Üha avatumaks ja julgemaks muutuvad ka noormehed. Eelmisel aastal vastasid spetsialistid
vahendusel 456le noormeeste esitatud küsimusele, mis on viiendik kogu küsimuste hulgast. Näiteks üle 60 küsimuse esitati sugulisel teel levivate haiguste kohta, neist kolmandik puudutas HIVi. Ka poisid tunnevad huvi abortide ja rasestumisvastaste vahendite kohta. Toome väikese valiku nende küsimustest.

Kas HIViga seotud nähud võivad välja lüüa juba paari päeva jooksul pärast nakatumist? 18 a.

TervisPluss märtsis:
  • Silmaoperatsiooni poolt ja vastu
  • 6 kindlat rasedustesti
  • Akneabi loodusapteegist

    Telli ajakiri!

  • Kas kunstliku viljastamise teel on võimalik nakatuda aidsi, kui doonor on HIV-positiivne? 27 a.

    Munaraku- ja spermadoonorid on kõik hästi põhjalikult küsitletud ja 100% testitud. Seega ohtu ei ole. HIV-positiivne inimene ei kõlba doonoriks, sest bioloogilise materjali puhul on võimalik viiruse ülekanne.

    Kas võib nakatuda HIVi, kui oled saanud nõelatorke näppu? Vahejuhtum toimus trammis, kus ühel 15aastasel noorukil tolknes nõel kotist välja. Kuidas edasi käituda? 17 a.

    Süstlanõela torkest HIV-nakkust tõenäoliselt ei saa, aga hepatiidioht on täiesti olemas. Soovitan minna (kui olete Tallinnast) kohe Merimetsa haigla ambulatoorsesse vastuvõttu Paldiski mnt 62 (avatud kella 8–15, info telefonil 659 8594). Mujal maakondades pöörduge kohaliku haigla vastuvõtutuppa. Kui B-hepatiidi vastu kohe vaktsineerida, hoiab see haigestumise ära.

    Läksin basseini ja unustasin ujumispüksid koju. Pidin laenutama. Kas riiete kaudu võib saada aidsi? 14 a.

    Ei, teiste riideid kandes aidsi ei saa. HIV-nakkus levib vere, menstruaalvere, sperma, tupeeritiste, haavaeritiste ja rinnapiima kaudu. Kõige levinumad nakatumise viisid on suguline vahekord ja kontakt viirusekandja verega. Küll aga võid võõrastest riietest saada kubemetäid või sügelised.

    Kas aidsi on võimalik saada ka haigega ühest klaasist juues? Juhul kui tal on suu katki? 19 a.

    Ühest klaasist juues ei saa HIV-nakkust. Seega ei saa nakkust ka kohvikutest ega restoranidest, ei toidu ega lauanõude kaudu. HIV-viirusega võib nakatuda vaid seksides ja ühise süstlaga süstides.

    Kas on võimalik saada HIV, tehes suuseksi? Kui suus pole nähtavaid haavandeid, veritsemist? Tean, et on olemas nähtamatud haavandid. 20 a.

    Süljes on HI-viirust väga vähe, nii et sellest nakatumiseks ei piisa. Suus võib olla aga tõesti nähtamatuid haavandeid, näiteks siis, kui just on tugevalt hambaid pestud. Nakkuse võib saada teise vere haava sattudes. Kui on kindel partner, võib kartmata teha mida tahes. Tundmatu partneri puhul tuleks kasutada toidukilet. Enda rahustamiseks võiksite lasta poolteise kuu pärast HIV-testi teha.

    Tahaks teada, palju aborditegemine maksab? 21 a.

    Haigekassas kindlustatud isikutele maksab raseduse katkestamine 415 krooni. Kui haigekassakindlustust pole, siis on summa suurem: 1377 krooni + vajalikud analüüsid + visiiditasud. Erakliinikutes on hinnad erinevad. Lisaks võib tekkida veel üks kulutus: kui rasedust katkestava naise vere reesusfaktor on negatiivne, siis tuleb tal endal osta ravim Rhesonativ, mis maksab ligikaudu 1000 krooni. See on vajalik, et hoida ära reesuskonflikt ema ja lapse vahel.
    Kõigepealt pöörduge naistearsti vastuvõtule, kes määrab raseduse vanuse, samuti võetakse raseduse katkestamiseks vajalikud analüüsid ja vajaduse korral tehakse põletikuvastane ravi. Pöörduge aegsasti arsti poole, et teil jääks aega järelemõtlemiseks ja konsulteerimiseks.

    Ma ei tea, mis mul seal allpool toimub. 14 a.

    Murdeeas toimub poistel ja ka tüdrukutel seal allpool suhteliselt palju. Kehaosad kasvavad, sealhulgas peenis ja munandid. Tiheneb karvakasv, munandites hakkavad valmima spermatosoidid ehk sugurakud. Toimuda võivad pollutsioonid ehk iseeneslikud seemnepursked. Kõik see on täiesti normaalne. Loe lisa meie koduleheküljelt.

    Kas on normaalne, et puberteet on ammu peal, karvad kasvavad, kuid suguti mitte? 15 a.

    Kui sul on kubeme piirkonnas karvakasv alanud, võiks arvata, et varsti peaksid tekkima ka peenise muutused. Peenise pikkus ja diameeter ei suurene järsku, sageli pole muutused enda silmale märgatavad. Kui sa arvad, et sinu vanuses peaksid sugutunnused olema teistsugused, tule noortenõustamiskabinetti: vaatame ja arutame.

    Mu sperma on muutnud värvi. Enne oli valge, nüüd kollakas. Andke nõu, miks? 18 a.

    Sperma koosneb mitmete eri näärmete sekreedist, mis liituvad alles seemnepurske ajal. Tavaliselt on sperma värv valkjas, oma alatoonidega. Kui värv on tõesti kollane, võib see olla tingitud eesnäärmepõletikust. Soovitan tulla ja lasta teha spermaanalüüs, et vajaduse korral läbida põletikuvastane ravi.

    Kas masturbeerides on võimalik saada mingit haigust? 15 a.

    Masturbatsioon ehk eneserahuldamine on noorukieas suhteliselt levinud ja midagi hirmsat see endast ei kujuta. Masturbeerima hakatakse tavaliselt murdeeas, mil hakkab välja kujunema seksuaalsus. Rahvusvahelise statistika järgi masturbeerib maailmas ligi 80–90% meestest. Ennast rahuldades on võimalik õppida paremini tundma oma keha erogeenseid tsoone. Mõni masturbeerib paar korda aastas, teine iga päev. Kui teil enne pole nakkust (suguhaigust) olnud, siis ennast stimuleerides seda küll ei saa.
    Pettingul ehk teineteise erogeensete tsoonide stimuleerimisel võib nakkus üle kanduda, kui ühel partneritest on suguhaigus. Suguhaigused levivad sugulisel teel sekreetide ja limaskestade kokkupuutel. Onaneerides ehk masturbeerides seega suguhaigust ei saa.

    Eesnahk ei liikunud üle sugutipea. Võtsin aga asja kätte ja lihtsalt koorisin maha. Väga valus polnudki. Praegu, kui peenis on erektsioonis, on peenisepea valus. Mida teha? 14 a.

    Kuna varem pole eesnahk ära olnud, siis võib peenisepea olla valulik. Muretsemiseks pole põhjust. Soovitan peenisepead pärast õhtust pesemist määrida saialille- või pantenoolisalviga. Kui valulikkus paari nädalaga ei vähene, soovitan pöörduda noortenõustamiskeskusesse nõustaja või meestearsti poole.

    Kas on normaalne, et kui näen midagi erutavat või olen koos tüdrukuga, läheb mul kohe sugutil “ots märjaks”. Milles asi? On see mingi suguhaigus? 16 a.

    Vaevalt see suguhaigus on. Arvatavasti on tegu n-ö libiainega, mis eritub seksuaalse erutuse korral peenisest. Inimorganism on nii kavalalt seatud, et enne vahekorda eritub lima, et vähendada hõõrdejõudu ja muuta suguakt nauditavaks ja mittevalulikuks. Sarnast ainet eritab ka naise organism.

    Noorte kommentaarid www.amor.ee-le ja interneti teel nõustamisele:

  • “On hea, kui on olemas koht, kus noored saavad anonüümselt nõu küsida. Kindlasti saaks ka telefoni teel kuskilt suht anonüümselt nõu küsida, aga see on ikkagi hirmutavam, eriti kui on selline probleem või küsimus, mis tekitab piinlikkust.”

  • “Siin on võimalus nõu küsida ja oma isiklikku arvamust välja öelda. Tähtis on tunda, et sa pole oma probleemidega üksi. See tunne annab jõudu juurde!“

  • “Kõige rohkem meeldib mulle, et siin saab nõu küsida ja sulle ALATI vastatakse. Paljudel noortel pole kellegagi rääkida ja siis on väga hea, kui kuskilt saab anonüümselt abi!”