsalt ravimit vahetades, selle doosi muutes või tarvidusel mingi perioodi vältel seksuaalsust stimuleerivaid preparaate tarvitades.

“On üsna tavaline, et kui naine orgasmini ei jõua, siis kerkivad mehel esile puberteedihirmud: äkki on mu suguliiges liiga väike? Äkki ma ei oska, ei suuda vms. Ja siis lihtsalt hakatakse seksimisest kõrvale hoidma.”

Naine tunneb ennast teistpidi halvasti, kui mehelt vastukaja ei saa: ma ju püüan nii väga, miks asjast midagi välja ei tule? Äkki aga peaks vähem püüdma?

“Ongi nii, et seksimine on suurte inimeste mäng,” ütleb dr Rammul. “Kui seda teha surmtõsise näoga ja vastava häälestusega, siis ei ole sellest suurt lusti ühel ega teisel.”

Millised on ohu märgid ja kuidas abi leida, loe edasi Kodutohtri märtsikuu numbrist.