Su mees suudleb su kaela — see on tema põhivõte, mis on sind alati ihast
hulluks ajanud, aga nüüd tõuseb su kehatemperatuur vaid kraadikese ja kui hoolikalt mõelda, ei meenugi enam, millal viimati seda kõrvetavat “võta mind kohe”-tunnet kogesid.

Enne kui end frigiidseks pead, paanikasse satud või oma rutiinseks muutunud suhet süüdistama hakkad, loe see artikkel lõpuni. Suure tõenäosusega on asi hoopis mõnes pealtnäha süütus harjumuses, mis esmapilgul ei tundugi seksiga seotud olevat.

1. Magad nädalavahetusel kaua

Kui loodad igapäevast une puudujääki korvata nädalalõpuhommikutel, pole ime, et su seksiisu linade vahele mattunud on. “Ebaregulaarne magamine võimendab nädala sees kimbutavat unetust. Su kehal on väga raske aru saada, millal tuleb puhata, kui ühel ööl lähed magama juba üheteistkümne paiku ja järgmisel alles kell kolm öösel,” ütleb raamatu “Good Night: The Sleep Doctor’s 4-Week Program to Better Sleep and Better Health” autor Michael Breus. Unetus võib langetada testosteroonitaset ning just seda nähtust seostataksegi madala libiidoga.

See on tõeline nõiaring. “Magamatus võimendab stressihormoon kortisooli tootmist, mis aga omakorda vähendab testosteroonitaset,” ütleb raamatu “A Tired Woman’s Guide to Passionate Sex” autor Laurie Mintz.

Loe Cosmo märtsinumbrist:
• Scarlett on muutunud

• Naiseliku info üledoos

• Iluaudit – mille pealt säästa, millesse investeerida.

• Kuu kompu: August Hundi solist Norman Salumäe

• Mis on sinu kontoriidentiteet?

• 3 sõbratüüpi, keda iga naine vajab

• Jah, sa suudad

• Disainerid, kes ostlevad veebis

• “Kuidas mind paljaks võeti.”

• Karjäärileidja – milline eriala valida?

See võib küll pärssima hakata su nädalavahetuse rajusid pidusid, ent püüa siiski oma unetsükkel paika panna. Kui oledki õhtul kaua väljas olnud, siis püüa end siiski hommikul vara voodist välja ajada — nii saavutad regulaarsema ja tervistavama ööune, mis hoiab ka kortisooli- ja testosteroonitaseme stabiilsena.

Lisaboonus: testosteroonitase on mõlema sugupoole esindajal kõige kõrgem just hommikuti, seega võid nädalavahetusel vara ärgates hoopis hommikuse voodipeo korraldada — suure tõenäosusega on just siis teie mõlema seksiisu laes. Hommikukohv võib ju veidi oodata…

2. Oled oma kehaga tülis

Pidevalt peegli ees oma suurenenud taguotsa või “sangade” pärast nurisedes ei saagi sul tekkida soovi end alasti koorida. Pead vaatama asju mehe vaatevinklist, ütleb seksiterapeut Barbara Bartlik. Mõtle sellele, et sinu “vead” pole kunagi takistanud tal sind tahtmast ja nautimast igat alasti veedetud voodihetke. Miks peaks see siis sinu jaoks probleem olema? Bartlik ütleb, et kuigi teleri ees on kõik mehed suured kriitikud, siis oma voodis ei ole heal seksil midagi pistmist täiusliku kehaga.

Kui tunned, et tihti teadlikult oma keha analüüsid, lülita end hoopis tundmustelainele — taju oma kaaslase erutust ja iha, kuula tema kiiret hingamist ja naudi, kuidas teie kahest kehast saab üks.

3. Loed õhtul uudiseid

Stress ja seks ei ole sõbrad. Kui oma isiklikest stressitekitajatest võid teadlik olla ja neist vahel ka kõrvale hiilida, siis näiteks halbade uudiste tekitatud ärevuse ja emotsioonidega pole nii lihtne hakkama saada. Lõpetades oma päeva krimiseriaali, masulugude ja looduskatastroofidega, on väga raske end mõnusale magamistoalainele lülitada. Need ei jää mitte ainult su kuklasse mõnu varjutama, vaid neil võib olla ka psühholoogiline mõju sellele, kui seksikalt sa end tunned. “Kui stressad, toodab su keha rohkem kortisooli ja testosterooni tase alaneb,” ütleb Mintz. “Ja stress on stress — su keha ei tee vahet töö juures toimunud pisivaidlusel ega looduskatastroofil.”

Nii et püsi online-uudistest eemal ja tegele enne voodisseminekut millegi romantilisemaga — loe mõnd tunnetest nõretavat raamatut, vaata kirglikku filmi, mine kuuma duši alla või naudi oma lemmikmaiustust.

4. Veel üks klaasike veini

Paar jooki ei tee midagi — vähemalt esialgu. Kui sa aga pidevalt kahe tunni jooksul veel kolmanda ja neljandagi tellid, pole sinust voodis enam suurt asja. Alkohol väljutab kehast vedelikke, seega ei pruugi su loomulik niisutussüsteem allpool vööd enam üldse tavapäraselt töötada. “Isegi kui see toimib, vähendab alkohol tundlikkust ja orgasmini jõudmine on paras tuumafüüsika,” teatab psühhoterapeut Jenn Berman.

Püüa püsida ühe-kahe joogi piires ja lonksa mõnuga, mitte ära kulista. Tegelikult võid ka vaid Virgin Mojitot limpsida ja ikkagi lõbutseda. Psühholoog Larina Kase, kes on ka raamatu “The Confident Leader” autor, ütleb, et inimesed, kes ei joo, suudavad end pärast 45minutilist seltskonnas viibimist sama hästi tunda kui need, kelle pea alkoholist juba sumiseb. Meie soovitus: veeda rohkem aega oma mehega flirtides, selle asemel et joogijärjekorras järgmist drinki oodata.

5. Pilli-probleem

Paljud suhtes naised võtavad beebipille, sest nii on lihtsam kogu aeg muretuks seksiks valmis olla. Aga nende tabletikeste neelamisel on üks vähe kajastatud lisatoime — madal libiido. Asi on selles, et progesterooni-östrogeeni kombinatsioon paneb testosteroonivoolule põntsu, ütleb dr Michael Krychman.

“Kui kahtlustad, et pillid su iha nüristavad, mine arsti juurde ja palu mõnd muud tabletiversiooni, mil veidi teistsugune hormoonikombinatsioon,” selgitab dr Maria Isabel Rodriguez. Kui ka see ei aita, pead kaaluma mittehormonaalseid alternatiive, mis on sama efektiivsed.

6. Trennipaus

Kui sinu füüsiline aktiivsus piirdub vaid töölaua tagant autorooli kulgemisega, on arusaadav, et oled ka seksiasjus laisk. Istumine pärsib vereringet, kaasa arvatud alakehas, ja nii on üsna loomulik, et sa vajalikul hetkel seda õiget kõditavat erutustunnet ei kogegi.

Sellele probleemile leidub aga lihtne lahendus — aja tagumik toolilt püsti ja hakka liigutama! Vahet pole, kas teed lihtsat kardiotreeningut või jalutad tiiru ümber kontorihoone, sest sellega paned organismis vere käima ja süstid uut energiat… nii endasse kui ka linade vahele.

Alati võid ka oma kallimaga koos trenni teha. Jõusaal, mägironimine või rattasõit — voodis tunnete, kui efektiivselt need teile mõlemale mõjuvad. Keha hakkab siis tootma rahulolu-hormoone ja nii võib trennijärgne dušš eriti kuumaks osutuda.

7. Hiline eine

Kui sa oma päeva ainsa korraliku eine alles õhtul pärast kella kaheksat sööd, oled seksiks liiga väsinud. Sel on mitu põhjust. Esiteks nõuab suure portsu seedimine väga palju energiat, nii et veri koguneb kõhtu, mitte allapoole. Lisaks mõjutab libiidot ka see, mida ja kui palju sa sööd. “Tavaliselt sisaldab õhtusöök rasvaseid ja süsivesikurikkaid toite, mis sinus seksikuse asemel puhitustunnet tekitavad,” ütleb toitumisekspert Eliza Zied.

Trikk seisneb selles, et pead hoidma toiduportsud väiksena ja plaanima
oma päeva nii, et jõuaksid õhtust süüa enne kella kaheksat või arvestusega, et maitsenaudingute ja voodirõõmude vahele jääks paar tundi. Lisaks soovitab Zied rasvakogust vähendada — nii oled energilisem ja valmis pea hommikuni linade vahel nahistama.

Aga vahel on nii…

… et seksiisu tagasisaamiseks tuleb lihtsalt seksida. Ja sellel on ka teaduslik põhjendus.

Su keha hakkab sel juhul lihtsalt ettenähtud ülesannet täitma, isegi siis, kui sa ise seda ei ürita. “Suudlemine ja silitamine ärritavad lähedal asuvais
intiimpiirkondades närvilõpmeid ning saadavad ajju erootilise alatooniga signaale,” selgitab Berman. See aga toodab seksuaalenergiat, mis kogunedes “tahan sind kohe”-tunde valla päästab.

Kui tegevus juba hoogu kogub, tuleb mängu keemia — keha vallandab heaoluhormoone ning oksütotsiini, mis aitab sul mehe puudutusi nautida. Veel üks hea nipp: algata ise voodimaraton! Kontrolli haaramine on võimas tunne, mis tõmbab libiido käima.

Lisaks, vihja vaikselt puudutuste ja suudlustega juba teleri ees või nõusid pestes, et oled üleannetus tujus, ning keskendu pisidetailide tajumisele, nagu lõhnad ja maitsed. Küll su aju juba siis taipab, mis sellele järgneda võib.